Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Hulpstuk voor kolom boormachine

  Beste mensen, ik heb nog nooit wat getoond van wat ik maak. Nou maak ik ook niet heel veel, maar toch.
  Onlangs deze 'drill press jig' gemaakt. Gek genoeg moet ik altijd even zoeken naar de Nederlandse benaming. Die staat in de titel.

  Ik heb er voor gekozen om geen T-track actig spul te kopen. Zo gaat het ook wel.
  In de sleuven passen M8 slotbouten. Nu werk ik nog met vleugelmoeren, maar ik heb plannen om een stel houten sterknoppen te maken.
  Te vinden als je zoekt op 'wooden starknobs' op YouTube.

  Ik heb overigens wel varianten op internet gevonden met schaalverdelingen/maataanduidingen bovenop en 'flipstops' daarop met een haartje voor het aflezen. Ik denk dat dit een nauwkeurigheid suggereert die je in werkelijkheid bij het boren niet haalt. Ik vond het in ieder geval het geld niet waard voor deze toepassing.

  PC220017.jpg


  André
  Laatst gewijzigd door workingwithwood; 23-12-13 om 21:46.

 2. #2
  Ziet er goed uit! Heb je ook foto's van het bouw proces?

  Lijkt me een fijne aanvulling op je kolomboor, al gebruikt voor nieuwe projecten?

  Groetjes,

  Ewoud

 3. #3
  Dag ewoudk,

  Nee ik heb geen foto's van het bouwproces gemaakt. Gewoon niet aan gedacht.
  Nu hoef je geen genie te zijn om zelf uit te vinden hoe je dit maakt.
  Zoek eens op 'drill press jig' op internet en je krijgt de wereld aan voorbeelden te zien. Je kan maar kiezen wat en hoe je het wilt maken.
  Ik kan altijd goed terecht bij Lumberjocks en YouTube. En wat denk je van de Woodwhisperer.

  Er zijn wat praktische dingen waar je aan moet denken. Ik liep er al werkend tegenaan.

  1.
  Het hout van de vlakke tafel 'grijpt' om de kolom heen. Als je dat ding in het midden wilt houden dan moet je rekening houden met de tandheugel die aan de ene kant zit.

  2.
  De aanslag die over de volle lengte zit is eigenlijk te hoog zo. Als ik vlakbij wil boren (en dat komt nogal eens voor) dan raak ik met de boorkop het hout. Inmiddels heb ik daarin een U-vormige opening gemaakt.

  3.
  In het hart van de gietijzeren tafel zit bij mij een mooi rond gaat. Daar steek ik wel eens een stofzuigerslang in, maar dat terzijde. Ik heb in de onderste plank ook een mooi gat gemaakt. Ik kan dan van onderaf het verwisselbare inlegstuk omhoog stoten.

  4.
  Aan de achterzijde zit bij mij een draaihendel om de tafel verticaal te verplaatsen. In de buurt van de tandheugel dus. Ik moest later nog een stukje wegzagen omdat de hendel tegen de plank kwam.

  5.
  Nog een tip. Zoals bij elk projekt is het handig om vooraf de hardware te kopen zoals scharnieren, ladegeleiders en zoals hier de slotbouten. Een risico want als je projekt mislukt zit je met dat spul. De kans dat het mislukt is kleiner want je kunt vooraf goed meten en bekijken hoe het komt.
  Hier dus de slotbouten. Kijk goed hoe lang ze moeten zijn en welk deel geen schroefdraad hoeft te hebben. Denk om de ringen en de vleugelmoeren of eventueel gripmoeren.

  Ik zal later nog wat extra foto's plaatsen. Maar een beetje handigerd vind het allemaal zelf uit en doet het meteen beter. Bovendien . . . elke kolomboor is anders natuurlijk.

  André
  Laatst gewijzigd door workingwithwood; 24-12-13 om 14:23.

 4. #4
  Athanor
  Guest
  Dit is een mooie oplossing die ik gisteren al in je werkplaats mocht bewonderen. Je kunt er ook een alternatief voor de schuurhuls op de Hammer mee maken, in het volgende filmpje een voorbeeld daarvan.

  Fons


 5. #5
  Dag,

  Helemaal geen gek idee! Ik kan dat inzetstuk van mij vervangen door een stuk met een gat met de diameter van de drum met schuurpapier.
  Overweging waard.

  Terzijde maar niet onbelangrijk. Zou je problemen kunnen krijgen als je de spil van een (kolom)boormachine regelmatig zijdelings belast?

  André

 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door workingwithwood Bekijk Berichten
  Terzijde maar niet onbelangrijk. Zou je problemen kunnen krijgen als je de spil van een (kolom)boormachine regelmatig zijdelings belast?

  André
  Dit is ook het eerste dat bij mij opkwam. Maar wat als je je tafel onder een hoek zet, om een gat onder een hoek in een stuk staal te boren? Dan begin je in ieder geval ook met zijdelingse belasting. Daar moet de boor als het goed is tegen kunnen. Daarnaast, moet je met zo'n schuurcilinder niet vooraal het schuurpapier het werk laten doen? Als het goed is valt de zijdelingse belasting wel mee. Tenslotte: Boven een kolomboor zitten meestal toch poelies voor het omzetten van de snelheid? Wat wordt daar dan niet de zijdelingse belasting als je de bovenste poelie gebruikt?

  Groet, Karel

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jun 2012
  Locatie
  Drachten - Buitenpost.
  Berichten
  177
  Ik denk niet dat je bang hoeft te zijn voor de zijdelinkse belasting, ik frees er soms metaal mee i.c.m. een kruisklem
  het is niet van het zeer zware werk dat wel, maar ik heb hem al jaren en er mankeert (nog) niks aan.

 8. #8
  @houtenklaas

  Boren in een schuin vlak moet je eigenlijk doen met een frees of een forstner bit, toch? Maar in de praktijk gaat het toch wel anders, zo is het bij mij ook. Zijdelingse belasting ontstaat er dus om allerlei redenen toch wel en inderdaad die poelie aandrijving bovenop zorgt ook al voor de nodige zijdelingse belasting.

  André

 9. #9
  Zijdelingse belasting met het gene jij hier doet, kan geen kwaad.
  Jaren geleden heb ik eens 4 velgen gepolijst met mijn boormachine. Ik had daar een schijf opgezet van 12 cm, en 4of 5 dagen mee gewerkt.
  Ik dacht ook, dit kan niet goed zijn voor de lagers, omdat een boormachine daar niet voor gemaakt is. Dat boormachine boort nog altijd gelijk een klokje.

 10. #10
  als je ziet was voor as er op een gemiddelde kolomboor zit, zou ik me geen zorgen maken

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top