Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13

Onderwerp: Spookschaaf sos

 1. #1

  Spookschaaf sos

  Vorige week heb ik van mijn broer een Stanley 151 spookschaaf meegekregen. Hij had te laat gezien dat hij een exemplaar met een ronde zool had (verkeerd besteld/verkeerd geleverd). Hij was de beitel al ijverig beginnen slijpen dus terugsturen kon niet meer. Gebruiken dan maar.
  Laat daar nu net het schoentje knellen. Hij zei me dat hij er niks mee kon doen omdat ze in het hout "hapt" en direct verstopt. Ik dacht dit te verhelpen... helaas.

  DSC_0293.jpg

  Zoals je kan zien heb ik er een beetje aan gewerkt.
  Mijn eerste werk was de zool mooi glad maken, die was behoorlijk ruw zoals we van Stanley gewoon zijn de laatste paar decennia. Nu is het nog geen spiegel, maar toch lekker glad.
  DSC_0295.jpg
  Probleem nog niet opgelost.
  Volgende stap: het beitelbed (?) vlakken. Dit was volledig geverfd en behoorlijk ruw. Met een vijl en schuurpapier heb ik dit zo vlak mogelijk gemaakt om een zo goed mogelijk contact te hebben tussen beitel en beitelbed.
  DSC_0294.jpg
  Probleem nog niet opgelost .
  Volgende poging: de dekbeitel vlakken. Opnieuw in een poging om de beitel stabiel in de spookschaaf te krijgen en te voorkomen dat er hout tussen de dekbeitel en de beitel terechtkomt. De onderkant van de dekbeitel was behoorlijk ruw en had ook nog eens een dikke laag verf. De rand was ook verre van ideaal, dus ook deze mooi scherp gemaakt.
  DSC_0296.jpg

  Probleem nog steeds niet opgelost...zucht
  Volgende poging: de rand van de dekbeitel mooi afronden zodanig dat het hout mooi afgevoerd kan worden. Met vijl en schuurpapier alles rond en glad gemaakt en even gepolijst op de strop.
  DSC_0297.jpg
  Nu gaat hij echt flinterdun schaven, toch? Nee?...


  Zowel in beuk als in den stuitert hij over het hout en hapt er stukjes uit. De beitel is in elk geval scherp, de haartjes op mijn handen vliegen er zo af.
  Wat zie ik over het hoofd? Een spookschaaf is geen "rocket-science" dus zo moeillijk kan het niet zijn, toch? Iemand nog ideetjes? Alle hulp is meer dan welkom.

  Alvast bedankt,

  Reinoud

 2. #2
  Twee jaar gelden heb ik hetzelfde gedaan.
  Ik wilde er een holle balk mee schaven en heb toen een nieuwe gekocht.
  Na het fine-tunen werkt het nog steeds niet, terwijl ik al mijn andere schaven wel goed krijg. Daardoor tweifel ik niet aan mijn kunde.

  Hij hangt nu al twee jaar ongebruikt aan de muur.

  Groeten, Raymond

 3. #3
  Hallo Reinoud,

  Bij een spookschaaf met ronde zool is het belangrijkste de voordruk, de druk die je uitoefent op de voorzool is die niet constant dan ga je klapperen en happen. Het is net zoals snijden met een beitel met de vouw naar onder de verandering van je (snij)hoek bepaald de afname in het hout.
  Dus spelen met de (snij)hoek (aanvalshoek) en deze constant houden met een goede druk dit vergt dus veel oefening dit integenstelling tot een spookschaaf met vlakke zool, uiteindelijk kun je met een spookschaaf met ronde zool wat meer spelen tijdens je schaafstreek (meer of minder afname).

  Roeland

 4. #4
  Ps het ligt dus niet aan je spookschaaf!!!!!

  Roeland

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Roeland Bekijk Berichten
  Ps het ligt dus niet aan je spookschaaf!!!!!

  Roeland
  Inderdaad. Wat je beschrijft komt me erg bekend voor en ook bij mij lag dat niet aan de schaaf maar aan onbekendheid met de omgang daarmee. 't Werkt anders. Na heel veel oefenen heb ik het onder de knie gekregen en het is net fietsen.... Je verleert het nooit meer Bijkomend voordeel: als je met die bolle spookschaaf om weet te gaan zal ook werken met een haalmes je makkelijk afgaan!

  Stukje naaldhout klemmen en schaven tot je een ons weegt, het is niet anders!

  Succes!!

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 6. #6
  @Roeland: Ik snap wat je bedoeld, een beetje zoals spelen met de snijhoek bij een haalmes.
  Net wat verschillende dingen geprobeerd en inderdaad onder een bepaalde hoek gaat het ietsje beter. Helaas is hij na twee halen compleet verstopt waardoor verder werken onmogelijk is.
  Ik heb ook nog een oude n°65 liggen (zonder merknaam) met ronde zool, al is deze minder rond dan de 151. Deze werkt veel beter dan de Stanley, maar is moeilijk in te stellen. Gewoon een instelvijsje, niet ideaal. Het mes is ook aanzienlijk kleiner dan dat van de 151.
  Ik had gehoopt om de 151 te kunnen gebruiken om lepels te maken, maar ik vrees dat we zo geen al te beste vriendjes gaan worden.
  Zolang hij zo snel verstopt kan ik er niet echt mee oefenen.

 7. #7
  Reinoud,
  Bij de tweede foto zie ik wel een heel kleine schaafmond opening hoe diep staat de beitel daar een haartje naar buiten? Nog even beter gekeken zit geen beitel in! Mijn foutje maar wat ik bedoel is als de schaafmond opening te klein is lopen de houtkrullen vast.
  Als dat zo is dan vrees ik dat de opening gewoon te klein is even vijlen zodat de schaafmond opening groter word plus minus 2 MM is voldoende.

  Roeland
  Laatst gewijzigd door Roeland; 01-02-14 om 18:15. Reden: Onjuistheid

 8. #8
  Ik heb alles nog eens bekeken. De schaafmond heeft de vereiste 2mm opening, iets meer zelfs. Er zat echter wel een soort knikje binnenin de schaafmond, zoals een beetje te zien is op foto 2.
  Nadat ik dit had weggevijld verstopte de schaaf niet zo snel meer. De krullen komen er mooi uit, al had ik ze graag iets gladder gezien. Waar het in vuren best nog wat hapt, gaat het in beuk een pak vlotter. Nog niet echt het resultaat dat ik zou willen zien, maar wat een verschil met vorige week.
  Misschien moet ik de slijphoek iets aanpassen, geen idee. Het oefenen kan nu in elk geval beginnen, op naar de volgende lepel!

  Dankjewel voor het advies.

  ps: Ik denk dat er in Rotterdam nu iemand dat ene dekselse spookschaafje toch nog maar eens een tweede kans moet geven

 9. #9
  Ik ga nu gelijk ff kijken

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Wat een deja vu. Het bovenstaande is precies op mij van toepassing. Alleen met dat verschil dat ik het na enkele pogingen op heb gegeven. Pas als ik een serieuze toepassing heb ga ik me er verder in verdiepen. Als ik zie hoe anderen er fluitend mooie krullen mee maken kan ik het gewoon niet uitstaan dat ik dat niet kan. :-(

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top