Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 30
 1. #1

  Question Linkshandigen en gereedschap.

  Slapeloosheid slingert vaak mijn brein aan, met soms hilarische ideeën ten gevolge Maar, af en toe bedenk ik iets waarvan ik vermoed dat er meer mensen zijn die er baat bij kunnen hebben. Zo ook nu: ik ben linkshandig en er zijn maar erg weinig linkshandige gereedschappen Lintzagen staan voor mij verkeerd om en volgens mij kan ik dat omkeren

  Even zielig doen voor de rechtshandige meerderheid: linkshandigen hebben het niet makkelijk. Ik kan het meeste met links EN rechts (behalve schrijven) maar rechts gaat gewoon minder goed dan links. Dat is soms extreem lastig of vervelend. Voorbeeld? De meeste elektrische cirkelzagen hebben de kopknop aan de linkerkant dus dat is erg lastig voor een linksert en ze blazen stof naar rechts. Als ik dat ding dus in mijn linkerhand heb krijg ik continue stof in gezicht en over kleding en kan er niet goed achter gaan staan door de verkeerd geplaatste knop. Idem elektrische schaven. Scharen doen het niet goed, blikscharen ook niet, rolmaten lopen de verkeerde kant op, schakelaars zitten aan de verkeerde kant, enfin, doffe ellende. Zelfs mijn draaibank zit verkeerd om voor mijn gevoel. Alles went, dat wel, maar als je dan eens een stuk linkshandig gereedschap in je handen krijgt merk je pas wat je mist. Het is ook wel erg grappig om linkshandig gereedschap aan een rechtshandige te geven. "Daar is niet mee te werken", hoor ik dan. jawel hoor, dat doe ik al mijn hele leven als linkshandige met rechts gereedschap

  Nu heb ik recent dus een andere lintzaag gekocht (de order voor nieuwe bladen ligt al bij Tuff Saws) dus ik heb een lintzaagje over. Die wil ik om gaan bouwen naar een linkshandig model (als het blijkt te werken bouw ik de andere ook wel om) Ik kom altijd ruimte te kort voor mijn stuur- en duwarm en dat wil ik nou wel eens opgelost zien. Ik heb overwogen om zelf een lintzaag te bouwen a la Mathias Wandel maar dan andersom, maar ik heb er een over, dus.... Wat moet er dan veranderen? In ieder geval het volgende:

  - Zaagblad omkeren.
  - Zaagtafel omkeren of de bevestiging van de fence naar de andere kant brengen.
  - Schakelaars naar de andere kant brengen.
  - Zaagbladgeleiders omdraaien (de lastigste, maar niet onmogelijk)

  Ik kan er op het net verder weinig over vinden, er zijn een paar vermeldingen maar zonder al te veel details. Heeft iemand hier wel eens te maken gehad met of gehoord over een linkshandige lintzaag en de problemen die daarbij om de hoek komen kijken als je er een om wil bouwen

  Ik hoor het graag en ben erg benieuwd!

  Groet, Rob.

  PS: info over linkshandig gereedschap of over slimme aanpassingen aan rechtshandig gereedschap bij gebruik door linkshandigen zijn uiteraard altijd bijzonder welkom!
  Laatst gewijzigd door Heckemann; 20-12-13 om 01:19.

 2. #2
  ik heb volgens mij een linkshandige Inca lintzaag gelukkig ben ik ook linkshandig! De schakelaar staat echter wel aan de achterkant, maar op zich is dat snel verholpen, moest het mij ooit storen. Ik heb deze overgekocht van Jaap (Bri op het forum), misschien dat hij die ooit omgebouwd heeft? Dat herinner ik me niet meer van toen ik het ben gaan ophalen.

  Vergeet wel niet dat de motor ook andersom moet lopen. Ik geloof dat je dat wel eenvoudig met de aansluiting van de polen kan regelen.

 3. #3
  Kijk, dat is al wat! Zou je bij gelegenheid eens een foto kunnen maken van de bevestiging van de zaagbladgeleiders boven en onder? Daar zit ik nog het meest mee!

