Alles werkt onder invloed van de zon en temperatuur, zelfs onze kunststof achterdeur. Hoewel je dat niet ziet, maar als er in de zomer de hele dag de zon op staat merk je dat ie ergens aanloopt. 's avonds is dat weer weg.
Het kromtrekken ontstaat als 1 kant van een plaat of balk meer uitzet of krimpt dan de andere kant.
Als je betonplex in de zon legt, zal de bovenkant een klein beetje uitzetten en de onderkant niet. Maar omdat alleen het bovenste laagje van de plaat uitzet is het bijna niet te zien of te merken omdat de andere laagjes het tegengaan.
Dennenhout daarentegen kan behoorlijk werken. Als je dennenhout (geïmpregneerd of niet) onbeweegbaar tegen een plaat betonplex schroeft zal het betonplex de uitzetting van het dennenhout tegen willen houden waardoor de combinatie krom zal trekken of scheuren.
Maar jouw (prachtige en duidelijke) schets laat zien dat er ruimte tussen deze twee materialen is. Als je er voor zorgt dat de rabatdelen onderling voldoende ruimte krijgen om te krimpen en uitzetten dan zal de betonplex gewoon recht blijven.
Net zo iets als de vloerdelen van een hardhouten terras waar ze steeds een duimstok tussen de planken leggen voordat ze ze vastschroeven.
De mes en groef van de rabbatdelen zorgen ervoor dat het er toch dicht uitziet. Je ziet alleen 5mm van de mes van de rabbatdelen, tenzij ze uitzetten natuurlijk

.
Wat ik niet zo goed zie is of jouw tekening een bovenaanzicht is, of is dit een zijaanzicht doorsnede van het dak?
In dat geval: ligt het betonplex dan bovenop? En ga je dat dan nog afwerken met dakbedekking?
De toplaag van betonplex is welliswaar keihard en bijna onverwoestbaar, maar als het een paar jaar in wind en regen en zonneschijn heeft gelegen wordt het minder waterdicht. Daardoor zal de bovenkant van de plaat gevoeliger worden voor regen en zonneschijn en dus meer gaan werken.
Groeten, Raymond