Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: Kersenhout drogen

 1. #1

  Kersenhout drogen

  Ik heb een partijtje snoeisel van een -overigens prachtige- 75 jarige kerselaar gekregen. De meeste stukken zijn aan de korte kant en zullen waarschijnlijk lepels worden, maar er zijn ook een paar stukken bij waar ik een wandelstok van zou willen maken. Ik wil er een handvat aan hebben, dus de afwerking lijkt mij best na het drogen te geschieden. Maar laat ik het hout best eerst in zijn geheel drogen of haal ik er al de ruwe vorm uit om die dan te laten drogen voor de afwerking? En wat zijn dan de risico's op splitsen en vervormen?
  Alvast bedankt voor de hulp, hier is al een foto van het hout in kwestie:
  kers.jpg

 2. #2
  Wat ik doe is de schors er af halen en dan de delen in kwarten splijten. Vervolgens de uiteinden in gesmolten kaarsvet dompelen. Ik heb hiervoor een afgedankte koekenpan van ongeveer 30 cm doorsnede, daar past bijna al mijn hout in na het kloven.

 3. #3
  Dankjewel voor de suggestie, moerman. Ik was ook al een beetje in die richting aan het denken als ik het hout in zijn geheel zou drogen. Al zal ik het waarschijnlijk maar in helften doen, want echt dik is het niet.

 4. #4
  Kleine objecten zoals lepels mag je gerust uit nat hout vervaardigen, laat na het snijden die dingen een paar dagen drogen en je kan ze schuren en verder afwerken. Zolang je werkt met gekliefd hout gaat er niet veel mislopen. Voor snijwerk zoals lepels en dergelijke is het belangrijk om je basismateriaal niet te zagen maar te klieven, dit geeft een veel sterker en stabieler eindresultaat.

  Dergelijke kleine objecten drogen heel snel en quasi zonder gevaar op scheuren en dergelijke

 5. #5
  Bedankt voor de tip, tuoh. Klieven ging ik sowieso doen, om de simpele reden dat ik wel een bijl maar geen zaagtafel of lintzaag heb.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top