Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2013
  Locatie
  Provincie Zeeland
  Berichten
  344

  Beton tafelblad met houten poten, advies gevraagd

  Hallo allemaal,

  Ik ben van plan een buitentafel, houten poten met beton tafelblad te maken. Zit te denken aan ferro-cementconstructie met verschillende lagen kippengaas en een verloren bekisting van betonplex. Traditioneel tafelmodel met poten en regels, ook nog regels om de betonplex te ondersteunen, zodat het blad niet te dik en zwaar wordt. Tafelrand wordt aan de buitenkant opgedikt zodat de betonplex niet zichtbaar is.

  Heeft er iemand ervaring met ferro-cement of betonbladen in het algemeen? Of misschien tips, not-dones of interessante links? Ik zit te denken aan ca. 20mm dikte voor het tafelblad in het midden.

  Ik hoor graag van jullie, alvast bedankt.

  Gr. CSK

 2. #2
  Een vriend van mij heeft ooit ook eens een betonnen tafelblad gemaakt, hij gebruikt m nog steeds. (moet ook wel, want even afvoeren zit er niet bij...)
  Het blad is 2 bij 1 meter, en ik geloof 10 cm dik.
  Hij heeft het blad op betonnen blokken staan, dus niet zoals jij wilt op poten.
  En omdat het blad zo dik is heeft hij ook gebruik kunnen maken van betonijzer.
  Ik kan hem wel eens vragen over het hoe en wat. Maar is 20mm niet heel erg dun? Dan moet je al een beste stevige constructie maken wel het blad niet door midden breken.
  Want kippengaas is wel mooi voor wat hechting, maar dat zal volgens mij nooit een blad stevig genoeg maken zodat het niet doorbuigt/breekt.
  Maar, misschien dat iemand anders een betere mening heeft?

 3. #3
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  BE / Tienen
  Berichten
  465
  Betonnen blad moet zeker lukken. Kippengaas niet... Ik zou een bekisting maken die je volledig verwijdert, geen betonplex laten zitten.... Blad ondersteboven gieten (gladde kant tegen de bekisting en betonijzer gebruiken van 8 ofzo en dit zorgvuldig ophangen in de bekisting zodat het nooit aan de bovenzijde kan doorkomen.... Fijn grint gebruiken. Dikte vanaf 3 - 4 cm is volgens mij haalbaar als het voldoende afgesteund wordt door het onderstel. Zoek eens op youtube 'DIY concrete coutertop'. Vriend heeft eigen keukentablet gegoten, is knap gelukt... Machtig tablet voor 150 à 200 euro...
  Laatst gewijzigd door brt; 06-12-13 om 22:09.

 4. #4
  Een dunne betonplaat als tafelblad is perfect uitvoerbaar mits rekening te houden met een paar belangrijke punten:
  Het beton : zo klein mogelijke steengranulaten. Het ‘kifbeton’ is ideaal voor deze klus. Niet te veel water gebruiken voor de aanmaak van het beton. Inderdaad, het water dient enkel voor de chemische reactie van het cement (binding). Al het overtollige water dient achteraf te verdampen met kleine holle ruimtes tot gevolg. Deze kleine holle ruimtes maken het beton poreus wat tot schade leidt bij vrieskoude.
  Het wapeningsstaal: normaal moet de wapening onderaan geplaatst worden en moet het een betondekking van minimaal 4 cm hebben. Ten einde de dikte van de plaat niet te groot te maken moeten we hier een beetje afwijken van de normen. Ik zou een dekking nemen van minimum 2 à 3 cm. Een wapeningsnet (minimum diameter 6 mm met tussenafstand van maximum 10 cm) zou mi moeten voldoen. 8 mm is zeker voldoende.
  Dikte van het beton : ik denk dat je d’er moet komen met 8 cm : 3 cm beton onderaan, wapening en 5 cm beton boven op wapening.
  Verwerking: droog beton en verdichten zijn twee tegenover gestelde gegevens. Toch zul je hier een compromis moeten vinden. In de ‘bouw’ gebruiken ze hiervoor trilnaalden en trilplaten. Ik veronderstel dat je niet beschikt over dit materiaal. Dus zul je je beton vloeibaar genoeg (doch niet te plat) moeten maken om met de hand je plaat perfect te verdichten zodat het beton perfect aansluit met de bekisting.
  Minstens 4 weken wachten met de ontkisting en daarna het beton instrijken met een hydrofuge en een perfect tabelblad is klaar.
  Succes
  Bert

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2012
  Locatie
  BE / Tienen
  Berichten
  465
  Trillen gaat relatief goed met een boorhamer & beitel op de allerlichtste beitelstand aan de buitenzijde / onderzijde van de bekisting.

