Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  Adviesvraag herstelling eiken plafondbalk : liplas (trait de jupiter ) ?

  72500784.jpg

  De kop van een eiken draagbalk van het plafond (20x18cm) is rot en moet vervangen worden. Het gevaarte van 6m lengte eruit halen en vervangen is vrijwel onmogelijk. Ik had gedacht aan een liplas met sleutels (zie foto) omdat de balken zichtbaar blijven.
  Nu lees ik dat het onderste schuin gedeelte van de verbinding beste ondersteund wordt door een stijl - maar dat zou hier niet kunnen omdat je dan een paal in de woonkamer krijgt.
  De verbinding ga ik wel zo dicht mogelijk bij de muur realiseren waar de spanningen het laagst zijn.
  Om het zeker te spelen voorzie ik ook 2 of 4 M20 bouten verticaal om alles samen te spannen.

  Graag uw bedenkingen ...

  Erik

 2. #2
  constructief is een raveling naar de twee naast gelegen balken een betere oplossing.
  je verzwakt de balk met ruim 50% op de voorgestelde manier

  normaal gesproken wordt er een stuk epoxy met glasvezelwapening toegepast indien het probleem moet worden opgelost in de oorspronkelijke afmeting van de balk
  http://www.vanlierop.nl/Houtherstel

 3. #3
  Bedankt voor je reactie,

  Ik ben geen voorstander voor epoxy vermits het zichtbaar blijft én ik graag een houten oplossing verzin.
  Welke verbindingen stel je voor om de raveelbalk te plaatsen ?
  De verzwakking van 50% hoeft m.i. geen probleem te geven vermits die aan de buitenzijde zit en niet in het midden, waar ik de hoogste krachten/momenten verwacht. Of slaag ik de bal hier volledig mis ?

  grt.
  Erik

 4. #4
  De geëigende manier tegenwoordig is inderdaad aanhelen met epoxy in combinatie met de nodige wapeningstaven. Een liplas zoals hier boven op foto te zien is op zijn eentje niet geschikt om hier een oplossing te bieden.

  Wat wel kan is een simpele liplas in combinatie met een zware balksleutel. De balksleutel dient dan wel vastgezet te worden op het resterende deel van de balk met een paar zware U-vormige beugels met schroefdraad. De balksleutel moet een flink stuk voorbij de las lopen om nut te hebben. De liplas dient nu enkel als opvulling, alle krachten worden opgenomen door de sleutel en de stalen beugels. Eventueel kan de sleutel nog voor wat verfraaiing zorgen als de koppen mooi afgewerkt worden.


  Mvg,

  André

 5. #5
  Je kunt gewoon een nieuw stuk balk uithollen incl een stuk van de bestaande balk. De holtes fungeren dan als een verloren bekisting bij het aanbrengen van de Epoxy. Dat is zowel constructie als esthetisch een prima oplossing.
  een tip; Mocht de aantasting door zwam komen zou ik voorzichtig zijn met inbrengen van nieuw hout.

 6. #6
  de spieën hebben geen dragende functie, ze voorkomen het afschuiven.
  zoals op de foto ipv toognagels een paar flinke draadeinden gekoppelt met een stalen plaat er door.
  omdat het zichtbaar is iets verdiepen en afwerken.
  schuineliplas.JPG

 7. #7
  Bedankt allemaal,

  De oplossing van Joop had ik dus in gedachten. Ik ben wel graag zeker dat hij het gaat houden. Bovenop is de slaapkamer, dus zoveel gewicht moet de balk niet dragen maar toch..

  Kan het lukken als ik zoals door joop voorgesteld zowel boven- als onderaan een ijzeren plaat (1cm dik ?) inwerk in de balk. Deze plaat kan ik laten doorlopen voorbij de las en nogmaals hernemen met een extra bout/draadeind.

  Erik

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Erik B. Bekijk Berichten
  Kan het lukken als ik zoals door joop voorgesteld zowel boven- als onderaan een ijzeren plaat (1cm dik ?) inwerk in de balk. Deze plaat kan ik laten doorlopen voorbij de las en nogmaals hernemen met een extra bout/draadeind.

  Erik
  Of neem een stalen T-profiel, en werk het verticale deel van onderen in de balk in. Dan zou je de T ook aan de bovenkant van de balk kunnen inwerken, dan is die helemaal niet meer te zien.

 9. #9
  Heb ik het goed begrepen dat het T-profiel onderaan constructief vergelijkbaar is met de balksleutel van André, maar dan in staal ipv hout en ingewerkt in de balk ?

 10. #10
  wat is de oorzaak van het rotten?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top