Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1

  Afdichten houten badkuip

  Zie hieronder een project dat ik enkele weken geleden gestart ben met behulp van een carpenter hier in Oeganda (waar ik woon en werk).
  Het idee was om een badkuip te maken voor buiten, opgebouwd uit voorgezaagde puzzelstukjes van mahogany (goed gedroogd).
  Ik heb met behulp van solidworks de tekeningen gemaakt en alle 150+ onderdelen op ware grootte op papier geprint om het de carpenter zo makkelijk mogelijk te maken. Na een aantal weken waren alle stukjes uitgezaagd en vlak geschaafd. Om de boel te verlijmen heb ik een aantal bussen Tifa-tix houtlijm meegenomen uit nederland (misschien niet de beste keus) en daarmee is hij aan de slag gegaan. Het probleem is nu dat niet alles evengoed aansluit en dat er kieren (max 2mm) tussen de verschillende delen zitten. Er komen nog eens 7 lagen bovenop om het bad voldoende diep te maken en het werk wordt alsmaar nauwkeuriger, feit blijft dat er straks een oplossing moet komen om lekkage te voorkomen.
  Ik heb een aantal topics op dit forum doorgelezen en zag daarin de toepassing van epoxy voorbij komen. Mijn plan is dus ook om dit uit nederland mee te nemen en het van binnenuit in alle kieren te laten lekken, vervolgens afschuren.
  Het plan is om vervolgens het bad af te werken met aantal lagen tungolie waarbij de eerste lagen verdund zijn.

  Wat denken jullie hiervan? is dit de beste manier om het bad waterdicht te krijgen of zijn er betere oplossingen/producten.
  Het mooiste zou natuurlijk zijn om het met houtstukjes in the passen maar dat acht ik een brug te ver voor de beste man die er momenteel aan werkt.

  Graag jullie advies!

  20131130_150038.jpg

 2. #2
  ik zal persoonlijk het hele bad in de epoxy zetten denk ik.
  Wel grappig zon houten bad.

 3. #3
  Ik denk dat je beter vanaf het begin met epoxy en wat verdikkingsmiddel had kunnen lijmen..dan zou het bad niet gelekt hebben. als je je kuip aan de binnenkant met epoxy gaat afwerken heeft je olie geen zin meer. Die komt niet door de epoxy heen. Dus je moet eerst bepalen welk uiterlijk je bad moet krijgen. Ik ben zelf bezig met wastafel van muliplex en epoxy, maar daar komt kleurlak overheen.

 4. #4
  Lijmen met epoxy was achteraf inderdaad de betere oplossing geweest. Mochten er nog andere tips zijn voor versie 2.0 hoor ik het graag. Het plan is nu om alleen de kieren te vullen met epoxy, alles netjes afplakken met tape en dan een dunne epoxy erin smeren. Is dat haalbaar? Dan kan ik het vervolgens met olie afwerken.

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Vul de kieren niet met pure epoxy, maar vermengd met verdikkingsmiddel of vezels.

 6. #6
  gewoon de ganse binnen en buitenkant afwerken met epoxy ipv olie. Perfect waterdicht, en veel beter bestand tegen warmte en zepen.

  hou er wel rekening mee dat normale epoxy niet zo UV bestendig is (wordt krijtachtig). Oplossing hiervoor is een UV bestendige lak achteraf of een speciale uv bestendige epoxy.

 7. #7
  Epoxy is een goede optie, echter is het daar veel warmer waardoor de viscositeit omhoog gaat en de epoxy heel dun wordt.
  Je kunt je epoxy dikker maken met Earosil, dat is niet hygroscopisch en daarmee ook het enige geschikt vulmiddel
  De rest neem wel vocht aan en zal dat ook kunnen door transporteren naar het hout.

  Epoxy is niet UV bestendig dus je zal het heel goed moeten afwerken met een uv filter (speciale lak ?)
  Een andere optie om het bad met Coelan af te werken, gat geeft een rubberachtig laag (lekker dik) is zeer sterk, makkelijk te repareren en zeer goed uv bestendig

  Omdat hout werkt zou coulan mijn voorkeur hebben

  Je moet bad wel rondom dichtmaken anders krijg je alsnog problemen
  Met een hamer past alles...

 8. #8

 9. #9
  Ja dat is het spul
  Het is niet goedkoop en eenmaal open ook niet lang houdbaar (pot telkens meteen sluiten)
  Geweldig spul, op boten aangebracht blijft het zomaar 10 jaar goed.

  Nat in nat aanbrengen, een laag of 7 (dat kan je achter elkaar door doen)
  Zelf werk ik alsvolgt
  beetje coelan in een roller bak, aanbrengen, bak+roller in de vriezer (5 minuten)
  bak+roller uit de vriezer, enkele minuten op temperatuur laten komen, beetje coelan in de bak en rollen maar weer
  Dit herhalen tot er 7 lagen op zitten en je bent klaar

  Nu zal dit met een groter project (bad) makkelijker gaan, wellicht kan je als je eenmaal rond bent meteen door rollen
  Dunne lagen is niet heel makkelijk omdat het een redelijk dikke substantie is, aan de andere kant waar jij zit is het redelijk warm wat de viscositeit ten goed komt !

  Als je gaten moet boren (afvoer bijv.) dan moet je die eerst maken (iets ruimer) en ook daar helemaal in de coelan zetten, de truuk is dat je het geheel rondom afsluit

  Als je de mogelijkheid hebt zou ik een klein potje bestellen om eens mee te testen (ik vind het een briljant product)
  Laatst gewijzigd door Toxiq; 03-12-13 om 13:48.
  Met een hamer past alles...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top