Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  Onrustig zaagbeeld: Oorzaak goedkoop zaagblad??

  Goedendag allemaal,

  Ik heb last dat mijn invalzaag aan het happen is in plaatmateriaal dat ik aan het verzagen ben . Nu is mijn vraag of dit veroorzaakt kan worden doordat ik een goedkoper zaagblad heb gemonteerd of dat één van de andere variabelen hiervan de oorzaak kan zijn. Zelf ben ik geneigd om het zaagblad de schuld te geven al heb ik nog niet gekeken of deze een slingering bevat (Al zou het probleem zich dan altijd voordoen m.i. en dat is niet het geval).

  Hieronder enkele gegevens:

  Materiaal: Berken multiplex 18mm en 12mm
  Zaaghoek: 0 (18 en 12mm) en 45 graden (18mm)
  Zaagdiepte: 21, 15 en 25mm
  Zaagblad: 160x20 24T
  Doorloopsnelheid: langzaam en snel

  2014-01-03 15.35.45.jpg

  Zit ik volgens jullie de goede kant op te denken en kan ik beter voor een kwaliteitsblad gaan of zal dit niet veel verschil maken? Mij is ook opgevallen dat de splinterbescherming ook een onrustig beeld laat zien, d.w.z. niet mooi rechtmatig afgezaagd maar met allemaal hapjes eruit.

  Groet,

  Joris

 2. #2
  Misschien is je techniek niet dusdanig dat je de zaag continu op de zelfde manier voort drukt, ik probeer altijd naast de zaag te staan en alleen van achter te drukken.
  Als ik even snel wil en de zaag onregelmatig druk krijg ik wel es hetzelfde zaagbeeld.
  probeer ook altijd de zelfde snelheid te gebruiken over de hele zaagsnede.

  Het zou natuurlijk wel kunnen liggen aan het zaagblad, koop es gewoon een kwaliteidsblad, das denk ik nooit weggegooid geld.

  John

 3. #3
  Mmm...Dat is nog wel een puntje waar ik mee zou kunnen testen. Druk wel altijd de zool van de zaag op de geleider en probeer inderdaad alleen van achter de duwen, maar dat zal vast wel eens een keer misgegaan zijn. Alleen geen idee of het alleen toen plaats vond of ook bij het van achteren duwen. Dat gaan we onderzoeken!

  Heb 1 blad van Festool zelf maar die is mishandeld met laminaat, moet eerst geslepen worden voordat ik daar iets mee kan doen. Heb er al wel een paar bij besteld zodat ik overal een gelijke zaagdikte heb en de splinterstrip bij elk blad goed zit.

  Thanks!

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Is het een ecotools zaagblad?

  Die had ik ook op mijn TS gezet maar ben terug naar Festool gegaan omdat de ecotools de splinterbescherming aan flarden zagen en dan is het onmogelijk om de rail juist te leggen op een streep. Dat komt waarschijnlijk omdat ze onstabiel zijn en trillen tijdens het zagen. Op mijn paneelzaag heb ik ook ecotools zitten van 3.2mm maar die werken zoals het hoort.

  Nu met een TS op 45 graden zagen is delicaat en kan het negatief beeld van een slecht blad enkel vergroten.

 5. #5
  Heeft de handcirkelzaag geen speling op de rails?
  Trilt de machine onbelast meer als met het originele blad?
  Maar idd, een goed blad is nooit weg.
  sometimes you just need a bigger hammer

 6. #6
  Mischien een domme opmerking, maar komt het spouwmes wel naar buiten als je de zaag naar beneden drukt? Heel af en toe gebeurd het wel dat deze door veel stof een beetje stroef gaat.
  Ervaring is iets dat je krijgt net nadat je het nodig had

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Sep 2008
  Locatie
  Belgisch Limburg
  Berichten
  153
  Erg herkenbaar dit, had ik ook, bij mij bleek het toen aan het zaagblad te liggen. Ik was toen 18mm wbp multiplex aan het zagen met een festool "universeel" zaagblad (met 28 tanden i.p.v. het fijne blad voor plaatmateriaal met 48 tanden). Het blad dat jij gebruikt heeft nog minder tanden.

  Ik heb later nog een "fix" gevonden, dit wordt veroorzaakt door speling in de machine, ik heb die aanpassing zelf niet uitgevoerd, omdat ik er met het fijngetande zaagblad geen last van heb.
  link

 8. #8
  Ik gebruik een orgineel festool panther blad en die geeft hetzelfde beeld, Ik denk dat het komt doordat de tanden langer zijn, ze bewegen meer zijdelings, Na de eerste zaagsnede was mijn rubber ook wat smaller.

 9. #9
  Voor heel strak werk zaag ik multiplex met 160x2,2x20 W48 van festool. Superstrak zonder splinters. Net nog betontriplex gezaagd met een ecotools blad 36 tanden en eveneens prima zaagbeeld.

 10. #10
  Dat kan de oorzaak van het blad zijn, je gebruikt ook zoals hierboven aangegeven te weinig tanden.
  Ook het panther blad van festool heeft hier last van, de tanden bewegen door de grotere tandafstand veel meer zijdelings.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top