Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 4 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 34

Onderwerp: kantenschaaf

 1. #1

  kantenschaaf

  Ik ben graag ambachtelijk met hout bezig en ben de laatste tijd veel planken aan het vlak schaven om panelen e.d. te lijmen.
  Alleen kost het nogal wat tijd om de zijkanten mooi haaks te krijgen.
  Uiteindelijk lukt het me wel, maar het is nogal tijdrovend en niet zo heel leuk. (gewoon vlak schaven is leuker, dan heb ik sneller resultaat).

  Nu ben ik dus met een schuin oog naar een kantenschaaf (edge-plane) aan het kijken.
  Bijvoorbeeld een stanley 95, of een Lie Nielsen 95, of de veritas.
  Maar ik zit ook te denken om zelf iets van een oude nr3 of nr4 te gaan maken.

  Heeft iemand ervaring met de bovengenoemde schaven, of heeft hetzelfde probleem gehad en daar iets goeds op verzonnen.

  Of is het een kwestie van heel veel oefenen, en zal het dan sneller gaan.
  Of is er een foefje wat ik nog niet door heb?

  Groeten, Raymond

 2. #2
  Ik heb het vroeger wel moeten oefenen. Het ging maar ik denk dat je er veel meer tijd en oefening in moet steken. Ik vlak de kanten nu op mijn freestafel dit gaat tot een houtdikte van 50mm, ruim voldoende voor de meeste gevallen. Ik heb ergens nog een frees gezien met een snijlengte van drie duim (7.5cm) die zal ik nog wel een keer bestellen. Ik heb wel een zware frees, met 12mm spantang, en je kan zoveel of weinig afnemen als gewenst/of kan.

 3. #3
  Het is een kwestie van oefenen. Een foefje wat je kunt gebruiken is een radius (camber) op je schaafbeitel. Zet je de schaaf rechts uit het midden op de rand dan kantel je de rand rechtsom. Zet je hem links van het midden dan ga je de andere kant op. Door even te kijken waar op de rand je links of rechts te hoog zit en hoeveel kun je bepalen waar je naar links of naar rechts moet uitwijken. Op het laatst nog een keertje door het midden en je bent klaar.

  Ik heb die camber op m'n #5 zitten. Als het daarmee recht is nog even de #8 er overheen en hey presto: mooi randje :-)

 4. #4
  Hallo Wim,
  Een freestafel is inderdaad een goede oplossing. En als ik ooit de ruimte er voor heb zal deze er ook zeker komen.
  Ik heb hier al genoeg voorbeelden gezien en het staat op mijn lijstje.
  Maar voorlopig sta ik op zolder en wil ik het handmatig oplossen. Vooral vanwege de herrie en stof.

  Hallo ArtHarg,
  Dat zou ook kunnen, maar verplaats je dan je schaafbeitel tijdens het schaven naar links en naar rechts met behulp van de richt hefboom?
  Ik bedoel: tijdens de schaafbeweging, met je duim op de richt-hefboom?

 5. #5
  Nope. Je zorgt dat het midden van de camber in het midden van de zool zit. Je beweegt de hele schaaf naar links en rechts terwijl je hem horizontaal houdt.

 6. #6
  A, ja, dat kan ook.
  Klinkt goed, dat ga ik proberen.
  Komend weekend ga ik de beitel van een van mijn nr4 wat rond slijpen.

  Tnx

 7. #7
  De breedte van de schaafbeitels afronden, is meer een techniek die je gebruikt op een roffel of een voorloper. En de grotere rondingen werden eigenlijk alleen maar op de houten schaven gebruikt.
  Mocht je toch gaan afronden over de gehele breedte, dan zou ik niet meer dan een halve tot hele mm van af het midden pakken.
  Als je recht slijpt en bv een slijphulstuk of wethulpstuk gebruikt is het meestal voldoende om na het afwetten een paar streken te geven waarbij je iets op de buitenkanten duwd, zo krijg je een minimale afronding.
  Om goed vlak en haaks te schaven, rechtslijpen en alleen de hoekjes iets afronden.

  De schaaf iets van links naar rechts bewegen is denk ik een vrij normale methode?
  Ik zet de schaaf ook ietsjes schuin op het hout.

  Als je hem te rond slijpt krijg je allemaal groeven.

  Sunrays;
  Als je de schaaf schuin voor je houd, en over de zool kijkt, en de diepte instelling op zon 2 mm zet, kun je met je laterale verstelling (die handel onder de schaafbeitel) je schaaf beitel recht zetten.
  De diepte weer minimaal terug draaien, stukje proef schaven en kijken of hij links rechts en in het midden even dik schaaft, eventueel bij stellen met je laterale verstelling.

  De voorste knop niet vast houden maar met je duim en wijsvinger de voorkant zool vast houden, dan kun je je knokkel van je wijsvinger gebruiken als geleiding.
  Wat ook kan helpen is aan beide kanten een streep zetten, en zo zien of je vlak blijft. Niet te veel in een keer er af schaven en regelmatig controleren met een winkelhaal of blokhaak.

  Ik weet dat de meeste van jullie er een enorme hekel aan hebben om te oefenen, om met bv een blokje van 50 x 50 mm x 500 mm om die 4 zijdig vlak en haaks te schaven, maar dat was hoe het vroeger ging..
  Niet het leukste werk voor de meesten denk ik, maar zo leer je het wel het snelste.

  Zou het zelf nooit zo doen, maar heb wel eens mensen gezien die er aan plaatje van bv 2mm op de zijwang van hun schaaf lijmden
  Maar als je goed zou doen dan moet je eigen lijk van af dat plaatje er nog een plaatje op zetten aan de binnenzijde, om het verschil tussen zijwang en schaafbeitel op te vangen.

  Er zijn ook dure magneet versies van te koop.
  Laatst gewijzigd door Zweihaak; 17-01-14 om 22:42.

 8. #8
  ik sta hier op zolder hetzelfde te doen Ik vond hier op het forum een tip om de 2 kanten vd panelen die tegen elkaar komen gezamenlijk te schaven. Dan maakt het niet zoveel uit als het niet perfect haaks is, want samen zijn ze toch 180gr.

 9. #9

 10. #10
  je kunt je idd ook in spiegel schaven, maar daarbij heb je wel iets kans op scheef gaan.

  Zon blokje of een paar daarvan rondom haaks schaven is echt de snelste manier om recht te leren schaven, maar ja dan moet je saai oefenen. :P

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top