Eiken stammetjes behandelen voordat deze in huis gelegd worden

3 jan 2019
10
1
Mijn vriendin heeft een stapel eiken stammetjes gekocht. Deze gaan niet in de kachel, maar worden kunstig opgestapeld in de woonkamer. Dit zijn stammetjes met een diameter tussen de 10 en 20 cm met het schors en mos er nog aan. Niet heel lang geleden gezaagd. Is het veilig om dit onbehandeld in de woonkamer neer te leggen? Of is behandelen een goed idee? Zo ja, waarmee?

We zien al wat rode smalboktorren rond de stapel eiken rondkruipen, maar die schijnen bewerkt en behandeld hout met rust te laten.
 
We zien al wat rode smalboktorren rond de stapel eiken rondkruipen, maar die schijnen bewerkt en behandeld hout met rust te laten.
Die eiken stammetjes zijn nog niet bewerkt en nog nat. Als je het binnen gaat leggen dan haal je die boktorren ook in huis. Niet verstandig dus. Wil je die stammetjes binnen gaan leggen dan zal dat eiken eerst gedroogt moeten worden. Buiten onder een afdak plaatsen waar de wind vrij spel heeft. Kopeinden insmeren met b.v. parafinne of van restjes verf. Hout droog (vuistregel) +- 2 cm per jaar.

M.vr.gr. Jan
 

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
310
214
Nootdorp
Behandeld hout wordt inderdaad met rust gelaten, echter, mijn ervaring is dat niet alle boktorren zich aan deze afspraak houden. Dus controleer regelmatig of er geen zaagsel onder het hout ligt.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.