Daar stel je een lastige vraag, waar geen simpel antwoord op te geven is.
Zo als met alles wat je kan bouwen is het voor een vakman altijd makkelijker dan voor een volslagen leek.
Ga je de eerste maal de uitdaging aan, en heb je al ervaring in houtbewerking, dwz. je kan met handgereedschap uit de voeten, je hebt ervaring met (epoxy)lijmen, etc. dan is de stap al heel wat minder groot.
Heb je daarenboven ook nog een mooie werkruimte en enige machines ter beschikking dan word het project al helemaal realistisch. Zeker als je ook uit de voeten kan met bouwplans allerhande, er zijn mooie duidelijke, met alles erop en eraan, er zijn er ook heel summiere bij, hier moet de bouwer zelf de witte vlekken invullen. Heb je al ervaring dan loopt dit wel los, de volslagen leek loopt hier verloren.
De stitch en glue methode is zo een beetje de simpelste manier van bouwen, het bootje word als het ware aan elkaar genaaid

maar het eindresultaat is zonder meer evenwaardig aan de meer traditionele bouwwijzen.
Nauwkeurig werken is wel altijd een must, niet alleen in de bootbouw trouwens, maar hier zeer zeker van toepassing. Je werkt hier als het ware met een patroon, je voelt je meer kleermaker dan bootbouwer.
Begin je aan een dergelijk project zonder enige voorkennis dan word de bouwtijd al aanmerkelijk verlengt doordat je letterlijk alles tegelijk moet leren. Dan gaat er veel tijd zitten in opzoekwerk, leertijd, machines aanschaffen en mee leren werken,etc. Het is niet onmogelijk, er zijn plenty voorbeelden van doorzetters die met geen bagage aan een dergelijke klus begonnen en ook tot een goed einde brachten. Hier is het gezegde " al doende leert men" wel van toepassing, maar het komt de bouwtijd niet ten goede.
De inschatting van de ontwerper bekijk je maar met een dikke korrel zout, die wil uiteindelijk wel zijn ontwerp verkopen, en gaat potentiële kopers zeker niet afschrikken.
Daarom ook dat veel ontwerpers studieplans ter beschikking stellen voor een klein prijsje, zo kan je voor jezelf uitmaken of je het project baas kan.
De duurtijd van een project hangt ook af van persoon tot persoon, niet iedereen werkt even snel, of is even productief, of heeft de beschikking over een ruime overdekte en verwarmde bouwplaats.
Inboord of buitenboordmotor, nog zo een keuze. Heb je een duidelijk plan dan is er geen enkele probleem om voor een inboord te gaan. zonder plan of ervaring is het niet direct een keuze om mee te beginnen.
Dan is een buitenboord heel wat makkelijker, deze kan eventueel in een bun ingebouwd worden. Je hebt dan een minder lastige bouwwijze, maar toch een inboord motor.
Nog een belangrijk punt, de uiteindelijke kostprijs van dit project, reken er maar op dat de oorspronkelijke raming altijd ruim overschreden word

al bouwend zijn er altijd wel punten die je anders wil uitvoeren om het geheel mooier en beter te maken, ander beslag (meestal duurder) , andere lak, andere houtsoort(en) etc. en de rekening tikt aan. Voorzie dus een ruime marge. Bij sommige bouwplans of bouwpaketten zijn constructiemallen inbegrepen, bij andere moet je die zelf vervaardigen, en heb je dus plaatmateriaal nodig om die uit te zagen.
Bij de bouw van een kano valt dat wel mee, bij een groter type heb je al gauw enkele platen nodig.
Zo heb je ook een bouwframe nodig, enkele zware en rechte balken, de nodige schragen, het nodige stuthout, etc.
Zo krijg je uiteindelijk een hele rij variabelen als antwoord op een simpele vraag

succes ermee.
Mvg,
André