Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  rechtse draad as cirkelzaag

  Ik heb sinds kort een cirkelzaag met een as met rechtse draad om het cirkelzaagblad vast te zetten. Ik denk dat de as ook werd gebruikt met een langgatboor. Is dit wel veilig omdat het eigenlijk een linkse draad moet zijn om het blad vast te zetten?
  Maarten

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2008
  Locatie
  Belgisch Limburg
  Berichten
  153
  Een as van een cirkelzaag hoeft niet per se linkse draad te hebben, de draad moet zo lopen, dat de moer door het zagen vaster gaat zitten. Bijvoorbeeld, bij een tafelzaag waar de motor rechts van het blad zit, zal de schroefdraad links zijn. Bij een handcirkelzaag waar de motor links zit is het gewone draad. Dus vast is tegen de draairichting van de as.

 3. #3
  Bedankt voor de reactie. De motor zit overigens links, maar ik moet het zaagblad vast zetten in de draairichting van de as van de cirkelzaag. De vraag is of dit veilig is en ik hier problemen door kan krijgen. Alvast bedankt voor de reactie

  Maartenvd

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2008
  Locatie
  Belgisch Limburg
  Berichten
  153
  Heb je misschien een foto of een typenummer zodat ik een plaatje kan zoeken om een beeld te krijgen?

  Als het gaat om een tafelcirkelzaag, met als je er voor staat, de motor links, dan draait het blad naar je toe, dus als de moer rechtsom draait, draait hij toch tegen de richting van de as?

 5. #5

  rechtse draad as cirkelzaag

  Het is een hele oude cirkelzaag welke van mijn vader is geweest en deze heeft gebruikt als aannemer timmerman. Ik kan het hem niet meer vragen omdat mijn vader (92 jaar nu) dement is en het niet meer goed weet. Had ik het maar eerder gevraagd. Hij gebruikte de machine ook, met een houten blad om middels een langgatboor op de as, om gaten te maken. Als ik voor de machine sta om te zagen (in te voeren) is de draairichting van de as naar mij toe en moet ik de moer om het blad vast te zetten naar rechts en dus ook naar mij toe vast zetten. Ik hoop dat de foto meer duidelijkheid geeft.
  Maartenvd
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  • Bestandstype: jpg 006.jpg (81,7 KB, 267 keer bekeken)
  • Bestandstype: jpg 005.jpg (91,7 KB, 264 keer bekeken)

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door maartenvd Bekijk Berichten
  Als ik voor de machine sta om te zagen (in te voeren) is de draairichting van de as naar mij toe en moet ik de moer om het blad vast te zetten naar rechts en dus ook naar mij toe vast zetten. Ik hoop dat de foto meer duidelijkheid geeft.
  Maartenvd
  Dat is verkeerd om. Als je een sleutel op de moer zet, en je draait de as in de looprichting, dan draait de moer los.
  Mja, 't zit al 75 jaar zo. Wat gebeurt er als de moer los loopt? In het slechtse geval slaat je zaag aan het slingeren en daardoor in de tafel, door de ruimte vliegen als een freesblok in elk geval niet.
  Mooie ouderwetse gietstalen machine's, lekker zwaar, als die trillen zijn de lagers echt aan gort.

  De kap is wel volgens de voorschriften, het spouwmes ontbreekt wel, kan er een op?
  Laatst gewijzigd door Ronald L.; 13-01-14 om 20:50. Reden: aanvulling
  sometimes you just need a bigger hammer

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2008
  Locatie
  Belgisch Limburg
  Berichten
  153
  Sorry voor de late reactie, maar zoals Ronald al zei, is het inderdaad verkeerd om.
  Ik kan me vaag iets herinneren van vroeger, toen ik eens bij een oude tafelzaag na een bladwissel waarschijnlijk de moer niet goed aangedraaid had, en daarna metteen na het aanzetten de machine weer uitzette. Door het afremmen draaide de moer toen los en begon het blad een beetje te slingeren; maar als zoiets gebeurd als de machine nog op snelheid aan het komen is lijkt het me toch redelijk gevaarlijk.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  't hoofd van Overijssel
  Berichten
  943
  Ken dit soort assen wel maar dan zaten er twee moeren op. Waarbij de ene de andere borgde. Dus de grote vraag is er ruimte voor een tweede moer ??
  Jeroentje

 9. #9
  Ik ben volop met de cirkelzaag bezig en er is wel een spouwmes bij maar er moet een nieuw op voor de zaag die afgebeeld staat. Ik heb de formule van woodworking gehaald. b= d + 0,2 mm < B , waarbij d=dikte zaagblad en B totale breedte zaagtand en b= spouwmesdikte en uiteraard is de zaagdiameter van belang.
  Voor een tweede moer is geen plaats. Ik heb voor 2 moeren 30 mm. Bestaande moer is 25 mm.
  Ik ga hem helemaal uit elkaar halen en wil dan de as inkorten en er linkse draad op laten maken door een bankwerker. Dat is denk ik het meest veilige. Ik verwacht alleen een probleem met de flens waar het zaagblad tegen wordt vastgezet om deze los te halen. Ik ben er in ieder geval zoet mee

 10. #10
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Ik zou eerst kijken of er een andere oplossing mogelijk is dan opnieuw een draad snijden.

  Je kan bijv. overwegen een andere moer (kroonmoer) te nemen. Dat is een moer met een getande krans. Als je dan de bankwerker een gat door de as laat boren kan je de moer met een splitpen borgen.

  Of je neemt een 'zelfborgende' moer.

  Succes, Karel
  Laatst gewijzigd door houtenklaas; 15-01-14 om 23:28. Reden: tiepvaut

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top