Gitaarcabinet zelf maken

mave85

Nieuw lid
11 jan 2010
3
0
Hallo houtbewerkers!

Ben zelf niet echt een houtbewerker... en heb maar zeer beperkte ervaring met hout bewerken. Als je al van bewerking mag spreken ;-)

Ik ben gitarist en wil graag een speakerbox maken voor mijn versterker. Op deze website heeft iemand precies de box gebouwd die ik ook wil maken. Zie hier de webiste: http://www.dafguitars.com/pages/212cab2.html Zelf ben ik er achter gekomen dat de box op de hoeken in elkaar moet grijpen (weet hier de term niet voor), en dat je dat doet met een frees.

Omdat deze speakerboxen nieuw erg prijzig zijn (700 a 800 euro) en 2e hands haast niet worden aangeboden wil het zelf gaan maken.

Is dit te doen voor iemand die praktisch geen ervaring heeft? Of is dit toch echt specialisten werk?

Mario

P.S. Kan iemand me vertellen welke soort hout er gebruikt is op de website waar ik naar verwees?
 

Renault

Post veel
14 jun 2009
1.032
1
Deze box is heel goed zelf te maken, mits je met een schroevendraaier en decopeerzaag overweg kan.

De box is gemaakt van berken multiplex. Maar je kan er net zo goed een ander soort multiplex (die in de bouwmarkt ligt is er net zo goed voor) voor gebruiken. De verbinding (de zogehete tandverbinding) die is gemaakt hoef je niet perse na te maken, dat vraagt toch wat meer handigheid en ervaring. Overigens kan deze verbinding ook met een zaag en beitel maken. Maar je kan hem net zo goed lijmen en schroeven, zeker als je hem ook nog eens met dat stof beplakt. Aangezien je door de stof de stof de schroeven toch niet ziet. Je moet de schroefgaten wel plamuren, dat is steviger en aangezien stof 'meeveert' kan het zo zijn dat je op den duur toch rondjes erin ziet verschijnen.
De afronding is aan te raden wel te frezen. Je kan hem schuren met de hand, maar als je hem feest heb je overal dezelfde diameter, wat strakker is.

De achterplaat moet je er niet strak inzagen aan beide kanten 1mm speling lijkt mij voldoend om hem erin en eruit te halen. De bouten van de achterwand zal ik met inslagmoeren vastschroeven.
 

Renault

Post veel
14 jun 2009
1.032
1
Durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik dacht van wel. Anders moet je bij een ijzerwarenwinkel in de stad opzoeken.

Hier bestellen kan ook: http://flightcase-parts.proflite.eu/nl/index.php Kan je meteen de metalen hoekbeschermers en de handgreep voor de achterwand bestellen.

Zie trouwens ook dat ze hier berken multiplex hebben en een zaagservice.
 

meubelmaker29

Actieve deelnemer
1 jan 2010
165
0
Je hebt gelijk ik had die andere fotos helemaal niet gezien.
Het lijkt er sterk op dat het zwaluwstaart verbinding is,kan bedrog zijn
 

WR1944

Oud hout
Voor luidsprekerboxen is het belangrijk dat de omkasting niet vibreert. Daarom moet je een goede kwaliteit multiplex kiezen. Een zware persing MDF is ook goed. Omdat de kast vrij smal en hoog/breed is, zou ik ook een inwendige versteviging tussen de zijwanden aanbrengen, bv. 20 x 50 mm in doorsnede. Dat vermindert vibratie van de wanden.
De wanden en front kan je stomp op elkaar lijmen of een klein beetje inlaten. Met latten aan de binnenkant krijg je extra sterkte. Je schroeft de latten van binnen uit aan de wanden vast. Dan heb je geen probleem met het afronden van de buitenkant.
Succes.
 

Frank

Actieve deelnemer
27 mei 2009
223
0
Zeeuws-Vlaanderen
Tegenwoordig worden veel (beklede)luidsprekerkasten van mdf gemaakt.
Hiermee zijn de hoeken makkelijker af te ronden.
Bijkomstig voordeel is het gewicht van mdf.
Eén van de belangrijkste dingen aan een box is het gewicht en stijfheid, welke er voor zorgt dat de box niet meeresoneert.

