Meld hier je oude nieuwe handgereedschap

damien

Actieve deelnemer
21 aug 2011
669
4
Leuven
Vandaag, na twee maand reizen eindelijk toch binnen, een oude japanse schaaf uit de jaren 40 (15$=ook geen btw), goed genoeg om te leren hoe zoiets aanvoelt. Werkt prima al kon ik mij er niet mee scheren.

783966204_tp.jpg
 

damien

Actieve deelnemer
21 aug 2011
669
4
Leuven
Waar vind je die zo? tweedehands, en voor die prijs....

Een meevaller op ebay, stond in heraanbieding als 'woodworking tool' bij iemand die voornamelijk bijna oud theeservies verkoopt en niet als 'plane' of 'kana' (ik zocht een chinese schaaf). De enige andere meevallers zijn waarschijnlijk de 'bijna' versleten japanse bladen, de slijt is meestal een teken van kwaliteit en ze gaan vermoedelijk nog een amateurs leven mee.
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.485
954
Riemst
Mooie vondst! Nu komt wel het belangrijkste: de zool op punt zetten. Is erg belangrijk om een goed werkende schaaf te krijgen.
 

damien

Actieve deelnemer
21 aug 2011
669
4
Leuven
Nu komt wel het belangrijkste: de zool op punt zetten. Is erg belangrijk om een goed werkende schaaf te krijgen.
Voor het hout wacht ik nog, hij kwam vrij droog aan, ik laat het hout nog een maand werken voor ik er iets aan doe. Op dit moment staat de zool hol in de dwarsrichting, waarschijnlijk slijt omdat dit meer uitgesproken is voor de beitel.
Ik ben begonnen met de beitel te slijpen. Het was eerst niet duidelijk of het om een gelamineerd blad ging omdat de dunne hardere toplaag onder een andere hoek geslepen was dan de hoofdlaag. Het geheel is vrij bol geslepen, mogelijks op een holle steen. En op de top is er ook een kleine vouw. Dus zal ik een paar keer moeten slijpen voordat alles recht staat.

DSC02330.JPG DSC02333.JPG


DSC02335.JPG
 

tuoh

Oud hout
Bij een firma waar ik nogal eens over de vloer kom zijn ze plaats aan het maken om na nieuwjaar een hele zooi nieuwe machines binnen te schuiven:p Alle nieuwe machines komen van Homag, opdeelzaag, PU kantverlijmer, opdeelzaag voor massief, etc... Daarom worden alle verloren hoekjes eens opgeruimd, daar zit soms nog heel wat bruikbaars bij. Dat heb ik dan maar ineens in de auto gegooid, een pak profielschaven, een verstekblok, spanner voor verstekkaders, een paar spanschroeven, nog wat oude beitels en gutsen, etc.. Zo kan ik nog wat lege hoekjes opvullen in mijn atelier:D
Het gecombineerd verstekblok zit voorlopig muurvast, vocht is de boosdoener, dus eerst alles gedemonteerd om de onderdelen gecontroleerd te laten drogen.

Een gecombineerde 22,5° - 45° - 90° verstekblok met houten spindel.
CIMG4544.jpg

Diezelfde uiteen genomen om te drogen.
CIMG4551.jpg

En nog wat profielschaven, heb je ook nooit genoeg:p
CIMG4550.jpg

De rest.
CIMG4548.jpg
 

tuoh

Oud hout
Ja inderdaad, nog niet zolang geleden werden sommige van die profielschaven nog gebruikt, de firma is namelijk gespecialiseerd in interieurinrichting voor de happy few, kostprijs is daar hoegenaamd niet van tel, enkel de kwaliteit (van uitvoering) telt, samen met de nodige discretie en de nodige referentie's op dat niveau. Er worden nogal eens (zeer)oude kasteellambriseringen gerestaureerd en bijgemaakt, voor werk van dat kaliber gebruik je geen topie of cnc, nee, dat moet met de profielschaaf gebeuren.

Deze set profielschaven zijn dubbels en driedubbels:p Verschillende hol- en bolschaven, tand- en groefschaven, en nog wat sponningschaven.
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
3
Als ze ze nu hebben weggeven, is het werk dan afgelopen in dat bedrijf? Of hadden ze nog meer profielschaven liggen?

De laatste tijd ben ik ook bezig met hollen en bollen. Ik heb een zeer gemengd setje samengesteld en geslepen en vervolgens wat profieltjes gemaakt voor mijn huidige project. Alles op marktplaats gescored de laatste tijd.

