Alaskan chainsaw mill

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.156
522
Omgeving Eindhoven
ik kon laatst als kachelhout wat stammen amerikaans eik krijgen met een diameter van een cm of 40. Natuurlijk zonde om in de kachel te steken.
Vorig jaar wat walnoot laten zagen bij een zagerij in de buurt, maar dat was niet goedkoop. En bijna geen enkel bedrijf wil of kan korte stukken zagen.

Ik had al vaker naar een hulpstuk zitte kijken om met de kettingzaag planken te zagen, een z.g. alaskan mill.
En aangezien ik nu hout had om tot planken te zagen, er toch maar een gekocht. Een 36" mill en een 63 cm zaagblad met speciale rippingketting (op 10 graden geslepen ipv de normale 30, om beter in langshout te kunnen zagen). Daarmee kan ik stammen tot een diameter van 45 cm zagen.

Nog wel zonder zaag. Mijn eigen zaag is niet zwaar/sterk genoeg hiervoor, maar ik heb een Stihl 462 kunnen lenen. Maar ik ga wel rondkijken naar een goede tweedehandse 362 of 462, want er zelf een hebben is makkelijker dan steeds lenen.

IMG_0416.jpg

IMG_0417.jpg

Om de eerste zaagsnede te maken, een paar plankjes waterpas op de kopse kant van de stam geschroefd, en daar 2 aluminium extrusieprofielen op vastgemaakt met hoekijzers. Dan heb je een stevige basis om de mill overheen te laten glijden. Na deze eerste snede glijdt de mill over de zojuist vlakgezaagde kant van de boomstam, dus da zijn deze profielen niet meer nodig.

IMG_0418.jpg

Het hout (amerikaans eiken van 40 cm doorsnede) komt er mooi uit. Ik had 4 stukken stam van een meter lang (die waren net met 3 man op de aanhanger te rollen via de rijplaten, langer was echt niet te handelen). De eerste stam in planken van 30 mm gezaagd, de tweede 5 cm en de laatste 2 bijna 7 cm dik. Mooi om een (salon)tafel van te gaan maken.

IMG_0413.jpg

IMG_0414.jpg

IMG_0450.jpg
 
Laatst bewerkt:

karangetang

Actieve deelnemer
17 mrt 2015
328
3
Zeist
Echt mooi ..Ik zit er ook al een tijdlang over te denken want je komt zo vaak een leuk stammetje tegen en dan loopje tegen de zaagkosten op
Waar heb je die Alaskan chainsaw mill gekocht?

 

markb

Actieve deelnemer
31 aug 2015
43
1
Hoi Rob, ziet er goed uit. 1 opmerking:
Als je regelmatig gaat langszagen op deze manier zou ik toch een nog wat zwaardere zaag hiervoor nemen. Een ms660/661 (of oudere 066 zoals ik heb) bijvoorbeeld. Dit werk vraagt echt veel van je zaag, maar dat zal je intussen zelf al gemerkt hebben.
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.156
522
Omgeving Eindhoven
De alaskan mill (en ook het blad en de ketting) kwam van Zaagkettingshop.eu.

@Markb, de 462 had m.i. vermogen genoeg hiervoor. Maar je moet niet verwachten dat je 'm zomaar even door het hout duwt, met beleid zagen dus. En zorgen voor een scherpe ketting.
Het prijsverschil met de 660-serie is weer flink, en zo heel veel hout zal ik zo niet zagen. En zeker geen grotere diameters, eerder kleiner.
 

mroden

Actieve deelnemer
13 feb 2013
81
8
Rotterdam Ommoord
Inderdaad mooi om te zien. Ik geef ook de voorkeur aan het slijpen met de hand waarbij een vijftal streken langs een tand bij mij vaak voldoende is voor egaal glimmend en met een mooie braam. Hulptooltje van Skill waarbij ook de diepte-aanslag gevijld wordt bevalt goed.
Nadeel van alaskan mill t.o.v. een lintzaag is het zaagverlies door de breedte van de zaagsnede. Bij het zagen van dunne planken relatief veel verlies, bij 4 of 5 plakken uit een stam is het niet minder noemenswaardig.
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.156
522
Omgeving Eindhoven
Ik slijp ook inderdaad uit de hand. Machinaal slijp je al snel teveel weg, waardoor een ketting veel minder lang meegaat (sneller 'op' is). De 2-in-1 slijphulp van Stihl vind ik erg fijn, deze slijpt inderdaad ook de diepteschakel gelijk mee op de juiste hoogte.