  De motor kan toch gewoon dezelfde kant op blijven lopen? Als je de draairichting omdraait loopt de zaag toch naar boven? Ik zit het nou weer even voor het geestesoog af te draaien, maar volgens mij hoef ik dat niet te wijzigen.

  Verder nog tips als mede-linkshandige?

  Groet, Rob. (eindelijk een toepasselijk onderschrift gevonden )
  "I may be left handed but I am always right"

 4. #4
  Ik zou het toch niet erg aangenaam vinden als de zaag weg van je tafel zaagt.. foto's volgen, maar je zal me af en toe moeten aanporren

  de zaaggeleiders zitten geloof ik gewoon gespiegeld..


  deze 2 foto's staan nog op mijn computer:
  Bijgevoegde Afbeeldingen Bijgevoegde Afbeeldingen
  Laatst gewijzigd door SamPonette; 20-12-13 om 01:47.

 5. #5
  Hoe bedoel je "van de tafel weg zagen" ? Het blad blijft gewoon naar beneden zagen als je niets veranderd. Alleen moet het zaagblad omgedraaid worden, binnenkant naar buiten, zodat de tanden naar beneden blijven wijzen. Of zit ik me nou zo te vergissen (ik zit hier met mijn hand rondjes te draaien met één arm als de "vaste" kant van de lintzaag, als iemand me ziet zitten voeren ze me af naar de psychiater denk ik)

  Dank voor de foto's !!
  Laatst gewijzigd door Heckemann; 20-12-13 om 02:04.
  "I may be left handed but I am always right"

 6. #6
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door SamPonette Bekijk Berichten
  ik heb volgens mij een linkshandige Inca lintzaag gelukkig ben ik ook linkshandig! De schakelaar staat echter wel aan de achterkant, maar op zich is dat snel verholpen, moest het mij ooit storen.
  Ik heb zelf ook een Inca lintzaag en die is net zo hoor. Als je via google kijkt dan zijn ze allemaal net zo. Dus van achteren bekeken zit de motor rechts en schakelaar op de motor.

  Bij het omkeren van je zaagblad blijven de tanden naar beneden wijzen. Met zaagblad omkeren bedoelt hij dat links rechts wordt en boven dus niet onder als je de lintzaag voor je zal houden, om het idee zo maar even een voorbeeld te geven. Als je de motor andersom zou laten lopen dan drukt de zaag het werkstuk niet meer op het tafelblad en dan lijkt het mij praktisch onmogelijk om er nog goed mee te kunnen zagen.

 7. #7
  Die tanden verkeerd om lijkt me het minste probleem
  Tuffsaws maakt de zaaglinten van de rol volgens mij, die zullen ze ook wel andersom kunnen maken (binnstebuiten) dan is dat probleem getackeld
  Met een hamer past alles...

 8. #8
  @Toxiq: Met het zaagblad zelf hoeft qua constructie niets te gebeuren, de tanden op een standaard blad zitten goed, het moet alleen "omgeflipt" worden, dus de binnenkant wordt de buitenkant en dat kan je zelf doen. Ian van Tuffsaws heeft dit al bevestigd, no problems. De lastechniek die toegepast wordt kan dat prima aan.

  Heb net een "omgeflipt" blad omgekeerd bevestigd (met de tanden naar de achterkant dus) en dan blijkt inderdaad dat de tanden naar beneden wijzen en de looprichting van de motor goed is. Nu de rest nog aanpassen....

  Kijkend naar die Inca's was dat een betere keus geweest misschien, met de open kant links. Mijn research weer slecht gedaan, hahaha.

  Groet, Rob.
  "I may be left handed but I am always right"

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2012
  Locatie
  Gem. Winsum (Groningen)
  Berichten
  1.630
  Ik ben rechtshandig, maar toch vind ik dit een interessant item. Leuk te horen dat je zelf van plan bent de "Mathias Wandel zaag" te bouwen. Dat is een droom die ik ook nog heb, maar.... ik word een beetje ongerust als ik het aantal gevallen op diverse fora zie van enthousiast begonnen zelfbouwers waarvan ik het resultaat (nog) niet ken :-).

  Ik moedig je dus aan :-)


  Met vr. groet
  klaas

 10. #10
  communicatiefoutje

  leuk om te weten dat die zwitsers linkshandig zijn

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top