Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 3 van de 3
 1. #1

  Houtsnijwerk afwerking met olie: hoe en watvoor?

  Ik maak kleine netsuke-achtige houtsnijwerken van oa buxushout, die ik eerst verfde als afwerking.

  Mede door enkele forumleden heb ik besloten geen verf meer te gebruiken, maar olie... En dan nu de vraag... Wat voor olie en hoe pas je het toe?

  Grote projecten smeer ik gewoon in met olie met was, of teakolie van de meubelboer, of olie met een kleurtje. Maar het buxushout heeft zo'n dichte structuur dat ik me afvraag of het er wel goed intrekt. Je leest ook wel eens dat ze hout een tijdje onderdompelen in olie, zodat het er goed intrekt. Is dat een optie...?

  Wie heeft er tips of goede inzichten? Welke oliën geven een mooieffect en een goede beschermlaag?

  Dank, meron

 2. #2
  Meron,

  ouderwets, lijnzaadolie met zuivere terpentijn ca 10% opbrengen en afvegen, 2 of 3 laagjes. Geeft een mooie zachte afwerking, niet vet of glimmend. Eerst uitproberen op een reststukje?

 3. #3
  Dat doet me genoegen, echt waar!

  Misschien kan je aan Ko Baas om advies vragen over de afwerking? Als iemand er veel van weet is hij het wel!

  Als er olie op komt: Lastig zal het verwijderen van de overtollige olie uit de hoekjes en gaatjes gaan. Als je een compressor hebt kan je het wegblazen, anders met een zacht penseel, marterhaar is er perfect voor, kwast wel meteen goed schoonmaken met terpentijn, dan uitwassen met water en afwasmiddel, uitspoelen met veel warm water.

  Groet, Rob.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top