Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  Antieke boot intimmeren

  Ik ga beginnen om mijn bakdekker uit 1933 in te timmeren. Ik wilde gaan werken met watervast multiplex en Iroko fineer. Het gaat een kuipzit met rondom banken worden. Ik wil aan de bovenzijde eenvoudige luiken maken, maar weet nog niet hoe ik die zou moeten maken. Het lijkt mij niet mooi om de luiken van alleen multiplex te maken, een hardhouten lijst is dan mooier. Maar hou maak ik die constructie..:-) enige hulp in het denkwerk is welkom!

  Alvast dank, Jan-Marc

 2. #2
  Wellicht dat een plaatje het meedenken bevordert. Maar de bijv. mahonierand kan je met epoxy verlijmen. Eerst randje frezen waar de plaat invalt.


  groet

 3. #3
  Een linkje van de boot is hier https://plus.google.com/100858665441...ts/J3BVhTXBHc6, ik zal eens kijken of ik mijn tekeningen kan scannen en sturen. Het randje gaat volgens mij wel lukken, maar hoe maak je netjes luiken met een brede rand. Of plak je daar gewoon een dun randje tegenaan? Ik wilde nu beginen met 10mm watervast multiplex en daarop een tweede laag multiplex van 10mm plakken waar ook 2mm Iroko firneer op zit. Mijn idee is dan dat een luik (60x40cm) in de eerste laag multiplex kan vallen. Alleen weet ik niet hoe ik dat netjes krijg, en of het stevig genoeg is.

  Dank, Jan-Marc

 4. #4
  Als je bestaande luiken goed gemaakt zijn kun je e.e.a. wel afkijken. Regen en buiswater moet niet naar binnen kunnen dringen, dus er zit waarschijnlijk een opstaande rand in het frame waar het luik op ligt. Daar moet het frame van het luik over heen vallen. Het frame van het luik maak je b.v. uit een stevige balk mahonie, waar je aan de binnenkant een rand in freest waar het multiplex in verlijmd kan worden. Een goed scheepsluik maken is niet direct een eenvoudige klus, de constructie moet er voor zorgen dat er geen water binnendringt, maar ook dat er geen water in blijft staan, om een redelijke levensduur te krijgen.
  Het is overigens geen scheepsluik, die zitten op het vrachtruim, maar zo'n ding heet een koekoek.

  jaap
  Laatst gewijzigd door jaap; 24-12-13 om 12:59.

 5. #5
  Ik moet het even beter uitleggen denk ik, maar ik krijg mijn tekening niet geupload. Het gaat om betimmering in de kuip, ik wil daar in de banken luiken maken. De buitenkant met het windlicht heb ik vorig jaar gedaan.

  En ik zoek een detail-schets voor die banken. De maten enzo heb ik uiteraard zelf genomen, maar hoe maak ik een luik in de bank mooi. Buitenkant hardhout en multiplex verstek, of een andere oplossing. Overigens wil ik de luiken gewoon met de hand eruit nemen, dus niet scharnieren.

  Alvast dank!! Jan-Marc

 6. #6
  Het is mij nog niet helemaal duidelijk waar je nou luiken op wilt maken.
  Worden het luiken om de kuip af te dichten of worden het luiken verwerkt in de bank om er b.v. spullen in te doen?

  Menno
  Ik ben begonnen met niets en het meeste heb ik er nog van over.

 7. #7
  Toegangsluiken in een zitbank zou ik niet te gecompliceerd maken, is voor niks nodig. De randen afwerken met een massieve lat geeft geen toegevoegde waarde, omdat luiken en zitbank gelijk gaan vallen aan de bovenkant zie je die randafwerking niet of nauwelijks, zonde van het werk en tijd dus.
  In veel gevallen worden dergelijke toegangsluiken uitgevoerd met ronde hoeken, dus geen vierkant of rechthoekig luik maar een rechthoekig luik met de hoeken fors afgerond (radius 50 à 80mm) oogt mooier. Het maken ervan valt reuze mee als je voor zowel de opening als het luik een freesmal maakt.

  Je voorstel met twee lagen multiplex van 10 of 12mm gaat werken, maar de plaat met de Iroko fineer erop moet langs beide zijden gefineerd zijn, anders trekt de plaat gegarandeerd krom.


  Mvg,

  André

 8. #8
  Ha Andre,

  Je hebt helemaal gelijk, ik moet het niet te complex maken. Welke dikte denk je dat handig is voor de bank en luiken? Als ik alles van de zelfde plaat maak zal 1 cm niet genoeg zijn, volgens mij ga ik dan voor 1,5 cm. Wat vind jij?

  Dank en fijne Kerst.. Jan-Marc

 9. #9
  Jawel, 10 à 12mm volstaat. Er word veelal een houten subframe gebouwd, dit vangt mee de krachten op, deze manier van bouwen gooit het minste gewicht in de schaal. Een andere manier is inderdaad alles ineens bouwen in voldoende dikke plaat, dan vervalt het subframe, 16 à 18mm is dan de aangewezen dikte. Meestal is deze laatste manier van bouwen een zwaardere oplossing, als de boot het gewicht kan hebben is er geen probleem natuurlijk.

  Mvg,

  André

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top