Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 4 van de 4
 1. #1

  snijplank, beetje van Masave, beetje van mezelf

  Vorige week bedacht ik me plotseling dat het leuk zou zijn om een snijplank cadeau te geven aan mijn schoonouders voor kerst. Uiteraard geinspireerd door de vele voorbeelden hier op het forum. Nu woon ik niet zo groot en heb ik geen zaagtafel, vandiktebank en dat soort zaken. Het schort me zelfs aan een goede werkbank..

  Vandaar dat ik aan Rick gevraagd heb om 80 kleine blokjes (ong. 44x44x44mm), geschaafd, gezaagd, gevlakt etc. De helft Esdoorn, de andere helft Mahonie. Ik dacht dat Rick het nog niet druk genoeg zou hebben zo rond de kerst . Gelukkig wilde Rick dit wel doen en heeft hij vrijdagavond een aantal uren voor mij dit gemaakt. Rick, fantastisch! bedankt!

  Het resultaat ziet er dan zo uit:

  _DSC3906.jpg

  de keukentafel afgeplakt en een mal gemaakt om ze te kunnen verlijmen:
  _DSC3909.jpg

  de kookwekker op 10 minuten gezet en binnen 10 minuten zoveel mogelijk blokjes verlijmd. Ik had bedacht dat ik na 10 minuten zou stoppen en dan zou gaan klemmen, maar gelukkig waren na 10 minuten precies alle blokjes geplakt! Behoorlijk doorlijmen met zijn tweeen!

  _DSC3914.jpg

  De Mahonie blokjes waren iets hoger dan de esdoorn, dus de volgende dag eerst met de schaaf aan de slag gegaan om de plank vlak te maken. Daarna met de bandschuurmachine grof schuren. Jammer genoeg waren door het schaven wat eind-vezels afgebroken waardoor op de korte zijde de afronding van de plank iets meer is geworden dan van tevoren bedacht. na schaven en schuren is de plank mooi vlak!
  _DSC3922.jpg

  Een snijplank is pas compleet nadat er een handvat in gefreesd is. Wat een gedoe met de bovenfrees. Ik heb boven en onder de snijplank een plankje vuren gelegd en dat vastgeklemd op de buitentafel (instabiel!). Gelukkig heb ik er geen fotos van, want ik zou uitgelachen worden wegens het resultaat. Enfin, de opening is iets groter uitgevallen dan van tevoren bedacht en daardoor redelijk recht... Tips (of tools) om dit beter te doen zijn welkom!
  Capture2.JPG

  Met de hand opgeschuurd tot korrel 600 en daarna het moment supreme:

  Capture.JPG

  na 200ml druivenpitolie ziet het er nu zo uit. komende week elke avond wat olie bijsmeren en dan is hij volgende week klaar om onder de kerstboom te belanden.

  _DSC3939.jpg

 2. #2
  Mooi resultaat. Zelf hanteer ik een andere werkvolgorde. Balkjes allemaal om en om tegen elkaar aan lijmen. Hier na zagen en de kopse kant naar boven leggen en hierna een blokje verspringend tegen elkaar lijmen.

 3. #3
  80 blokjes ? veel meer...hahaha.....wat een werk....vreemd dat t mahonie iets langer was....sorry he

 4. #4
  Dat is inderdaad een makkelijkere volgorde. Dit vereist echter een zaag die nauwkeuriger is dan de handzaag of decoupoeerzaag die ik heb. Een zaagtafel komt er voorlopig, ruimtetechnisch, niet in!

  @Masave noproblem! In het eindresultaat zie je er niets van.
  Laatst gewijzigd door Prein; 15-12-13 om 19:05.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top