Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 23
 1. #1

  Zwaar bord van steigerhout aan de muur hangen.

  Samen met mijn zoon een wandbord gemaakt. Het bord heeft een omvang van 140 x 80 cm en is gemaakt van steigerhout. Dat is allemaal goed gelukt.
  So far so good.

  Nu het probleem: het is natuurlijk een relatief zwaar wandbord geworden en schilderijhaakjes lijken niet direct de beste oplossing... Gezocht naar ophangsystemen voor zware voorwerpen aan de wand op Internet maar daar kom ik nog niet veel verder mee.
  Zelf zat ik te denken om 2 gaten aan de achterkant in het hout te boren en daar de schroeven uit de wand in te laten vallen. Dat vond mijn zoon iets te risicovol.
  Misschien dat 1 van jullie me weer op weg kunnen helpen met of een praktische oplossing of een winkel (webpagina) waar ik iets kan vinden.
  BVD!
  Hartelijke groet,
  Herman 2. #2
  het idee van de gaten te boren in het hout en daar de schroeven laten in te valen is opzich geen probleem voor de stevigheid zelve natuurlijk zou ik mss 4 gaten boren ipv 2 en werken met een deftige slagplug in de muur mvg janik

 3. #3
  Ik maak tamelijk veel van dit soort borden op bestelling. De zwaardere hang ik op met stokeinden waar een ring met moer op komt, het overschietende eind van zo,n stokeind gebruik ik weer om er een knop of haak op te draaien waaraan dan weer allerhande decoratieve zaken opgehangen kunnen worden. Een andere optie is om houtdraaibouten te gebruiken (gat in de muur, plug er in etc) In de kop van zo'n bout boor ik dan een gat en tap er schroefdraad in waar weer van alles ingedraaid kan worden, van haken en knoppen tot afdekplaatjes. Die afdekplaatjes zijn icm de bijbehorende bout ook kant en klaar te koop trouwens, maar ik vind ze erg duur.

  Maar:

  Voor het tamelijk zware (122x244, geverfd MDF met een grote lijst er om heen) laatste bord dat ik heb opgehangen was ik geïnspireerd door dit forum, meer in het bijzonder het item over French cleats. Dat werkt dus helemaal geweldig: lat onder 45 graden zagen over de lange zijde en tegen de muur schroeven met de schuine kant boven, idem tegen achterkant bord maar dan schuine kant naar onder (volgende keer wordt die lat gewoon deel van de constructie), bord er op hangen en dan voor de voorzichtigheid een klein schroefje op een onzichtbare plaats. Dit ga ik er in houden en kan het aanraden. Wel links en rechts onder aan het bord aan de achterkant een blokje plaatsen zodat het bord recht tegen de muur hangt.

  De lat tegen de muur zit met drie houtdraaibouten van 6cm vast. Ruim voldoende, heeft verder niks te houden.

  Succes!

  Groet, Rob.
  Laatst gewijzigd door Heckemann; 22-12-13 om 20:52.
  "I may be left handed but I am always right"

 4. #4
  Ik heb al verscheidene hangkasten opgehangen met het french cleat systeem. De grootste was 2 meter hoog, 60 breed en 30 diep, van 18 mm mdf.
  Werkt ideaal en zonder problemen.

 5. #5
  @Rob: French cleats heb ik ook aan gedacht maar ik vind het bord dan zo ver van de muur hangen (steigerhout 3 cm + dikte latten frame achterzijde 2cm + de French cleats maakt zo'n 7 a 8cm. Op een grotere wand misschien nog wel te doen maar op het relatieve kleine opp waar het bord komt te hangen lijkt het me iets te veel van het goede.

  Ik heb in de tussentijd nog wel het volgende gevonden.  Zou dit voldoende draagvermogen hebben??
  Hartelijke groet,
  Herman 6. #6
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Je kan die french cleats ook binnen de latten van het frame van 2 cm laten vallen.

  Groet, Karel

 7. #7
  @Klaas: Wellicht niet goed omschreven maar met het frame bedoel ik de 3 planken die aan de achterkant zijn bevestigd. Verticaal dus.. Geen andere mogelijkheid bij de French cleats dan de "hanglat" aan de 3 planken te bevestigen. Dus de dikte van de French cleats moet ik wel meetellen.
  Hartelijke groet,
  Herman 8. #8
  Ik weet niet hoe het bord er precies uitziet. Maar je zou ook nog een strook uit de achterkant van het bord kunnen frezen bijv 1.5 diep. Hierin kan dan de french cleat (haaklat) komen. Dat hoeft niet eens over een grote afstand. Als je twee stukjes neemt van 25cm ben je volgens mij al een heel eind. Op deze wijze kan je strak tegen de muur werken.

  Groet,

  Ad

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2011
  Locatie
  Ouderkerk aan den IJssel
  Berichten
  1.297
  Die french cleat hoeft niet doorlopend te zijn. Je kan er ook twee tussen de verticale stijlen maken.

  Groet, Karel

 10. #10
  Rekogen inlaten icm muurduimen een optie?
  sometimes you just need a bigger hammer

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top