badkuip

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

demooiste

Actieve deelnemer
13 feb 2010
44
0
ik zou wel een houten badkuip willen maken,bestaan daar tekeningen of voorbeelden van
ik heb nog een paar delen purperhart liggen,zou dat er geschikt voor zijn
 

demooiste

Actieve deelnemer
13 feb 2010
44
0
dit is niet wat ik bedoel
ik dacht meer aan een bad zoals een wijnvat is gemaakt
dus losse latten,bij elkaar gehouden door metalen banden
ik denk dan aan een ovale vorm
 

doortje

Nieuw lid
7 apr 2010
6
0
Hai, ik ken iemand die zo,n bad heeft.
Laat even een bericht voor hem achter op pietpilaar.nl als je er meer van wilt weten.
Bij hem is het een hottub.

Groet :cool:
 

Michelmorris

Nieuw lid
21 jan 2010
7
0
Ik heb een aantal jaren terug een Hottub gemaakt. Ik kon toen goedkoop een B keuze partij Red Cedar op de kop tikken en het project was geboren. Ik heb het hele internet toen doorzocht op bouwtekeningen maar helaas niet te vinden. Ik heb toen gekozen om er een te maken met een diameter van 180 cm. Dit betekende toen 60 plankjes die alle, na veel voorbewerking, onder een hoek van 3 graden gezaagd moesten worden. Aan de onderzijde heb ik een groef gefreesd waar later de vloer in viel.

De duigen heb ik laten knippen bij een bedrijf. Die heb ik later aan elkaar gelast met 2 bussen erop waar een draadeind doorheen gaat waardoor ik ze kan aanspannen. De houtkachel heb ik gelast van platen aluminium. De vorm had ik eerder op internet gevonden maar wederom geen maten.
Het apparaat werkt dus. Je bent wel een halve dag je resthout aan het opstoken maar dan heb je ook wat. Ik heb er ook een deksel op gemaakt zodat ik de dag erna maar 1 uur hoef te stoken om hem op 36 graden te krijgen. Ik heb een koperen leiding met gaatjes op de vloer gezet die op de compressor staat. Dit werkt perfect als bubbelleverancier. Een vijverlampje in het beschermhek voor de kachel zorgt voor de nodige sfeerverlichting.Ik was wel vergeten de bankjes vast te zetten op de vloer. Gevolg was dat ik na de eerste keer opstoken met een duikbril op de bankjes kon gaan vastzetten. Nadeel van Red Cedar is wel dat het vrij lang kleurstoffen afgeeft. Na een week heb je het idee dat je in een kop thee gaat zitten gezien de kleur. Het ruikt echter wel lekker.

Als er vragen zijn hoor ik het wel.

Groeten Michel
 

rickkoorman

Blogger
9 nov 2008
5.371
0
44
zwolle
oeiii, dat lijkt me ook wel wat. op een regenachtig herfstavond lekker in je warme buitenbad. glaasje(s) wijn, muziekje.

erg mooi gedaan!! leuk project

rick
 

demooiste

Actieve deelnemer
13 feb 2010
44
0
zo,n bad bedoel ik min of meer,alleen een beetje kleiner
alles is van red ceder???
zijn er ook andere houtsoorten geschikt,b.v. inlands douglas of eikenhout
en hoe zijn de naden afgewerkt,met welke lijm of kit
en is de bodem ook van latten gemaakt ,zelfde hout
en als het bad krimt , blijft ie dan waterdicht
blijft het water erin of kan het er ook weer uit
je ziet heel wat vragen
 

Michelmorris

Nieuw lid
21 jan 2010
7
0
Hij is inderdaad 100% van Red Cedar gemaakt. Ik heb dit gebruikt vanwege zijn duurzaamheid, gewicht en het feit dat het redelijk uitzet als het vochtig is. Eiken zou volgens kunnen maar als het vat dan klaar is is hij niet meer van zijn plaats te krijgen. Met inlands douglas heb ik geen ervaring.

Voor de heb vloer ik planken gemaakt waar ik een messing en groef in heb gefreesd. De bodem staat niet direct op de grond. Er zit een balkenframe onder van ongeveer 4cm hoog die de vloer draagt. De vloer is op dit frame vastgeschroefd met RVS schroeven. Door het vocht klemt de messing en groef waterdicht in elkaar.

Nergens ik het vat heb ik kit of lijm gebruikt. Hij was de eerste keer 95% waterdicht alleen al op het klemmen van het hout. Je trekt met de duigen de hele handel aardig strak aan.

Mijn ervaring is wel dat je het vat het beste vol water kan laten staan. Het lijkt wel dat hij leeg verder terugkrimpt als dat je hem nieuw in elkaar zette. Ook hebben de planken de neiging krom te trekken aan de bovenzijde omdat hier geen duig zit. Advies, lekker laten volstaan, wel iets van een aftapkraan in de bodem maken.

Wat zou ik anders gemaakt hebben met de kennis van nu?
Nou die aftapkraan dus. Nu hang ik er steeds een pomp. Ook bleef hij vrij lang lekken op de aansluiting van de vloer en de wand. Als ik hem weer zou maken (en dat ga ik doen binnenkort) zou ik een rubberen profiel infrezen aan de zijkant van de vloer. Je hebt toch 60 platte planken die je in een cirkel probeerd te dwingen.


Al je het echt optimaal wil maken zou je deze zelfde truc kunnen doen aan de zijkant van de planken van de wand. Een dun rubberen stripje erin doet volgens mij wonderen.

