Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11

Onderwerp: Boorkolom wolfcraft

 1. #1

  Boorkolom wolfcraft

  Gereedschap of elektrisch gereedschap was de keuze, maar omdat er geen elektriciteit bij betrokken is maar hier.

  Ik zit met de volgende vraag, en misschien kan iemand hierbij helpen.

  Het ultieme gereedschap is natuur lijk een mooie goede kolomboormachine, maar ja soms zijn de middelen er niet, en zou een oplossing zijn een boorkolomhouder
  waarmee je met je boormachine, deels de zelfde functionaliteit hebt.

  Nu was ik vandaag in de praxis en zag daar een boorkolom van wolfcraft, mijn vraag is heeft iemand hier ervaring mee, of een beter idee danwel merk boorkolom.

  Rene

 2. #2
  Slechte ervaringen mee. Het gebruikte materiaal is knudde en van nauwkeurigheid is geen sprake. Ik vind zelfs de meest goedkope kolomboormachine een betere keus dan dit. De (Zeker 15 jaar geleden trouwens, dat wel) aangeschafte boorkolom voor een handboormachine van Wolfcraft heb ik een paar dagen kunnen gebruiken voordat ik he ding volkomen verdraaid en verwrongen terug heb gebracht naar de winkel. Na enig heen en weer gepraat geld terug gekregen. De uitvoering die ik nu op internet zie van hetzelfde merk verschilt weinig van het model wat ik toen had, op het eerste gezicht.

  Tweedehands zijn er kolomboormachines verkrijgbaar die qua kwaliteit en nauwkeurigheid stukken beter zijn dan dit soort hulpmiddelen en zo gek veel kosten ze dan niet eens. Zeker als de boorkolom gebruikt wordt voor hout. Voor gebruik bij metaalbewerking gaat dat weer niet op en heb je een grotere nauwkeurigheid nodig, ergo een machine in een hogere prijsklasse, al dan niet tweedehands.

  Overigens zijn de nieuwe ook niet idioot duur meer, vanaf € 100,- heb je al een alleszins redelijke kolomboormachine (voor hobbymatig gebruik in hout). Het WC hulpstuk kost al de helft, even doorsparen.

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.567
  Ik heb in lang vervlogen tijd een Bosch boorkolomhouder gekocht en heb me daar altijd mee kunnen behelpen.
  Het woord ‘behelpen’ zegt het al want voor precisie kun je beter een kolomboormachine hebben. (zeker voor in metaal)

  Mvg.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 4. #4
  Zoals voorgangers schreven is dat soort spul meestal prut. Maar als je echt deze route in wil moet je mazzel hebben als je iets in de budget reeks koopt. Er kan wel wat aardigs tussen zitten maar het meeste is prut. In de industriele sector heb je wel goede betrouwbare alternatieven Bijvoorbeeld de BDS ZBS 100. Deze is behoorlijk deflectie vast en daarom precies. maar uiteraard zo precies als de speling op je boormachine.

 5. #5
  Wat ik van vroeger over de losse boorstandaard weet is dat de betere toen al duurder waren dan een goedkope kolomboor.Je moet alleen wat geluk hebben met de speling op de as.

 6. #6
  Ik heb toevallig een boorstandaard van Wolfcraft. Ik gebruik het i.c.m. een centerpons en zolang ik niet diep boor gaat het goed, ik boor meestal maar <6mm diep. De boorstandaard zelf loopt recht langs de as. Je hebt een schroefje die je tegen het loopstuk aan kan klemmen zodat ie recht loopt. Het is denk ik vooral de plastic behuizing van de boormachinekop die vastgeklemd wordt dat voor enige speling zorgt.

  Ik ga binnenkort overstappen op een boorkolom maar ik twijfel nog welke, want ik heb er geen verstand van, het wordt denk ik de Huvema HU 13 profi of HU 13 Industry.

 7. #7
  Ik heb ook tot een paar jaar geleden een Wolfcraft standaard gebruikt. Het is echt een heel solide apparaat en werkt best nauwkeurig in hout.
  De reden om naar een kolomboor over te stappen was het maken van propjes met een proppenboor. Mijn boormachine kon niet het gewenste koppel bij lage toeren leveren zoals een kolomboor dat kan. Dat maakte echt een enorm verschil. Ik heb een Contimac.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Duncan Bekijk Berichten
  ?......
  De reden om naar een kolomboor over te stappen was het maken van propjes met een proppenboor. Mijn boormachine kon niet het gewenste koppel bij lage toeren leveren zoals een kolomboor dat kan...... .
  .

  ja, hier noem je het uit praktisch oogpunt essentiele verschil tussen een goedkope kolomboormachiene en een boorstandaaard.
  Qua nauwkeurigheid zullen die twee i.h.a niet echt verschillen. In koppel/toerental is wel een belangrijk verschil ( en misschien het grote gemak van niet hoeven ombouwen).

  mvg
  klaas

 9. #9
  Duncan, even kort tussendoor, welk type Contimac en hoe bevalt ie?

 10. #10
  Voor wat het waard is, ik heb ook een Wolfcraft boorstandaard, deze dus:
  Wolfcraft.jpg
  Zoals al aangehaald, zit er een schroefje op om de speling om de kolom te neutraliseren. Dat had ik wat laat ontdekt want ondertussen had ik bij een uitverkoop deze al aangeschaft:
  wabeco300640.jpg
  Ik blijf de Wolfcraft gebruiken omdat ik die best handig in gebruik vind. Ik heb een Metabo boormachine met een aluminium tandwielhuis dat zit vast genoeg in de boorstandaard. De diepteïnstelling is een beetje licht uitgevoerd met die plastic spindel en zou beter kunnen. Er valt wel nauwkeurig mee te werken, mits je niks wil forceren. De bijgeleverde machineklem is eigenlijk maar speelgoed, dus als je regelmatig wat in metaal te boren hebt, is een betere aangewezen.
  De Wabeco standaard is wel van een ander caliber, nauwkeuriger uitgevoerd en steviger. Hij heeft het voordeel dat je ook een verplaatsing loodrecht op de boorrichting hebt. (Dat heb je op een kolomboormachine niet. Ook hier geldt: niks forceren, zeker wanneer je verder van de kolom wil boren, riskeer je onnauwkeurigheden door verbuiging als je teveel kracht zet.
  Het beste is om een degelijke kolom of radiaalboormachine aan te schaffen, maar als je daar niet de plaats voor heb zoals ik, kan je je best behelpen met een boorstandaard. Ik zou zelfs zeggen dat het dan een onmisbaar stuk gereedschap is, uit de hand boren is nooit zo nauwkeurig.
  Ik hoop dat je er wat aan hebt.
  Groetjes,
  Pascal
  Waar orde heerst, mankeert kreativiteit

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top