Beginnen met epoxy plank

Nelzie

Nieuw lid
22 feb 2021
9
1
Goedemiddag,

Ik heb een plank, waarvan ik de gaten op wil vullen met epoxy (zie hieronder). Ik weet dat ik de schors, en al het zachte hout moet verwijderen (anders het de epoxy niet goed). Ik heb uiteraard veel zelf opgezocht, maar juist door de vele informatie die ik heb verzameld, is nog niet alles mij geheel duidelijk. Ik heb nog de volgende vragen:

1: Voordat ik begin met gieten, dien ik de delen die in contact komen met de hars te verven met een dunne laag epoxy. Kan dit met dezelfde epoxy als waarmee ik ga gieten, of heb ik hiervoor een aparte epoxy voor nodig?

2: Ter voorbereiding van het verder bewerken van de plank, lees ik lees de volgende verschillende manieren:
- Verven met een transparante grondverf,
- Verven/ insmeren met epoxy,
- Verven met schellak.

Ten slotte wil ik de plank (heel veel) schuren, en afwerken met Osmo Hardwax olie.

Welke van de laatste vraag (vraag 2), en om welke reden, kan ik het beste gebruiken voor het verder bewerken van de plank?

Alvast erg bedankt voor jullie hulp!

groet,

Ronald

IMG_1486.jpg
 

Musicus

Post veel
4 sep 2019
1.183
877
Ulvenhout
Ik ben geen expert, maar heb wel eens wat dingetjes opgevuld met epoxy. Ik heb kleinere gaten nooit voorbewerkt maar meteen de epoxy gegoten. Als je wel eerst een dunne laag wil aanbrengen kan dat dacht ik gewoon met de epoxy die je later ook gaat gebruiken. Ik zou niet te dunnen epoxy gebruiken want dan loopt alles meteen weer naar beneden.

Ik snap niet wat je bedoelt met: verder voorbereiden van de plank. Als je uiteindelijk wilt afwerken met Osmo dan ga je dus niet ook nog schellak, epoxy of grondverf aanbrengen. Ook heel veel schuren wil je niet doen want bij de afwerking met Osmo wordt aangeraden om niet fijner dan K120 te schuren. Soms ga ik nog iets verder, maar je wil niet dat de poriën dicht gaan zitten.
 

Nelzie

Nieuw lid
22 feb 2021
9
1
Super, dank je wel! Dat maakt het voor mij al een stuk duidelijker. Ik vroeg mij ook al af of het wel nodig zou zijn om bijvoorbeeld schellak te gebruiken.
Ik ga wat dingen uitproberen en mocht het een succes worden, dan zal ik nog wel even een opmerking/ fotootje op woodworking zetten. Nogmaals bedankt!

Groet,

Ronald
 

WouterE

Actieve deelnemer
23 jun 2021
83
53
Hoofddorp
Ik ben ook geen expert, maar die dunne laag epoxy kan volgens mij voor een aantal dingen dienen:
- Diep in het hout doordringen, zodat het hout om de epoxy heen ook goed stevig wordt (impregneer epoxy),
maar dan ga je dat ook zien bij de afwerking.
- Overgebleven losse 'rommeltjes' vastzetten, zodat die niet in de epoxy gaan drijven als je gaat gieten, daarvoor kan je reguliere epoxy gebruiken.
- Juist voorkomen dat de epoxy diep in het hout doordringt, zodat je een scherpere afscheiding krijgt tussen 'gewoon hout' en de epoxy. Een 'end grain filler' (ik weet niet hoe het in het Nederlands heet) of shellac zou dan helpen. Ik kan me voorstellen dat die doorzichte grondverf hetzelfde doet.

Veel succes en plezier!
 
  • Leuk
Waarderingen: XL500SZ

Rizz

Post veel
15 apr 2014
2.138
529
Moordrecht
Met wat grotere te vullen gaten loop je het risico dat er tijdens het verharden nog luchtbellen vrijkomen en dat deze dus zichtbaar zijn in de epoxylaag. Dat is de reden waarom je eerst de boel sealt met dunne epoxy om het zuigend vermogen te beperken.
 
