Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 22

Onderwerp: Eiken boomstamtafel

 1. #1

  Eiken boomstamtafel

  Hieronder het verslag(je) van de bouw van mijn eiken boomstamtafel.

  Nadat het idee al maanden in mijn hoofd zat en ik regelmatig een keer op marktplaats keek of iemand het juiste hout te koop had vond ik 2 weken geleden de juiste advertentie. Iemand verkocht eiken schaaldelen tussen de 80 en 100cm breed en 4 meter lang. Gelukkig was het ook nog dicht in de buurt (25km) dus snel de aanhanger achter de auto en hup er naar toe. Daar aangekomen de verschillende delen bekeken (hij had net een nieuwe lading binnengekregen dus volop keuze). Omdat alle delen aan de kopse kanten een scheur van 80 tot 100cm lang hadden van het drogen heb ik een deel van 280cm afgezaagd voor het blad en een deel van 2 meter voor de poten.

  De delen in de aanhanger maar omdat het regende is het lange deel van 280cm niet geheel droog gebleven. Ik heb een huifaanhanger van 2,5 meter dus er stak een stukje uit en dat is op de terugweg nat geworden. Thuis gelijk droog gemaakt al was alleen het buitenste gedeelte nat.

  Hieronder de foto's. Mijn vader en goede kennis zijn in actie te bewonderen maar ikzelf niet, er moet toch iemand de foto's maken.
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen

 2. #2
  tafel11.jpg

  Hier de laatste foto.

  Zoals op de foto's te zien was het eerst de bedoeling om het blad te lijf te gaan met een bandschuurmachine. Hiermee kregen we alleen de "lijnen" die er in gekomen zijn met het zagen er niet uit. Het blad werd wel mooi glad maar was niet bijzonder fraai. Toen de schaafmachine maar gepakt en van het hele blad een paar millimeter afgeschaafd zodat de lijnen verdwenen waren. Hetzelfde hebben we met de poten gedaan.

  Om de randen van de tafel mooi glad te krijgen hebben we eerst de grote stukken schors er met een beitel ruw af gehakt. Vervolgens met ronde schuurschijven voor op een slijptol de overige schors verwijderd en het grootste gedeelte glad gemaakt. Daarna met de bandschuurmachine om de strepen en vegen van de schuurschijf weer weg te halen.

  Omdat het blad iets hol staat (2 a 3mm) hebben we aan de onderkant waar de poten moesten komen wat afgeschaafd in het midden zodat de poot goed bevestigd kon worden. Nog een dwarsbalk in het midden voor het eventuele schudden, al was de tafel al stevig zat zonder de dwarsbalk. We hadden de tafel losjes in elkaar gezet zodat hij weer uit elkaar kon voor het lakken, althans dat was het idee. Bij 1 poot braken 2 schroeven af (en het waren geen goedkope schroefjes) dus hebben we die poot maar laten zitten.

  De onderkant staat 2x in de blanke lak, de bovenkant en de poten 3x.

  Voor het lakken is er aan 1 kopse kant weer een scheur in het blad gekomen, ondanks dat het hout al jaren heeft gedroogd werkt het dus toch nog vrolijk door. We hebben in de scheur aan de onderzijde gelijk een aantal flinke schroeven gedraaid en hopen dat het hierbij blijft.

  De totale afmetingen zijn:
  180cm lang
  85/90cm breed (bovenkant van het blad, dus met de schuine zijden erbij 100 a 105)
  76cm hoog.
  Gewicht: heel veel

  Gelukkig is moeders tevreden met het resultaat dus mag de tafel blijven staan.
  Laatst gewijzigd door MarcoZ; 19-01-14 om 11:57.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Ik weet niet of ik pocket hole verbinding zou hebben gedurfd hiervoor, maar de poten zullen gelijk met het blad gaan krimpen en uitzetten. Dus op dat vlak kan het al weinig kwaad denk ik.
  Het resultaat mag er zijn in ieder geval, dat stuk dosse is wel uitzonderlijk plat, goeie vondst!

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Leuk dat je voor je moeder zo'n mooie tafel hebt gemaakt! Ik hou wel van dergelijke modellen. Was het hout goed gedroogd? Ik zie nog een restje van een scheur, heb je ook overwogen om er zo'n vlinder in te monteren?

  Proficiat met het resultaat!


  Fons

 5. #5
  mag ik vragen hoeveel dit project in totaal heeft gekost?

 6. #6
  Erg mooie tafel. Wel scherpe hoeken, voor mijzelf (gezin met kleine kinderen) had ik ze afgerond. Zo'n scheurtje in het blad vind ik bij een dergelijke tafel niet storend.

 7. #7
  Bedankt voor de complimenten!

  @Benchworks: we wisten eerst ook niet zo goed wat we er mee aan moesten, maar omdat de poten vrij hol (of bol, net hoe je het bekijkt) staan was een hoeklijn of iets anders aan de binnenkant geen optie. Daarom voor deze manier gekozen.

  @Athanor: Als moeders blij is, is iedereen blij. Er is inderdaad een scheur in gekomen (heb ik later ook toegevoegd in mijn laatste bericht) en zoals de scheur nu is kan ik er prima mee leven. Alleen omdat het dus niet meer moet worden hebben we er een aantal schroeven kruislings in gedraaid. Van links onder naar rechtsboven en andersom. Als de scheur dieper gaat is dat op zich niet erg, maar de kier die je dan krijgt vind ik lelijk.

  @Paulo: De kosten voor het hout waren 400 euro, + 2 blikken lak en een paar uur van je vrije tijd.

  @Bjorn: De hoeken zijn inderdaad voor kleine kinderen te scherp, gelukkig is het kleinste kind in huis 18 jaar dus is dat probleem hier niet meer aan de orde.

 8. #8
  Marco dat is een leuke tafel geworden
  Al zou persoonlijk het blad andersom hebben gebruikt omdat hij dan groter is

  wat voor lak zit er op?
  op de foto oogt hij nog behoorlijk naturel

 9. #9
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door BenchWorks Bekijk Berichten
  dat stuk dosse is wel uitzonderlijk plat, goeie vondst!
  @ Benchworks, wat bedoel je hiermee als ik vragen mag.

  @MarcoZ
  Die scheur geeft wel wat extra karakter aan het geheel. Zou je echter niet overwegen er een zwaluwstaart in te zetten om verder scheuren in de perken te houden? Ik vraag me namelijk af of schroeven dat aan kunnen.

  Mooie tafel geworden overigens

 10. #10
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door boertje125 Bekijk Berichten
  Marco dat is een leuke tafel geworden
  Al zou persoonlijk het blad andersom hebben gebruikt omdat hij dan groter is

  wat voor lak zit er op?
  op de foto oogt hij nog behoorlijk naturel
  Ik ben het met je eens, niet omdat het blad dan groter is, maar de lijn van de poot klopt dan met de rand van het blad, geeft iets meer spanning.
  Wel een mooie tafel uit een prachtig stuk hout.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top