Nee, een snelle afkoeling houdt de structuurverandering die bij afkoeling zou ontstaan juist tegen. Zie het harden van staal: eerst verhitten tot de temperatuur waarbij een bepaalde kristalvorm ontstaat, en dan snel afkoelen. Als je langzaam afkoelt krijg je zachter staal.
Het probleem met slijpen ontstaat als je het metaal óf korte tijd op hoge temperatuur brengt (het bekende blauw of zwart worden), óf langere tijd op een lagere temperatuur houdt. Al bij 200 of 300 graden kan je hardheid verliezen, maar dan moet je het wel een half uur op die temperatuur houden voor je dat echt gaat merken. Je bereikt die temperatuur wel met slijpen op een Creusen, maar tenzij je echt gekke dingen aan het doen bent hou je die temperatuur nooit zo lang vast.
Tussentijds afkoelen is dus goed, maar nog beter is om je beitel gewoon niet zo warm te laten worden. Dus: niet helemaal tot aan de snede slijpen en heel regelmatig voelen of je snede niet te heet wordt. Zo lang je hem nog beet kan pakken is de temperatuur nog beneden de 60-70 graden en die temperatuur kan geen kwaad. Maar let op: het gaat snel, zeker als je slijpsteen niet goed schoon is. Regelmatig even afritsen!
Andere mogelijkheid, als je je beitel niet nat wilt maken: hou een aambeeld bij de hand. De grote massa kan een hoop warmte uit je beitel opnemen zonder zelf noemenswaardig warmer te worden.
Arthur