  • Leuk
Waarderingen: XL500SZ en jaap

hahnwerke

Actieve deelnemer
13 feb 2017
158
63
Ik ben geen expert, maar heb wel eens wat dingetjes opgevuld met epoxy. Ik heb kleinere gaten nooit voorbewerkt maar meteen de epoxy gegoten. Als je wel eerst een dunne laag wil aanbrengen kan dat dacht ik gewoon met de epoxy die je later ook gaat gebruiken. Ik zou niet te dunnen epoxy gebruiken want dan loopt alles meteen weer naar beneden.

Ik snap niet wat je bedoelt met: verder voorbereiden van de plank. Als je uiteindelijk wilt afwerken met Osmo dan ga je dus niet ook nog schellak, epoxy of grondverf aanbrengen. Ook heel veel schuren wil je niet doen want bij de afwerking met Osmo wordt aangeraden om niet fijner dan K120 te schuren. Soms ga ik nog iets verder, maar je wil niet dat de poriën dicht gaan zitten.
Osmo is officieel een vloerenproduct, daarbij ga je idd niet hoger dan 120. Voor meubelkwaliteit ga ik zeker voor 180, maar doorgaan tot een nog hogere korrel geeft wel een mooier eindresultaat. Na het schuren wel even met de stofzuiger of perslucht over het oppervlak om het laatste stof te verwijderen.

Rick
 

Nelzie

Nieuw lid
22 feb 2021
9
1
Wat tof van jullie, dank jullie wel! Ik begin de redenen te begrijpen, klinkt eigenlijk erg logisch allemaal.

Ik ben de komende dagen druk met werk, maar als ik tijd heb zal ik een verslagje maken en het hier posten.

Nogmaals bedankt voor jullie hulp/ input, ik houd jullie op de hoogte!

Groet,

Ronald
 
  • Leuk
Waarderingen: Musicus

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.797
752
Enschede, Twente
Epoxy, en zeker die aangekleurd is, kan het oppervlak verkleuren. Daarom wordt dat met schellak beschermd.
Voorbehandelen met epoxy van de 'open' delen gebeurt vooral om die af te sluiten zodater er geen lucht uit kan ontsnappen met belvorming in de epoxy als resultaat.
Penetrating epoxy wordt gebruikt om zwakker materiaal te stabiliseren. Dat is een erg specialistisch proces dat niet aan de af-en-toe toepasser besteed is.
 
Laatst bewerkt:

Nelzie

Nieuw lid
22 feb 2021
9
1
Super, nogmaals bedankt! Dus voorbehandelen met schellak is om verkleuring te voorkomen. Klinkt logisch...

Die video's van Blacktail Studio heb ik inderdaad gevonden. Onder andere deze vind ik interessant:

Hierin beschrijft hij:
- Al het hout insmeren met epoxy voor het 'sealen' van de zachtere houtdelen en stabiliseren van het hout,
- Tafel maken met epoxy,
- Gehele tafel door vandiktebank,
- Tafel weer insmeren met epoxy,
- Tafel schuren tot 240,
- Tafel sealen met 'Seal a Cell' (soort schellak?),
- Aantal maal Osmo aanbrengen, schuren, Osmo aanbrengen, schuren,
- Polijsten en Liquid wax cleaner aanbrengen.

Nu doet hij het al een tijdje (en goed ook) dus ik neem aan dat dit de goede manier is. Maar ik vroeg mij af of dit misschien wat overdreven is voor een leuk tafeltje. Ik heb bijvoorbeeld (nog) geen vandiktebank. Aan de andere kant, terwijl ik dit aan het typen ben, besef ik ook dat hoe meer werk je erin stopt hoe mooier het resultaat wordt.
Ik denk dat ik toch zo veel mogelijk van bovenstaande stappen uit zal voeren: als ik toch bezig ben, kan ik het maar gelijk goed doen. Zo kan ik er ook gelijk van leren. Zoals beloofd zal ik een verslagje maken.

Nogmaals bedankt vuur jullie reacties!

