Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 16
 1. #1

  zaagbladen festool TS55

  hallo,

  gisteren was ik met mijn invalzaag 18mm multiplex uit de doe het zelf winkel aan het verzagen en mijn zaag kwam bijna niet vooruit,kwam blauwe rook af en zakte enorm in toerental. had toen door dat mijn zaagblad waarschijnlijk versleten was. en inderdaad...

  IMG_2791.jpg

  nu is deze nog terug te slijpen? ik heb nog hetzelfde universele vervangblad ervoor liggen (wat standaard bij de machine zit) maar aangezien ik niet met het verkeerde blad wil zagen vraag ik toch liefst eens bijkomend advies. ik heb dus nog een eindje multiplex te zagen, voor de rest zaag ik veel mdf (groen) ging altijd vlot met het standaard blad, en vorige week heb ik kliklaminaat gezaagd, wat toen ook merkbaar moeilijker ging
  ik heb namelijk nog 2 andere type zaagbladen liggen..welk is best voor de multiplex, en welk steek ik dan best terug voor de mdf?


  IMG_2792.jpg
  IMG_2793.jpg
  IMG_2794.jpgIMG_2795.jpg

  alvast bedankt !

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Volgens mij is het een bekend verschijnsel dat laminaat de zaagbladen "opvreet"; mijn slijper levert daar geloof ik zelfs bladen met diamant tanden voor...... Je kunt eerst proberen het blad schoon te maken met een speciaal wasmiddel om alle vuil er af te halen, scheelt soms al heel wat. Een goede slijperij maakt je blad weer als nieuw als er nog genoeg "vlees" op de tanden zit.


  Fons

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Inderdaad, een paar meter laminaat zagen en je blad is zo bot dat het nog geen boter meer kan zagen.
  ik had dat pijnlijk ondervonden bij het plaatsen van laminaat trap bekleding, een 20 tal tredes later 3 festool zaagbladen naar de knoppen. Die van de kapex en 2 van de TS55 kunnen laten slijpen. Die namiddag was ik dus beter thuis gebleven! Nu is het no way, of slijpdienst bijrekenen voor alle bladen die ik gebruik.

 4. #4
  oké, goed om weten, de laminaat die ik gelegd heb allemaal met de trion gezaagd,ter plekke op de knie en 1 blad versleten wat de wereld niet kost, enkel schat ik een meter of 12 gezaagd over de volle lengte van de planken voor de eindes waar geen volle breedte planken konde gelegd worden.. nooit meer dus, deed dit vroeger ook met de decoupeerzaag maar dacht nu geequipeerd te zijn dit netter te kunnen doen...

  steek ik voor die multiplex het 28 tands blad of de standaard 48 blad? ik ga mijn versleten blad eens laten proberen slijpen, zien wat dit kost.

 5. #5
  Het 48 tands voor plaat, slijpen +/- 0,40 per tand (dacht ik)
  sometimes you just need a bigger hammer

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Moet ergens tussen €10 en 20 kosten voor het slijpen naargelang aantal tanden voor gewone bladen. Hoe meer tanden hoe netter de snit, maar hoe meer energie de zaag nodig heeft.
  je moet zelf zien of ze de 48T aankan in dit gebruik op dit materiaal, en of er een zichtbaar verschil is in kwaliteit tov de 28T. Indien niet dan de 28 er op!

 7. #7
  Ik heb met mijn 48T blad ook laminaat gezaagd, aardig wat verontreiniging erop met als gevolg dat deze niet meer door multiplex kwam . Nu heb ik hem gereinigd echter nog geen kans gehad hem te testen (zaag staat momenteel op een andere locatie). Weet iemand hoeveel slijtage je ongeveer kan hebben?

  Net een foto gemaakt van een tand en wat ik kan zien zit er een afname van 0,1mm, zie onderstaande foto's. Moet deze geslepen worden of zal deze het waarschijnlijk nog wel doen?

  20140108_185325.jpg20140108_185354.jpg

 8. #8
  Kan je ook foto plaatsen van de snijkant van de tand?
  sometimes you just need a bigger hammer

 9. #9
  20140108_221908.jpg

  Het lukte me niet om dit scherp te krijgen met de loep..dus dit alleen met digitale zoom op de telefoon....

  De zijkanten zien er over het algemeen een stuk rechter uit dan de toppen, hier zie je toch af en toe duidelijk een schuine kant er aan gekomen.

 10. #10
  Als je veel moeite hebt met zagen en hij begint te roken dan is het tijd om het blad te wisselen.

  Volgens mij is je blad nog scherp zo te zien maar dat durf ik nu niet te zeggen.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top