Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1
  Athanor
  Guest

  Woodrat of Incra LS?

  Beste mensen,

  Ik zit er nog aan te denken om mijn werkplaats uit te breiden met een bovenfreestafel. Daarbij had ik altijd nog de afweging te maken of dan de aanschaf van een Woodrat niet een beter alternatief zou zijn. Nu bloeit er een topic op over de Incra LS in combinatie met een bovenfreestafel. Dat jaagt de twijfel flink aan kan ik je wel zeggen. Daarom tijd voor een topic waar we eens de verschillen in kaart kunnen brengen en de voor- en nadelen van de alternatieven op een rij zetten. Ik bekijk de zaken op een afstand, afgaande op de schriftelijke info, een demo van de Woodrat, topics hier en Youtube filmpjes.

  Het eerste verschil dat ik kan bedenken is de instellingsnauwkeurigheid. De Incra werkt met mechanische intervallen, terwijl de Woodrat volgens mij wordt ingesteld door op dunne potloodstreepjes af te gaan.

  Klopt dat? Wat zijn naar jullie mening de verschillen en voor- en nadelen?

  Fons

 2. #2
  Ik vind de woodrat een mooi stukje techniek, heb er zelf ook al eens uitgebreid naar gekeken. Maar ik heb een (eenvoudige) gewone bovenfreestafel/oplossing en als je even snel een randje/sponning of paneel of idd wilt frezen dan lijkt me dat toch echt een stuk sneller werken. Het grootte voordeel lijkt mij dus het werkoppervlak van een bovenfreestafel.

  Als het je echt specifiek om verbindingen is te doen, dan zou ik er zelf zo 1,2,3, nog niet uit zijn.

 3. #3
  De incra is bedoelt voor de frees/zaagtafel. Je kan deze prima gebruiken om profielen te frezen. Sponningen en dergelijke. Daarnaast kan je elke keer exact dezelfde instelling repeteren. Door met vaste maten te werken zijn er legio zwaluwstaarten en vingerlassen mee te maken.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Wim Kluck Bekijk Berichten
  Daarnaast kan je elke keer exact dezelfde instelling repeteren. Door met vaste maten te werken zijn er legio zwaluwstaarten en vingerlassen mee te maken.
  Maar dat kan met de woodrat ook volgens mij. De woodrat is volgens mij alleen beperkt qua werkdiepte (de frees kan maar X cm naar voren) en de breedte van de in te klemmen werkstukken. Er zijn ook alternatieven voor de woodrat, clonen die de zwakke punten aanpakken. Daarnaast verlies je ook freesdiepte bij de woodrat, door de 2 trespa (?) platen waarop de frees rust scheelt het toch al snel een cm denk ik.

  Aan de andere kant heb je voor het incra systeem wel aanzienlijk meer ruimte nodig dan voor de woodrat, lijkt mij zo.

 5. #5
  Hoewel ik de woodrat niet goed ken denk ik dat je er meer verbindingen mee kan maken dan de incra. Vraag is gebruik je ze en is het eenvoudig?

 6. #6
  @athanor : Waar wil je de bovenfreestafel voor gaan gebruiken ? Volgens heb jij toch een frees op je combi zitten ? Daar zou je mooi profielwerk op kunnen maken...

 7. #7
  Mijn gevoel zegt mij dat de Incra impliciet nauwkeuriger werkt en ook de repeteerbaarheid van werkzaamheden groter is. Iets wat je met de Woodrat ook kan bereiken maar dan ten koste van meer tijd. Nogmaals dat is een gevoel.

  Denk je overigens aan de aanschaf van een tafel of wil je zelf iets bouwen? In een van de laatste Fine Woodworkings staat een test hè. Maar ik neem aan dat je die wel gezien hebt.

  André

 8. #8
  Athanor
  Guest
  Als ik dit aanpak, ga ik zelf een tafel bouwen. Moet nog even goed naar de indeling van de werkplaats kijken.


  Fons

 9. #9
  Athanor
  Guest
  Ik heb de hoop dat er nog een aantal Woodrat gebruikers op het forum zitten die hierover iets kunnen zeggen?


  Fons

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top