Groet,

Ronald
 

Kayu

Actieve deelnemer
27 mrt 2019
96
24
Aken
Ik heb bijvoorbeeld (nog) geen vandiktebank. Aan de andere kant, terwijl ik dit aan het typen ben, besef ik ook dat hoe meer werk je erin stopt hoe mooier het resultaat wordt.
Ook hier beetje bij beetje mijn hobby werkplaats in aan het richten. Ik heb een vandiktebank(je) maar ik moet zeggen dat ik mijn "routerplane setup" wellicht eerder had moeten bouwen. Simpel in elkaar te zetten met een plaat en paar plankjes. Wat meubelwas erop smeren en het gelijdt prima en resultaat is top. Denk voor jouw plank zeker een aanrader.
 

XL500SZ

Actieve deelnemer
1 mei 2017
206
70
Groningen
www.kiwood.nl
Blackstail Studios heb ik ook veel filmpjes van bekeken, volgens mij een prima bron van info voor epoxy bladen.

Paar opmerkingen op je stappenplan:
- De machine waar hij zijn tafelbladen door haalt is een vandikte schuurmachine, geen vandiktebank.
- Verder gebruikt hij tegenwoordig volgens mij rubi monocoat als finish ipv osmo (en zonder seal a cell). Maar de finishing is een keuze natuurlijk.

De genoemde routerplane setup van Kayu is waarschijnlijk wel een goede tip. Je gaat waarschijnlijk wel wat materiaal moeten weghalen na het gieten. Epoxy krimpt iets tijdens harden dus je wilt er niet te weinig in doen.
Maar Epoxy schuren is niet leuk, dus om alle overtollige epoxy weg te schuren kan wel een tijdrovend klusje worden, en lastig om er geen 'deuken' in te schuren omdat epoxy en hout verschillende hardheden hebben. Je schuurpapier loopt snel vol met epoxy schuren. Zelf gebruik ik hierom vaak Mirka schuurgaas, dit loopt veel minder snel vol met epoxy.
Voor het vlakken zou je ook iemand kunnen zoeken met een cnc router die groot genoeg is voor je blad en daarop vlakfrezen.

Je kunt epoxy met de juiste middel verdunnen (de goede type aceton dacht ik) om evt impregneer epoxy te krijgen. Er is ook hele dunne impregneer epoxy in de handel verkrijgbaar. (verdunnen van epoxy kan wel kleurverandering teweegbrengen of verminderde sterkte na uitharden, dus weet niet of dat heel verstandig is om te proberen)

Waarschijnlijk ten overvloede, maar het is ook heel belangrijk dat je de goede langzaam hardende epxoy gebruikt. normale epoxy kun je geen grote hoeveelheden van gieten omdat het heet wordt tijdens snel uitharden. Dus je moet een 'deep pour' / gietepoxy gebruiken. Als je gewone epoxy gebruikt in te grote hoeveelheden kan het bijvoorbeeld verkleuren door de hitte, of zelfs beginnen te koken. (mijn restjes snelle epoxy beginnen wel eens te roken als ik teveel heb aangemaakt ;-)) Ook de 'deep pour' / gietepoxies hebben een maximale dikte die je kunt gieten. Als je daar overheen gaat kun je nog thermische problemen krijgen tijdens uitharden.
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
864
449
Noord-Veluwe
Zorg ervoor dat de epoxy echt echt echt goed is uitgehard, voordat je gaat schuren. Dat spul zit vol met chemicalieën uit de BADGE-groep. Dat is zeg maar BPA met extra reactieve componenten. Er komen steeds meer aanwijzingen dat je de kans op kanker serieus vergroot door blootstelling aan die ellende. Dat goedje wil je echt niet inademen, dus zorg voor heel goede afzuiging en draag een masker als je gaat schuren. Als het eenmaal is uitgehard zou het chemisch redelijk inert moeten zijn, maar ik zou het risico niet nemen en gewoon goede beschermende maatregelen nemen als je het gaat verwerken/bewerken.
 

Kayu

Actieve deelnemer
27 mrt 2019
96
24
Aken
Owja, en bekijk goed of de plank het geld waard is. Gaan volgens mij behoorlijk wat aantal liters in zo'n project.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.