De schaafjes:
foto I.jpg

En het resultaat:
foto 2 (3).jpg

Wat me wel opvalt bij deze Nederlandse profiel schaven dat ze allemaal een beitelhoek hebben van 45 graden en een behoorlijk wijde schaafmond. Het valt niet mee om "tearout" te vermijden als het hout niet heel erg meewerkt. De Engelsen hadden speciaal voor de meubelmakers ook profielschaven met een hogere hoek tot wel 60 graden.
 

tuoh

Oud hout
Geen paniek:p Er zijn nog altijd voldoende schaven aanwezig om alle klussen te kunnen klaren. Quasi alle handgereedschap komt nog van de stichter die een kleine 80jaar geleden als zelfstandig meubelmaker aan de slag ging. Heb enkel de dubbels enzo meegekregen.
Gisteren heb ik even alle beitelhoeken nagemeten bij de 32 profielschaven. Resultaat: 12stuks met een beitelhoek van 48°, de rest schommelt tussen de 50° en de 53°, opening schaafmond gemiddeld 2,5 à 3mm.

Mooi setje profielschaven waar je mee aan de slag bent gegaan. Je merkt het verschil goed tussen een gefreesd of een geschaafd profiel, de geschaafde zijn iets minder uniform van model.
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
3
Ja het is echt leuk werken. En voor mij helemaal nieuw, ik ben nooit zo van de antieke profieltjes geweest. Ik vond het nog listig om de beitels goed in vorm te slijpen zodat ze overal even diep uitsteken.

Grappig dat jij daar schaven hebt met een hogere beitelhoek. Ik wist niet dat die in de Nederlandse vorm gemaakt weren na 1800 of zo. Mijn setje is echt niks bijzonders, gewoon de standaard timmermans profiel schaafjes. En verschillende hebben ook nog gebreken zoals kapotte wiggen.
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
3
Net was ik nog even in de werkplaats en snel even gekeken. En inderdaad, ik heb ook een paar profielschaafjes met 50 graden beitelhoek! De meeste zijn 45 of daar heel dicht bij maar degene die er het oudst uit zien zijn ongeveer 50 graden. Leuk. Dit zijn meest Nooitgedagt schaven. Een paar S. van Embden maar die zijn nieuwer en dan ook 45 graden beitelhoek.

Ik heb ook een paar echt antieke uit de 18e eeuw en die zijn allemaal standaard 50 graden.
 

klaas0639

Post veel
4 okt 2012
2.319
191
Gem. Winsum (Groningen)
Ik volg dit profielschaven-item met onrust :). Lijkt me boeiend in achtergrond te verdiepen en zulke oude schaven op te knappen en proberen te gebruiken. Maar ik heb al zo veel aandachtspunten. Te veel.
Toch zou ik graag iets horen over hoe je zulke beiteltjes slijpt Seek.

mvg
klaas0639


PS
Ik keek ook likkebaardend naar de Stanley 55 die hier werd aangeboden. Over-de-top type-schaaf? Ja, misschien wel, maar mooi ding :)
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
3
Ja die Stanley 55 was echt een mooi ding, met al die beiteltjes erbij.

Er staat al wat op mijn blog over hoe ik de hollen en ronden weer aan de praat heb gekregen. Eigenlijk ben ik natuurlijk niet de aangewezen persoon om dit te gaan uitleggen, want ik ben nog maar een beginner op dit gebied. Maar ik zal morgen eens wat gaan samenvatten en misschien komt er nog wat opbouwende kritiek van verschillende kanten.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.582
2.502
Gaanderen
Ja die Stanley 55 was echt een mooi ding, met al die beiteltjes erbij.

Er staat al wat op mijn blog over hoe ik de hollen en ronden weer aan de praat heb gekregen. Eigenlijk ben ik natuurlijk niet de aangewezen persoon om dit te gaan uitleggen, want ik ben nog maar een beginner op dit gebied. Maar ik zal morgen eens wat gaan samenvatten en misschien komt er nog wat opbouwende kritiek van verschillende kanten.

Ik dacht die wil ik wel hebben. Toen het kleine prijsje. Helaas ik heb hem niet nodig, en voor de heb is het me nu even teveel.
 

Reinoud

Actieve deelnemer
23 nov 2012
348
0
Dendermonde
Gisteren van mijn jongste broer een kerstcadeautje gekregen. Hij dacht zelf dat hij een spookschaaf had gekocht, het bleek een cabinet-scraper te zijn :).

IMG_5818.jpg

IMG_5819.jpg

IMG_5820.jpg

IMG_5821.jpg

Het schraapstaal is geslepen als een beitel :confused:, de vorige eigenaar wist duidelijk niet waar hij/zij mee bezig was. Gelukkig is dit snel te verhelpen. De zool zal met wat vlakwerk ook wel goed te krijgen zijn.

Ik overweeg om de scraper te voorzien van een volledig nieuwe laklaag. Het Kunz-groen vind ik sowieso niet zo mooi. Er zit bovendien nog wat andere verf bovenop, waarschijnlijk door het gebruik van een spuitbus. Hoewel ik wel hou van wat patina zou ik hier wel eens een total make-over durven doen. Kunz bestaat pas sinds 1992, dus veel historische waarde is er alvast niet aan en aangezien hij totaal verkeerd geslepen was is het niet echt denkbaar dat hij ooit door een vakman is gebruikt.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.