Kinderspeelgoed

Aardappel

Actieve deelnemer
22 mei 2020
66
25
Den Bosch
Voor 2 verjaardagen verschillend kinderspeelgoed gemaakt.

Als eerste de loopwagen brandweer, ik heb alleen zowat geen foto's van het proces gemaakt:Toch nog een paar lampen gemaakt:En omdat er aan de andere kant een vormenstoof zat en de rechterkant leeg was moest daar dan maar een brandweerspuit komen.
Bij gebrek aan een draaibank en gereedschap gemaakt met de kolomboor en schuurpapier, vijl en rasp:
Geschilderd door een prof:
Met afneembaar zitje:Goedgekeurd door mijn dochter:En later ook door de jarige job:


 
  • Leuk
Waarderingen: Athanor en jaap

Aardappel

Actieve deelnemer
22 mei 2020
66
25
Den Bosch
Een simpel rijbeest. Gemaakt van een oud tafelblad, moet nog verder afgemaakt worden (ruwe kantjes eraf).

De grove vormen met de lintzaag:De bek heb ik met de figuurzaag gedaan, en zijn pootpiercing met de kolomboor aangezien het allemaal zonder slagen in de wielen moet rijden: 
  • Leuk
Waarderingen: Athanor en jaap

Aardappel

Actieve deelnemer
22 mei 2020
66
25
Den Bosch
En hoewel de brandweerauto ook behoorlijk wat werk was, met name de wielen vrij te laten rijden (ik heb daar eigenlijk nog geen goede oplossing voor), was deze Pikler driehoek (naamgeving door de bedenkster: Emmi Pikler - Wikipedia).
De Pikler driehoek is een klimrek dat verstelbaar is zodat er allerlei vormen van te maken zijn:Het lastige aan de driehoek vond ik om de verbinding te maken, deze moet in vele standen te verstellen zijn, stevig genoeg zijn, en uiterst nauwkeurig gemaakt worden.
Die precisie is nodig omdat er in mijn ontwerp (dat ik overigens nagemaakt heb met mijn eigen visie van ette tete) een verbinding van 12 deuvels van 10 mm zitten die in de andere delen moeten passen met gaten van 11 mm.
Twaalf gaten, 1 mm speling, op 6 verbindingen, dat is dus 72 punten die exact moeten passen.

Het begint allemaal met 8 delen beukenmultiplex van 18 mm en nog eens 8 van 10 mm.De grove maat uitgezaagd met de lintzaag:En de bovenfrees zorgde ervoor dat de 16 latjes allemaal dezelfde vorm kregen:Het aftekenen van de gaten. Deze dienden dus exact 30° van elkaar af te staan. Hiervoor heb ik de koershoekmeter gebruikt uit dit topic (Waar teken jij mee af?) (@MaartenS, @Arend b):Met 12 10 mm gaten:En 12 11 mm gaten:Nog veel meer gaten:

En nog meer gaten, in dit geval 30 mm gaten voor de stokken:En een foto van de grootste fout die ik heb gemaakt maar dat toen nog niet wist:En daar dus naderhand achter kwam, de 30 mm gaten dienen namelijk niet in elk 18 mm deel doorboord te worden aangezien 4 stuks ervan aan de buitenkant komen te zitten. Die 4 delen heb ik opnieuw gemaakt:Een inslagmoer om de verbinding te verzekeren met een draadeind en knop:Daarna de deeltjes gelijmd zodat alle lelijke kanten, en de slagmoeren uit het zicht zijn. Volgende keer wel minder lijm gebruiken:Nog een plaatje van de verbinding:De stokken erin meppen, en de delen passen, 2 passen er in elkaar:3 ook:En uiteindelijk ook 4:
 
Laatst bewerkt:

Mbeldman

Actieve deelnemer
10 jan 2018
38
4
Zwolle
Oh die pikler driehoek is wel mooier dan die ik een tijdje geleden heb gemaakt. Heb een iets andere versie gemaakt. Tot iets meer dan een jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord en toen ik ging Google-en schok ik me een hoedje wat ze daarvoor durfen te vragen..
 

Bijlagen

  • FB_IMG_1600425386167.jpg
    FB_IMG_1600425386167.jpg
    137,6 KB · Weergaven: 41
  • Leuk
Waarderingen: Aardappel

Aardappel

Actieve deelnemer
22 mei 2020
66
25
Den Bosch
Grappig, ik heb deze versie ook laatst voor mijn dochter gemaakt.Bekijk bijlage 91469Bekijk bijlage 91470

Ziet er ook goed uit. Hoe zit het met de knoppen bij jou, aan de ene kant wel en de andere kant niet?
Mijn delen zijn 60 cm, de jouwe iets korter?
En die glijbaan moet ik ook nog maken, misschien iets voor de kerst. Aan de ene kant glijden en de andere kant klimmen met van de klimmuur-grepen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Gavjow

Jimbo84

Nieuw lid
30 aug 2020
8
4
Roosendaal
Ik vond het stevig genoeg om alleen aan één kant knoppen te hebben maar het is een beetje een gepriegel om hem om te zetten in een andere stand.

Ben er nog één aan het maken voor familie en die meer idiot proof is. Door er draadeind aan één kant vast te zetten in het hout, zodat hij beter in één lijn blijft met de deuvels.

De mijne zijn inderdaad korter, 40cm en de glijbaan heb ik aan één kant glijden en andere kant klimmen.
 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
1.162
73
Als je goed draaiende wielen wilt maken ontkom je er niet aan om assen toe te passen.

met de helft van de deuvels is die verbinding ook sterk genoeg en gaat hij makkelijker in elkaar.
wel evenveel gaten boren in het andere stuk anders kan je hem in minder standen vastzetten
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.