Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 19
 1. #1

  Klein randje van overzettreden affrezen

  Ik ben m'n trap aan het renoveren en we willen massief eiken overzettreden gebruiken.
  De treden bestaan uit 18mm eik en er zit een neus aan verlijmd van 65 mm.

  Probleem is dat die neus net te groot is voor mij. Er moet 5 mm af.
  Nu heb ik een bovenfrees met een geschikt bit.
  Alleen wat is de handigste manier om dit te frezen ?
  De treden zijn al snel een meter breed en zo'n 30 cm diep.

  Ik kan de trede in de werkbank spannen en dan met de zijgeleider frezen, maar dan 'rij' ik met de machine over een randje van 60mm, dat gaat wiebelen.
  De frees in de werkbank inspannen en dan de treden erlangs halen lijkt me een beter idee, maar ik weet niet hoe dat het handigste kan.

  Wie kan me een goeie tip geven ?

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  De treden klem je ondersteboven op de werkbank vast, met de neus overstekend over de rand van je werkbank. Nu leg je tegen de neus een lat die net zo dik is als je wil dat de neus wordt, en klemt deze op zijn plaats. Waarschijnlijk is dat dezelfde dikte als je traptreden. Dan neem je een kopieerfreesje, dat is een freesje met een kogellager bovenop gemonteerd, en een frees die precies zo dik is als het kogellager. De freesdiepte stel je zo in dat het kogellager net voorbij de trapneus steekt en op de lat rust. Dan ga je met de frees op z'n kant langs de neus, en wordt deze net zo hoog als de lat dik is. Pas op dat je met frezen tegen de draairichting van je freesje over de lat 'rijdt'.

 3. #3
  Zoals hierboven vermeld. Zorg ervoor dat je op de kopse kanten ook een latje monteert/klemt, dit om uitbreken van het hout te voorkomen.
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 4. #4
  Ok, ik heb eea even getekend, zo moet ik het frezen dus.
  De lat wordt dan even dik als de oorspronkelijke trede (38 mm) plus het dunne plaatje fineer om de onderzijde van de trede af te werken (4mm).
  En die lat wordt dus breder dan de tredes om te voorkomen dat de frees hapt aan het einde.
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails Drawing1.jpg  

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Martijn bedoelt dat de kopse kanten van de overzettrede worden afgedekt, anders loop je het risico dat op het punt waar je frees de trede voor het eerst raakt of waar hij die trede 'verlaat' een stuk van die trede afbreekt.

  Je kan dat ook voorkomen door je overzettreden pas na het frezen op maat te zagen. Dat op maat zagen moet je dan misschien wel aan beide kanten doen.

  Succes, Karel

 6. #6
  Hmmm wat je dus gaat affrezen eindigt in een rechte kant aangezien je het over fineer hebt waarmee je dat weeer gaat afwerken. De oversteek van traptreden zijn altijd aan de onderkant en bovenkant afgerond zodat bij stoten bij het traplopen minder kans op schade aan rechte hoeken kan ontstaan. Door die overzettreden in aangepaste vorm toe te passen krijg je nu aan de onderzijde van de oversteken een rechte hoek. Terwijl de orginele niet afgefreesde overzettrede bij de oversteek netjes aan onder en bovenzijde is afgerond. Weet je zeker dat je dit zo wil toepassen?

  Of kan je de onderzijde alsnog na het affrezen afronden en dan het fineer erop plakken (Fineer dat lekker makkelijk buigt over de breedte).?

 7. #7
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Heisenberg Bekijk Berichten
  Ok, ik heb eea even getekend, zo moet ik het frezen dus.
  De lat wordt dan even dik als de oorspronkelijke trede (38 mm) plus het dunne plaatje fineer om de onderzijde van de trede af te werken (4mm).
  En die lat wordt dus breder dan de tredes om te voorkomen dat de frees hapt aan het einde.
  Verder lukt deze methode alleen goed met freestafel. Je hebt immers geen oppervlak om de onderzool van de frees goed stabiel en recht te houden. En dan nog ben ik het met Bijtel eens dat je beter eerst kan frezen en dan op maat zagen. Of je gebruikt op de freestafel uitbreekhoutjes op de uiteinde van de freesgang.

 8. #8
  @Zuma, misschien dat dit het verduidelijkt.
  De onderzijde van de treden wordt ook afgewerkt met een stuk fineer (stootbord) van 4mm.
  De overzettredes zijn aan de voorkant afgerond, aan de achterkant recht.
  Helaas beschik ik niet over een freesbank.
  Bijgevoegde Thumbnails Bijgevoegde Thumbnails Drawing2.jpg  

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Die lat moet een stuk breder zijn dan je hem tekent, want je moet die lat ook nog ergens aan het overzetstuk klemmen.

 10. #10
  Je zal toch op een of andere manier dan het oopervlak waar je steunzool overheen moet lopen moeten vergroten om een stabiele rechte afkorting van het overzet stuk te maken.

  Wat je wel snel zelf kan maken is een losse multiplex plaat met een gaatje in het midden waar je freesmachine onder kan schroeven. Die plaat kan je dan bijvoorbeeld vastzetten in een workmate oid. Qua geleiding maak je gewoon van multiplex een houten geleider die haaks is. Zie dit draadje bijvoorbeeld: http://www.woodworking.nl/showthread...gen-5-NOV-2010
  Goed die heeft dan gelijk een hele tafel gebouwd met een lift. maar het idee is het zelfde plaat waar je frees (zonder lift) dus onder vast kan zetten (gewoon van alu een paar beugeltjes vouwen waarmee je de zool kan vastklemmen) en een eenvoudige houtengeleider. Maak deze geleider een beetje hoog (+/- 15 - 20cm) zodat je daar meer profijt kan hebben met steun voor je traptredes

  Met zo'n opzet heb je die lat ook niet nodig.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top