Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 20
 1. #1

  Waar een tapse proppenboor kopen?

  Hallo allemaal,

  zoals sommige van van jullie misschien wel weten, ben ik bezig met het maken van een rietveldstoel uit beuken. Eerst was ik van plan om helemaal geen schroeven te gebruiken en alleen domino's, maar nu blijkt dat dat toch niet helemaal haalbaar is. dus wil ik er een paar schroeven bij doen. maar omdat de stoel niet geschilderd word moeten die dus worden afgewerkt met proppen. nu heb ik een beetje op internet zitten zoeken en kwam ik ergens een stukje tegen waar ze het over een tapse proppenboor hadden, dus die van bijv 8 naar 8'5 mm of 9 mm loopt. en als je dan een gat van 8 mm boort sluit de prop altijd helemaal af maar nu kon ik nergens een (web)winkel vinden waar ze die tapse verkochten, wel normale van 8 en 10 mm dus bij deze mijn vraag weet iemand van julie waar ze kwalitatief goede tapse proppenboren verkopen van 8 en 10 mm?
  Ervaring is iets dat je krijgt net nadat je het nodig had

 2. #2
  Ik heb een set gekocht van verzink boor en proppenboor deze zijn op mekaar afgesteld sluit strak aan.

 3. #3
  Het klinkt mij een beetje als een potje ooievaarskuitenvet

  Als de tap van smal naar breed loopt, begint hij smal te boren en waar de tap breed is komt uiteindelijk dus die smalle prop
  Andersom zou hij beginnen met breed boren en kan volgens mij alleen smaller worden als er aan de binnenkant van de boor snijdende zijden zitten zodat hoe diep je komt hij hem smaller snijd.

  Wellicht zie ik iets over het hooft maar ik betwijfel of zoiets bestaat
  Met normaal proppen krijg je de boel toch ook wel dicht ?
  Met een hamer past alles...

 4. #4
  Baptist....

  http://www.baptist.nl/houtbewerkers/...oppenboor-6-mm

  Ik gebruik recht-toe-recht-aan proppen, vaak sluit het in harder hout toch niet mooi aan. Heb al een paar keer overwogen om die Veritas proppenboren eens te proberen maar ze zijn goed aan de prijs

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 5. #5
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Heckemann Bekijk Berichten
  Baptist....

  http://www.baptist.nl/houtbewerkers/...oppenboor-6-mm

  Ik gebruik recht-toe-recht-aan proppen, vaak sluit het in harder hout toch niet mooi aan. Heb al een paar keer overwogen om die Veritas proppenboren eens te proberen maar ze zijn goed aan de prijs


  Groet, Rob.
  meestal lubbert het gat wat uit als je met een handmachine boort. Met goede boren in een tafelboormachine sluit het meestal prima. Ik gebruik ook wel eens de Miller deuvel; die is getrapt uitgevoerd, waardoor je het laatste stukje ook uit de hand prima zuiver kunt boren. Dat boren moet met een bijbehorende boor, de deuvel is in verschillende houtsoorten te koop.

  jaap

 6. #6
  Het gat zit wel goed, die maak ik op de kolomboormachine (als het er onder past dan tenminste), maar de proppenboren die ik gebruik zijn van matige kwaliteit, niet helemaal uitgebalanceerd waardoor kleine afwijkingen. Ik bezuinig soms op de verkeerde zaken

  Dat Miller spul ziet er goed uit. Ga er eens naar kijken, bedankt.

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 7. #7
  Misschien denk ik te simpel maar een staafje hout in de boormachine zetten en taps schuren ?
  Met vriendelijke groet,

  Martijn.

  Met de fouten die ik maak, creeër ik

  www.facebook.com/willemsontwerp
  http://www.willemsontwerp.nl/

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Locatie
  munstergeleen (Lb)
  Berichten
  451
  O.a HIER is dat "ooievaarskuitenvet" te koop.

  Gr Ed

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Het probleem komt zelden of nooit van de prop als je een goede boor hebt, maar van het gat dat niet perfect rond is of uitgebroken splinters heeft. Dat gaat een conische stop niet echt oplossen. Hij gaat wel strakker zitten kan ik mij inbeelden.

  Ecotools heeft proppenboren van uitzonderlijke kwaliteit, ik heb die van 10mm, en ook een CMT van 10mm die 15x zoveel kost. Er staat op beide geen merk en kan eerlijk gezegd niet meer terugvinden welke de welke is. Ze zijn nagenoeg identiek en boren even goed.

  je moet vooral ook een boor hebben goede kwaliteit die perfecte gaten kan boren zonder splinters, liefst een echte hout boor met platte kop en met een centreerpunt.

  Ik probeer al langer de volledige set proppenboren van ecotools te kopen maar die zijn al eeuwig niet meer op voorraad.

  edit:
  Ik vraag mij ook af hoe makkelijk het is met een conische prop om de vezel richting juist te zetten met het werkstuk?
  Daar moet je de afgebroken of gezaagde kant naar boven zetten en daarop kan je de vezelrichting meestal niet zien, ik moet altijd de geschaafde kant naar boven zetten, anders kan ik niet terugvinden hoe ik de prop moet draaien. En zelfs dan is het naargelang de houtsoort soms een echt puzzelwerk!
  Laatst gewijzigd door BenchWorks; 11-01-14 om 11:50.

 10. #10
  Hallo allemaal,

  Bedankt voor de vele reacties. het is inderdaad zoals toxiq zegt, de boor begint breed en wordt dan smaller. Dus als je een boor van 10 mm hebt begint die als ik het goed heb op ongeveer 10,5 mm en stopt bij 10 mm. en dan boor je een gat van 10 en duw de de prop er als het ware op zijn kop in, en dan zou je hem dus super strak kunnen krijgen. Mits zoals benchworks nu zegt je gat niet netjes is. En nu begin ik toch te twijfelen of zon tapse boor wel nodig is en ik inderdaad niet beter kan investeren in een setje met gelijk een goede (echte houtboor voor het gat) erbij? en zo ja dan zou ik eigenlijk een set willen met de maten 8,10,12 en 15 incl goede boren voor het gat erbij. Dus als iemand nog sugesties heeft hoor ik het graag.
  Ervaring is iets dat je krijgt net nadat je het nodig had

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top