Hulpstuk om zwaluwstaarten te zagen.

PT Cruiser

Actieve deelnemer
8 mei 2013
56
0
Hallo,

Ik wil in de toekomst graag wat houten kistjes maken.
Het idee is om zelf een kist te maken waar ik mijn bovenfrees samen met mijn freesjes en wat andere dingen in kan bewaren. Een systainer die groot genoeg is heb ik, maar iets zelf maken is zoveel mooier en leuker. De verbindingen van het kistje wil ik graag maken met zwaluwstaarten.

Ik heb op de website van baptist al een gekeken naar wat ik nodig heb.
Als eerste een zwaluwstaart zaagmal. Die heb je in twee schuintes (op een Engelstalige site zelfs in drie schuintes). Een voor hard hout en een voor zacht hout. Ik vermoed dat bij zacht hout er schuiner gezaagd moet worden om dezelfde sterkte te bereiken, klopt dit? Voorlopig zou ik zowiezo enkel de mal voor zacht hout kopen, ik ga toch nog niet meteen met harde houtsoorten werken.
Dan heb ik ook nog een Japanse zaag nodig. Ik heb al wat gelezen over de verschillende zagen, maar door de bomen zie ik het bos niet meer. Kortom, wie kan me een goede zaag aanraden voor wat ik er mee wil doen? Ik vermoed niet dat ik die zaag zal gebruiken om andere dingen te doen dan fijn werk zoals een zwaluwstaart ofzo.

Alvast bedankt!
 

Bert2

Actieve deelnemer
13 jan 2014
481
1
Holten
Zaagmallen kopen zou ik niet snel doen. Van een afvalstukje hout is die zo gemaakt.
Zelf gebruik ik een eenvoudige toffelzaag voor de zwaluwstaarten. Dan blijf ik net iets van de lijn af en steel het met een beitel iets bij.
Maar eenieder zijn ding. Succes in ieder geval, post maar wat foto's, altijd interessant.
 

meron

Post veel
8 sep 2011
1.257
257
Nijmegen
Toen ik ooit begon, begon ik ook met een malletje en Japanse zaag. Nu zou ik mij eerder aansluiten bij bert2. Een mal kun je zelf maken en een gewone standaard zaag zaagt ook.
Belangrijk is wel om scherpe beitels te hebben. Je eerste investering zou ook naar een goede slijpset moeten gaan.
Succes ermee!
 
A

Athanor

Guest
En niet te vergeten onze forum workshopspecialist Roeland Brekelmans, die op youtube laat zien hoe je een afschrijfhulpstuk voor zwaluwstaarten maakt.


Fons

 

Reinoud

Actieve deelnemer
23 nov 2012
348
0
Dendermonde
Op de workshop bij Rick had Roeland een paar van deze hulpstukjes mee om te verkopen. Wie naar de open-hout dag gaat op 17 mei zal er waarschijnlijk eentje kunnen kopen. Ze zijn echt knap.
Zelf maken is ook een uitdaging natuurlijk :)
 

rickkoorman

Blogger
9 nov 2008
5.370
2
45
zwolle
Die hulpstukjes van Roeland zullen inderdaad 17 mei te koop zijn. Ze liggen nu ook al in onze houtloods , te koop voor slechts 15 euro !!
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
6.676
588
Gaanderen
Ik zou van een stukje messinghoeklijn een afschrijfblokje maken. Je kan zelf de schuinte bepalen en je kan de maten overzetten naar de andere kant. Dit kan met de zwaluwstaarthaken van b.v. Crown niet. Maak je geen zorgen over de exacte hoek, vroeger werden ze vaak op het oog gezaagd.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.