Groeten
Frank

PS WR1944 was me net voor
Daar nog een opmerking over:
Met de dikte materiaal zoals je op de foto ziet, ben ik niet bang meer voor resonantie, zeker niet bij een gitaarbox (geeft toch niet echt laag)

Heb je al luidsprekers op het oog? denk eraan dat deze ook een aardige cent kosten.
(En let op de impedantie van deze)
 

coko

Post veel
6 apr 2008
1.138
0
Nederweert
Het is een vrij eenvoudig project, dat je niet moeilijker hoeft te maken dan noodzakenlijk.
Je kunt de wanden van de kast gewoon met houtlijm en schroeven vastzetten, gaten wel dichtplamuren want dat ga je door de bekleding zien.
Een bovenfrees is erg makkenlijk om de gaten voor de speakers en zij handvaten te maken. Ook zou ik een groef langs de achtekant frezen waar het achterpaneel in geschroefd wordt, je wilt dat de binnenkant makkenlijk bereikbaar blijft (zie ook de foto's in de link).

Qua prijs zul je niet veel goedkoper uit zijn dan een tweedehandsje. Met name Marshall 1960 4X12 kasten met celestions GT75 speakers zijn er in overvloed voor een mooie prijs .2X12 kasten zijn dan wat minder goed vertegenwoordigd op de tweedehands markt.
 

mave85

Nieuw lid
11 jan 2010
3
0
Iedereen bedankt voor de antwoorden tot zo ver!

De tandverbinding (bedankt voor de term!) is wel erg belangrijk voor de kwaliteit van het geluid is me verteld. De grote merken in de gitaarwereld (Marshall, Mesa e.d.) gebruiken dit bij de duurdere lijnen boxen. De goedkopere boxen die geen tandverbinding (en vaak minder goede speakers) hebben klinken ook echt veel minder goed.
Aangezien tijd niet echt een drukkende factor is, wil ik wel de tijd willen nemen om een mooie en goede box te bouwen.

De speakers die ik wil gebruiken zijn Celestion Vintage 30's. Deze heb ik ook in mijn Marshall 1960 4x12 kast. Maar die 4x12 kast staat in de oefenstudio en ik kan mijn versterker nu thuis dus eigenlijk niet gebruiken. Voor een (goedkope) 4x12 kast heb ik thuis geen plek en zo'n grote kast is ook helemaal niet nodig. De speakers zijn voor ongeveer 90 euro per stuk te krijgen en ik ben vanplan om 8 ohm speakers te nemen zodat de impedantie van de box 4 ohm wordt. Dan kan ik de nieuwe box ook in combinatie met mijn 4x12 gebruiken.

Nu maar eens gaan rondvragen in mn vrienden- en kennissenkring of er iemand een (boven)frees heeft en ermee overweg kan ;-)
 

schrijnwerker

Actieve deelnemer
11 aug 2008
493
0
Oostzaan
Als je toch veel aandacht gaat besteden aan de hoekverbindingen let dan ook op dat het achterpaneel goed aansluit zodat er geen lucht langs de naden kan ontsnappen.
Anders heb je ongewild kleine "baspoorten" gecreeerd.
Dit zelfde geld natuurlijk ook voor randen van de speakers.
Succes met de bouw van de speaker.
 

mave85

Nieuw lid
11 jan 2010
3
0
Nou... mijn zelfbouw-project komt waarschijnlijk nu al tot een eind.

Bij de duitse musicstore hebben ze namelijk precies wat ik zoek. Dat alles voor nog geen 200 euro. Gezien ik al min of meer 200 euro kwijt zou zijn geweest aan de speakers lijkt het zelfbouwen niet echt de moeite.

Zie hier:http://www.musicstore.com:80/en_EN/...-GN212-Vintage-30-Cabinet-/art-GIT0017545-000

Mocht ik toch nog besluiten om de speaker zelf te bouwen dan laat ik dat uiteraard weten, wellicht met foto's. Denk alleen niet dat het zo ver komt :)

Bedankt voor jullie hulp!
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.