De verwarming is echter ook nog iets om bij stil te staan. Omdat ik zelf aluminium kan lassen lukte het mij om de kachel te fabriceren. Ondanks dat is zo'n ding dan nog vrij kostbaar omdat je toch vrij dik aluminium moet gebruiken. Een andera oplossing zou zijn de chofu kachel zijn. Die plaats je buiten het vat waardoor je meer ruimte aan de binnenzijde hebt.Op de foto lijkt de kachel heel groot maar volgens mij is het bad vrij klein :)
In Amerika zijn ze een stuk aantrekkelijker geprijsd dan hier.Ook heb je dan geen last van de kalkafzetting die de buitenzijde van het aluminium aantast. Die van mij heb ik uiteindelijk in een dune laag epoxy geschilder maar dit beinvloed uiteraard de warmteoverdracht.

In de toekomst ga ik er nog een zandfilter van een zwembad aanhangen om wat langer plezier te hebben van het water. Er gaat toch bijna 1,5 kuub water in. Zorg dus ook dat je fundering goed is. Hier liep ik ook tegenaan. Als hij iets scheefzakt gaat hij wringen en dus lekken.

Je ziet het, met vallen en opstaan. Verder vragen zijn dus welkom.

Groeten Michel
 

4761jimski

Nieuw lid
26 nov 2009
12
0
Hoi Michel,

Je hebt een erg mooie hottub gemaakt. Een dikke pluim!!
Ik heb ook het plan opgevat om een hottub te gaan maken.
Heb Western Red Cedar en een kachel van Storvatt reeds besteld.
De verbinding tussen de duigen onderling ga ik maken met hol en dol. Bijgaand een afbeelding.


Attached files
 

HoutVlooi

Actieve deelnemer
7 mei 2010
33
0
Houdt wel rekening met het belang van een goede waterkwaliteit, zeker als je het water in de tub laat zitten. Met name op een temperatuur van halverwege de dertig graden groeien de bacteriën en micro-organismen als kool. Je zult dan met chloor moeten werken om het water zuiver te houden, of een andere vorm van organismen bestrijding moeten toepassen. Bijvoorbeeld met een dikke UV lamp zoals je die kunt kopen bij de betere vijverzaak. Zorg dan wel voor een goede capaciteit, én zorg ervoor dat de pomp op die UV lamp continue blijft lopen, want de UV lamp op zich heeft geen voorraadfunctie, die chloor wel heeft. Als je met chloor wilt gaan werken, gebruik dan géén chloor of bleek uit de fles!! Dit is ongeschikt voor dat soort toepassingen. Bij een zwembadspecialist kun je tabletten kopen die langzaam oplossen. Bedenk bij het gebruik van chloor óók, dat het water wel naar chloor kan ruiken, maar dat dit nog lang niet betekent dat het bestanddeel in het chloor dat bacteriën doodt ook werkelijk wérkt! Daarvoor is een juiste combinatie noodzakelijk van PA (hardheid) van het water. Gebruik dus een zwembadwater controle set om regelmatig het water te testen op hardheid en chloorgehalte!
Een andere mogelijkheid is het gebruik van Ozon. Zoals jullie misschien weten is Ozon duizend maal giftiger dan chloor. Een ozonator is echter tamelijk kostbaar. Zelf knutselen is af te raden bij stoffen die 1.000 maal giftiger zijn dan chloor! Voor het afvangen van de dampen van een ozonator wordt meestal koolstoffiltering gebruikt.
Toepassing van een zandfilter is niet erg zinvol. Een zandfilter gebruik je namelijk alleen om grove bestanddelen uit het water te vissen. Je kunt je voorstellen dat er van alles in zwembad water valt of gelopen wordt. Het oppervlak is vele malen groter en niet altijd afgedekt. Daar valt dus van alles in en wordt van alles ingelopen door spelende kinderen met zandvoeten enz enz enz. Een zandfiltersysteem doodt géén bacteriën!
Er zijn heel goede zwembad sites waar van alles te lezen valt over waterbehandeling voor zwembaden op internet, steek daar ook vooral je licht op!
 

Michelmorris

Nieuw lid
21 jan 2010
7
0
Hoi Houtvlooi

Ik gebruik inderdaad chloortabletten in het water. Als het langere tijd erin staat kun je het altijd nog een chloorshock door er een extra hoeveelheid in te doen. Het chloor breekt daarna weer vrij snel af door de relatief hoege temparatuur van het water.
 

HoutVlooi

Actieve deelnemer
7 mei 2010
33
0
Michelmorris zei:
Hoi Houtvlooi

Ik gebruik inderdaad chloortabletten in het water. Als het langere tijd erin staat kun je het altijd nog een chloorshock door er een extra hoeveelheid in te doen. Het chloor breekt daarna weer vrij snel af door de relatief hoege temparatuur van het water.
Controleer wél steeds de hardheid van het water (PA) !
Dat bepaalt namelijk of het chloride wel wérkt. Het kan er naar ruiken, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook werkzaam is!
 

4761jimski

Nieuw lid
26 nov 2009
12
0
Ik gebruik daarvoor een stationaire freestafel en heb daarvoor wisselmessen en spaanbegrenzers gekocht; hol en bol met een straal van 25 mm.
Als ik gefreesd heb, dan zal ik hier foto's plaatsen.
 

Tijntje

Actieve deelnemer
19 mei 2010
86
0
Mooi gedaan. ik wil er misschien ook een gaan maken met 160 doorsnee. hoe hoog is ie?
110cm?
 

Michelmorris

Nieuw lid
21 jan 2010
7
0
Hoi Tijntje,

Ik zal morgen even gaan meten. Het is alweer even geleden dat ik de afkortzaag op die maat instelde.

gr. Michel
 

4761jimski

Nieuw lid
26 nov 2009
12
0
Het begin is er; hout geschaafd en geprofileerd voor de bodem.
Zie bijgaande foto's.

Attached files
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.