  Laat in elk geval weten hoe het gelukt is, wil ook ooit nog zoiets gaan doen (op onze keuken ligt een voorlopig goedkoop werkblad, ga eerst de bijkeuken proberen en indien resultaat OK de echte keuken...)

  Op youtube vind je echt veel, van de doe-hetzelver tot de professioneel met triltafels en freesmachines om de randen van papegaaiebek te voorzien etc. Ook de leukste kleurtjes....

  http://www.youtube.com/watch?v=U7GuE2O2DAo
  http://www.youtube.com/watch?v=yoQvodEQ3D4


  Wapening van 8 is waarschijnlijk wel zwaar overdreven... Op youtube vind je het met chapenetjes en met glasvezelversterkt beton... Let wel hier gaat het over keukenwerkbladen die veel frequenter afgesteund zijn dan jouw blad van 1 bij 2 meter. Kippengaas lijkt me echt wel te licht voor wat je wil doen (gewoon gezond verstand, heb niet de kennis om dit te berekenen ofzo).......
  Laatst gewijzigd door brt; 07-12-13 om 08:44.

 6. #6
  ik zou als wapening een fijnmazig verzinkt wapeningsnet gebruiken iets van rond 5 in een raster van 50mm
  dergelijk netjes zijn standaard te koop in het tuincentrum voor klimplanten.
  trillen gaat ook goed door een schuurmachine tegen de bekisting te houden.
  ik zou de bekisten kant van de plaat als bovenzijde van de tafel houden. (dit is de beste kant van de plaat)
  voor de poten een soort paalhouders instorten.

  Bij dunne platen is de nabehandeling van het beton heel belangrijk de beton mag niet uitdrogen voordat alle cement verhard is.
  je moet afhankelijk van de temperatuur de plaat af en toe met nevel besproeien en afdekken met folie om de zorgen dat het vocht niet verdampt.

 7. #7
  Athanor
  Guest
  Volgens mij zitten jullie op het spoor van traditionele betonverwerking. Ferrocement wordt vaak gebruikt om zelf een boot te bouwen, inderdaad veelal met kippengaas.... Ja Ja!

  Het gaat hier dus om een andere aanpak; ik heb er zelf geen ervaring mee maar weet wel dat er boten mee gebouwd werden.


  Fons

 8. #8
  Ferrocement (dus geen ferrobeton!) wordt in 3e wereldlanden veelvuldig toegepast. Werkt als een zonnetje: mengsel van 2 delen zand op 1 deel cement, bevochtigen met water (vrij droog houden)

  Laagje cement (1/2 tot 1 cm dik) in een mal strijken, gaas er overheen, weer laagje cement, weer gaas, etc. Niet dikker maken dan drie cm. Goed door laten drogen, zeker twee weken, liefst nog langer.

  Ferrocement werkt eigenlijk alleen echt goed in gebogen vormen (halve buizen, tbv dakbedekking. Onwaarschijnlijk sterk!). Het ontleent dan zijn sterkte aan juist die gebogen vorm. Voor een recht tafelblad zou ik het als zodanig niet gebruiken. Ik heb het ook wel gemaakt met kunststof gaas en heb het zien maken met plastic afval van uien- en -aardappelnetten. Dit leek wat meer stevige flexibiliteit aan het materiaal te geven en kon ook wat dikker (4 a 5 cm) Misschien kan dat wel als tafelblad, zou in ieder geval een leuk experiment zijn. Misschien met een paar staven betonijzer in de lengte van het blad?

  Voor wie meer wil weten over het bouwen met ferrocement (en nog veel meer erg leuke materialen en technieken):

  The barefoot architect. ISBN-13:978-0-936070-42-1. Lang niet alle, maar wel veel van de beschreven technieken zijn hier in NL toepasbaar. Maar het is ook gewoon erg leuk leesvoer voor iedereen die iets met bouwen en duurzaamheid heeft.

  Groet, Rob.

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jan 2013
  Locatie
  Provincie Zeeland
  Berichten
  344
  Iedereen bedankt alvast! Zal nog eens flink gaan brainstormen. De reden dat ik aan ferro-cement dacht is vooral dat het blad dan niet te dik (en dus niet unheimleich zwaar) wordt. Hoe groot zal de kans zijn bij ca. 3cm dikte en normale wapening op betonrot?
  Voor de sterkte, MET een goede ondersteunende constructie moet dat wel kunnen denk ik..
  Laatst gewijzigd door CSK; 07-12-13 om 16:19.

 10. #10
  Zwaluwstaartplaten als ondersteuning en wapening ineen? Weet niet hoe die zich buiten houden, maar zijn wel verzinkt. Heb ik zelf gebruikt bij een plateau voor een wasmachine.

  Nog nooit eerder gehoord van ferro-cement, wel interessant om te lezen.
  Laatst gewijzigd door bjorn; 07-12-13 om 16:31.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top