Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 49
 1. #1

  inches naar centimeter

  Hallo mannen (en vrouwen),

  Ik heb verschillende plannetjes in inches. Ik weet dat 1inche 2,54cm is en 1feet 30,48cm.
  Doch wat doe je met bv. 4 1/4 inches?
  Dit is 4,25inches * 2,54 = 10,4775 cm.
  Dit is natuurlijk niet af te tekenen. Weet iemand hoe best zo'n plan aan te passen naar centimeter, zonder dat er meetfouten ontstaan?
  Thanks al.

 2. #2
  4 1/4 inch is 10,795 cm, geen 10,4775.
  Zoekend via Google kom je wel handige sites tegen waar nog wel meer op staat dan alleen 4-den: Klik

 3. #3
  Heb je al overwogen om meetgereedschappen met Inch aanduidingen te gebruiken? Het is even wennen, maar het imperiale meetsysteem zit opzich best logisch in elkaar waardoor het redelijk eenvoudig aanwent om ermee te werken.

  Ik heb diverse projecten uitgevoerd met alleen het gebruik in inch. Vond het een leuke uitdaging en je hebt geen gedoe met afrondingsfouten.
  Laatst gewijzigd door Wilco Flier; 27-11-13 om 22:07.

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Een rolmeter gebruiken met de twee maten erop, en gewoon de inches gebruiken of de meest dichtbije mm gebruiken!

 5. #5
  Athanor
  Guest
  Dit lijkt me een kolfje naar de hand van onze Inch-criticus WR1944


  Fons

 6. #6
  Gewoon in inches gaan werken, dat wil best snel wennen. Een jaartje geleden heb ik linialen en rolmaten in inches aangeschaft. Rolmaten op de zwarte markt in Beverwijk voor 95 cent, liniaaltje van 30 cm bij de action voor 99 cent. Je kan je er geen buil aan vallen en het werkt best lekker, meer " timmermannig" Slaat nergens op, maar zo voelt het wel.

  Gewoon doen, succes!!

  Groet, Rob.

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561
  Ik heb het vermoeden dat een paar forumleden een mondwasbeurt met groene zeep hebben verdiend. Het is diep treurig dat ik vanuit het laatste zich geindustrialiseerd noemende land waar nog inches worden gebruikt moet horen dat in de bakermat van het metrich systeem (Europa) over het gebruiken van inches wordt gesproken. Ik moet zelfs m'n toetsenbord en m'n vingers met alle kracht dwingen om die antieke maateenheden te produceren. ;-)
  Maar ik heb het mezelf wel makkelijk gemaakt, ik ben van nature lui. In een spreadsheet heb ik een conversietabel gemaakt. Eigenlijk meerdere.
  Ik geloof niet dat het uploaden van spreadsheets lukt op dit forum maar het is redelijk simpel te maken.
  Omdat ik bij bijvoorbeeld boren en andere zaken de diameter precies wil weten heb ik die tabel nodig. Voor de rest werk ik zoals reeds geopperd met een rolmaat met mm en inches op zak. In het algemeen is dat precies genoeg. Voor mij is het altijd wat puzzelen om op die rolmaat het juiste streepje van bijvoorbeeld 8 3/16" te vinden. En ik wil daar ook niet handig in worden. Veel calculators kunnen een vaste bewerking doen, in dit geval "X 25,4". Als je het getal in inches invoert en op de = drukt heb je het antwoord. Ik zou een tekening in inches vertalen naar mm en afronden op 0,1 mm. Als je wat maten bij elkaar moet optellen ga je niet te veel afwijken. Voor de praktijk rond je het af op hele of halve mm, al naar je idee van precisie.
  Een ander fenomeen is het vertalen van de breuken naar decimale getallen. Met een 1/2 en een 1/4 is het nog goed te doen. Een 1/8 wordt al wat lastiger en voor een 1/16, een 1/32 en een 1/64 komen de rekenmachientjes voor de dag.
  Dat het rekenen met breuken niet iedereen even goed afgaat blijkt wel uit het feit dat Lee Valley enige tijd een schijf had waarbij je de ene fractionele waarde bij de andere kon optellen. Zo kon je zien dat 23/64 + 3/8 gelijk was aan 47/64. De hele getallen kon je optellen en als het antwoord van de breuk groter was dan 1 moest je het hele getal met 1 verhogen. Simpel toch.

 8. #8
  Ik heb ook een hekel aan het imperial systeem, als het alleen maar die inch/mm kwestie maar was. Het gebruik van S.I. maateenheden heeft talloze voordelen die niets meer met houtbewerking te maken hebben en me te ver off-topic zouden voeren.
  Wel nog effie een tip, je kan in Excel gewoon ook breukmaten invoeren en je kan er dan ook gewoon mee gaan rekenen. Als je wil geef je dezelfde maat gewoon twee keer weer, je verwijst gewoon naar de andere cel en je past het formaat aan: 8 3/16 = 8.1875. Als je nu een ontwerp wil maken zonder het volledig uit te tekenen, kan je dat ook in excel doen. Je definieert alle diktes enz. die je wil gaan gebruiken en dan gebruik je gewoon formules in de stijl van : lengtebovenpaneel = breedte kast - 2*wanddikte. Het is wel jammer dat je niet op een halve milimeter kan afronden met de Round(<number>:<numberofdigits>)functie. Maar dat is dan ook weer snel opgelost door eerst maal tien, afronden via QUOTIENT(<teller>;5) en dan gedeeld door tien.
  Ik hoop dat ik er iemand mee kan inspireren...
  Bij deze ook nog een hart onder de riem voor onze metrisch ambassadeur in de US: Als de Engelsen het hebben kunnen leren, dan zouden de Amerikanen het ook toch wel moeten kunnen... (Yes, we can!)
  Groetjes,
  Pascal
  Waar orde heerst, mankeert kreativiteit

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.561
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Pascal Bekijk Berichten
  ...Bij deze ook nog een hart onder de riem voor onze metrisch ambassadeur in de US: Als de Engelsen het hebben kunnen leren, dan zouden de Amerikanen het ook toch wel moeten kunnen... (Yes, we can!)....
  Ik kan me aardig staande houden tussen de imperialisten. Niet alleen de Engelsen hebben het kunnen leren, ook de bovenburen, de Canadezen. Ik denk dat het Franstalige deel een flinke vinger in de pap heeft gehad met de omschakeling.

 10. #10
  Interessant. Ok, thanks guys.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top