Inderdaad veel zaagverlies, ik had een flinke hoop zaagsel liggen na het zagen van 4 meterstukken stam...
 

Infinity

Actieve deelnemer
26 sep 2019
212
25
Twente
Hebben hier thuis toen iemand laten komen met een woodmizer, mobiele lintzaag.
Moet je wel alleen de ruimte hebben, en middelen om te laden. Dacht dat dit toen 90 euro per uur kostte.
Hebben heel wat kuubs planken gezaagd in een middag, ga ik zelf niet voor lopen kloten met een kettingzaag.
 

de Haan

Oud hout
17 aug 2009
2.834
270
Emst
Klusrob heb jij de geleider en de lier?
Heb je er verder nog iets bij?
kettingzaag heb ik wel.Stihl 441
Zit er namelijk aan te denken om hem ook te kopen.
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.156
522
Omgeving Eindhoven
Ik heb het opzetstuk zoals op de foto. En de latten die ik gebruik voor de 1e zaagsnede zijn een paar aluminium extrusieprofielen die ik hier bij de oudijzerboer heb gehaald. Ik heb er een lier bij, maar die moet ik er nog opzetten. Ga ik wel doen want zonder lier zaagt het wat moeilijker. Het werkt makkelijker als je de zaag iets meer door het hout heen kunt trekken.
Alleen had ik vorige winter, op de dag dat ik aan het zagen was, er niet de juiste bouten voor bij me merkte ik toen ik ‘m wilde monteren.
 

Doehetsam

Nieuw lid
19 jan 2021
11
4
Hoi, ik pik hier even in op een oude thread, als je alles nieuw moet kopen, kost een kleine lintzaag mobiele zagerij al niet evenvezl als een zware kettingzaag+ mill enzo?
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.156
522
Omgeving Eindhoven
Als je alles nieuw zou moeten kopen, ben je inderdaad heel wat kwijt (1500-2000 euro). Maar ik heb de kettingzaag bijvoorbeeld niet speciaal voor dit doel gekocht, maar ook omdat mijn andere zaag niet zwaar genoeg was voor het overige zaagwerk dat ik deed. Dus die had ik anders waarschijnlijk toch gekocht. En ik heb een jong gebruikte met flinke korting op de kop kunnen tikken.

Maar een lintboomzaag begint vak bij 4-5000 euro, dus dat is nog wel een flinke sprong. Al zijn de verbruikskosten wel een heel stuk lager (brandstof+olie) en het gebruiksgemak veel groter (smallere zaagsnede, sneller en/of automatisch, minder slijpwerk).
Als ik meer hout zou zagen en het geld + de ruimte had, zou ik ook gaan uitkijken naar en lintzaag om planken te zagen, maar voor die paar stammen die ik zaag is dat zeker niet rendabel.
 
  • Leuk
Waarderingen: Doehetsam

Doehetsam

Nieuw lid
19 jan 2021
11
4
Ik vraag me af of het tendabel zou zijn om als kleine zelfstandige een zagerij op te zetten voor al het kleine meut dat de grotere zagerijen niet willen. Vrees alleen dat er weinig afname is hier in België
 

FredR

Actieve deelnemer
30 mei 2016
270
58
57
Sint Odilienberg
Een kennis van mij is er pas mee begonnen, kleine zagerij.
Hij is zich nu vooral aan het orienteren en voor zichzelf en bekenden te zagen.
Dit is mijn stammetje Taxus

Fred
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.