Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 26
  1. #1

    Hout buigen doormiddel van stomen

    Ik ben plannen aan het maken voor een tv kast
    Hier wil ik kwartiers gezaagd wengé in gaan leggen (strook 5mm breed en 3 tot 5 diep (diepte is minder belangrijk want die zie je niet)

    Nu wil de hoeken van het blad rondzagen (radius 5cm) op 2 cm van de rand komt het ingefreesde wengé
    Nu lijkt het mij met mooiste om dit met de hoek mee te laten buigen
    Dat kan alleen als ik het wengé ook kan buigen

    De enige methode die ik (van horen zeggen) ken is stomen, maar lukt dit ook met wengé
    Zo ja, hoe lang moet je stomen voordat je kan buigen ?
    Met een hamer past alles...

  2. #2
    Misschien is fineren ook mogelijk, lijkt me makkelijker..

    Eerst laag op laag plex in een kwart cirkel buigen en lijmen en als laatste een fineerlaag. Is maar een idee

  3. #3
    makkelijker is zeker niet leuk
    ik ga in ieder geval voor volhout, of ik wel of niet het buigen moet laten varen zal ik moet uitvinden
    Voor nu ga ik in ieder geval info verzamelen en het proberen

    Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:      20131119_095019.jpg
Bekeken:   298
Grootte:   47,2 KB
ID:        11060

    Dit is een proefstukje (voorbeeldje voor mijn vrouw) hoeken moeten dus rond worden en ik zou het wengé graag ook zo mee laten buigen
    Laatst gewijzigd door Toxiq; 01-12-13 om 20:33.
    Met een hamer past alles...

  4. #4
    aangezien de buiging in de hoeken komt wordt dat een zeer lastige klus. Je zal de strook wenge wellicht met tweemaal dezelfde lengte moeten verlengen om de 2 buigingen te maken en dan is het nog een sport om de buigingen op precies dezelfde plaats te krijgen. Het zal veel helpen als je ook een mal maakt waarover je kan buigen. Wellicht eerst even flink oefenen met een goedkoper stukje hout.

  5. #5
    dat uit 1 stuk is nog niet zeker
    Ik overweg om een glazen strook in het ontwerp op te nemen, dan kan ik mooi dat latje ook in twee delen doen, dat scheelt een hoop

    een mal heb ik ook aan zitten denken, dan kan ik ook met een korter stukje (50cm) oefenen en zien hoeveel het terug veert
    Laatst gewijzigd door Toxiq; 01-12-13 om 21:01.
    Met een hamer past alles...

  6. #6
    naast stomen zou je misschien ook kunnen branden. Ik weet niet hoe dit met wenge gaat, maar ik heb ook mooi scherpe bochten in bankirai gemaakt dmv branden gewoon met een gasbrander.

  7. #7
    Senior Member
    Ingeschreven
    Jun 2012
    Locatie
    't hoofd van Overijssel
    Berichten
    898
    Deze mannen zijn meesters in het buigen van hout. Zag ze voor het eerst in Arnhem en later in Woerden op Houtsporen. Niet te beroerd om wat uit te leggen latten ze ook zien hoe gemakkelijk het allemaal is. Zullen vast wel collega's hier zijn die hun naam weten.

    Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:      DSCF0429.jpg
Bekeken:   262
Grootte:   101,3 KB
ID:        11067
    Jeroentje

  8. #8
    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door JanAnton Bekijk Berichten
    naast stomen zou je misschien ook kunnen branden. Ik weet niet hoe dit met wenge gaat, maar ik heb ook mooi scherpe bochten in bankirai gemaakt dmv branden gewoon met een gasbrander.
    Dan verbrand het hout toch of zie ik dat verkeerd.

    JPAJS, zeer benieuwd naar een naam/namen...
    Met een hamer past alles...

  9. #9
    In het houtvademecum staat bij Wenge dat buigen 'slecht' gaat, dus ik vermoed dat je een uitdaging krijgt.

  10. #10
    Dát is nou net wat ik niet wilde horen :-) maar toch zeer bedankt
    Met een hamer past alles...

 

 

Forum Rechten

  • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
  • Je mag geen reacties plaatsen
  • Je mag geen bijlagen toevoegen
  • Je mag jouw berichten niet wijzigen
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top