Van insmeren met epoxy wordt het multiplex niks stijver en het blijft prima zaagbaar. Als je glasweefsel of een ander weefsel met epoxy op het hout lamineert, wordt het wel een iets ander verhaal, het buigen ( bij 1 laagje weefsel) wordt ietsje moeilijker, maar glasweefsel is zeer slecht voor je snijdend gereedschap, zoals zagen of frezen. Het wordt erg snel bot, de grondstof voor glas is silicium (zand) en dat is gewoon hard en het vrijkomende stof werkt als schuurpapier. Er zijn wel speciale zaagbladen en frezen voor glaslaminaat, met wolframcarbide of diamant snijvlakken.
Het coaten (insmeren) van het multiplex heeft bij je boot wordt gedaan om het te beschermen (te sealen) tegen vocht. Ook als je glasweefsel over het hout moet aanbrengen is het verstandig om eerst een laag epoxyhars aan te brengen en die te laten harden tot het nog pikkerig aanvoelt. Dit voorkomt dat er teveel hars uit het laminaat in het hout trekt, waardoor het glaslaminaat te droog (en dus niet goed vast zit) op het hout komt te liggen. Met lijmen is dit niet nodig, omdat lijm een hoger percentage hars/vulstoffen heeft dan een ideale epoxyhars/glas verhouding; die laatste ligt ronde de 50%.
Omdat epoxyhars bij het uitharden (zeker bij lage temperaturen) de neiging heeft om amine uit te stoten (amineblush) is het aan te raden om "nat in nat" te werken. Dus alle glas lagen in 1 keer aanbrengen, of ieder geval op een ondergrond die nog pikkering aanvoelt. Dit is dus ook bij het voorcoaten het geval, een laagje hars aanbrengen (polyservice adviseert zelfs om hier een hele dunnen injectiehars voor te gebruiken) en als die redelijk aangetrokken is, dan verder met de glasmat en epoxyhars.
Laat je de epoxy eerst helemaal uitharden, dan is het zeer raadzaam om het te reinigen met azijn en flink grof opschuren (korrel 40, 60 of 80). Soms ontkom je daar niet aan, omdat de dagen gewoon te kort zijn, of dat je b.v. op reeds eerder gelaminieerde onderdelen verder gaat.
Ik heb zelf veel lijm van Polyservice gebruikt en die laat zich ook prima frezen, b.v bij het trimmen van hoeken en aanzettingen. Je kunt de lijmfillets ook prima na bewerken met een rond geslepen verfschraper, daar komen mooie krullen van af (zie foto).
In jouw geval Albert, zou ik eerst de romp met lijm in elkaar "monteren" en daarna de lijmfillets op de naden aanbrengen en in de nog natte lijm verder gaan met de glasband en epoxy. Zo bouw je een mooie sterke en strakke verbinding, de natte lijm laat zich onder het glasweefsel mooi met de roller in model drukken.
jaap
Attached files
