Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5
 1. #1

  freestafel nummer zoveel...

  Ahoi,
  ik heb een bovenfrees van het prachtige merk "PowerPlus" tot mijn beschikking, die hier beschikbaar is bij een kleine vereniging. Maakt een prachtig jankend geluid bij het opstarten, maar zolang deze werkt geef ik geen geld uit aan iets beter. Nu, ik ben een freestafel aan het bouwen, zonder echt bouwplan, gewoon wat creativiteit. Ik zit met wat vraagjes.

  Is er een goede methode om met een freestafel een pankje hout in te korten, met een goede precisie?
  Er staat hier ook een goedkope zaagtafel, geen knip voor de neus waard, en daar lukt het niet mee om een plank 1 of 2mm in te korten.
  Hoe is het mogelijk om zeer precies te frezen? Met de meetlat van onze bovenfrees kun je de diepte instellen op minder dan 0.1millimeter. Ik zoek iets gelijkaardigs om een geleider horizontaal fijn bij te regelen. Hou in gedachten, mijn budget is bijzonder klein.

 2. #2
  Alles kan maar een plankje inkorten met een frees...
  Echter het kan zeker met een freestafel. Ook zonder, en wel door gebruik van een geleiderail te maken en de plank niet te dik is.

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Met een bovenfrees ben je gelimiteerd door de diepte, je zou een plankje kunnen afkorten maar in stappen van rond de 5mm hoog om het veilig te spelen, dus als je plank 20mm is dan zou dat in 4 keer moeten gebeuren. Erg omslachtig en veel ruimte voor fouten. Je moet dan ook een afkort geleider maken die zonder speling perfect recht en haaks loopt.

  Wat is er juist mis met de zaagtafel?

 4. #4
  Oke, goed punt.Zaagtafel zal ik eens opnieuw proberen, maar dan met een degelijke geleider.

 5. #5
  Ik heb met een 12mm frees groeven gemaakt voor de rail. Deze meten 12.3mm.
  Voor de rails ben ik om vierkante latjes hout van 12.7 x 12.7mm geweest. Er zat een latje eik bij, dat wilde ik met de bovenfrees verdunnen tot 12.3 x 12.3mm, maar dat lukte voor geen meter. Het is wat krom getrokken en bij het verlijmen van twee dwarsbalken kon ik de rail niet netjes doen schuiven.

  Misschien moet ik het in zacht hout eens opnieuw proberen?
  Of kan ik ergens een profiel en een geleider kopen, die netjes in elkaar passen?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top