Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1

  Oude schaaf uit 1729 in Sneker Scheepvaart Museum

  Oud handgereedschap, schaaf uit 1729
  Gisteren met groep 7 en 8 van onze lagere school het Scheepvaart Museum in Sneek bezocht. Een prachtig museum waar de kinderen zich ook uitstekend vermaakt hebben, over de historie van de scheepvaart. En natuurlijk lag er wat oud gereedschap, waaronder deze schaven uit waarvan de oudste uit 1729 komt (ik meen me te herinneren dat Seek hierover als eens wat meldde) en de jongste mid 19e eeuw.

  jaap

  oud handgereedschap 128.jpg

  oud handgereedschap 125.jpg

  oud handgereedschap 126.jpg

  oud handgereedschap 127.jpg

 2. #2
  houtdraaien 2011 361.jpg

  Prachtige historische stukken.
  In een nagebouwde Romeinse nederzetting even ten noorden van Frankfurt am Main zag ik in een vitrine deze exemplaren in oud ijzer en met behulp daarvan de nagebouwde exemplaren. Sommige beitels zijn wel erg stijl geplaatst. Voor welk doel? Hier ontbreekt mij de kennis.Wie kan hier iets over verduidelijken.
  vr.gr. Jan Pranger.
  www.arstorno.nl
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 3. #3
  Ik denk dat het schraap beitels zijn en werken als een schraapstaal maar dan is het eindresultaat vlakker dan los uit de hand

 4. #4
  Wat ook bestaat en vroeger veel gebruikt werd is een metaal schaaf. Eigenlijk net als een houtschaaf, maar dan om metaal te vlakken. Daar werd ook een zeer steile hoek voor gebruikt. Het metaal wordt meer geschraapt dan geschaafd. Misschien was dat de bedoeling van deze Romeinse schaven?

 5. #5
  Hallo allen,

  weet iemand waarom de handvatten niet in het midden staan? Welk voordeel kan dat hebben?

  groeten,
  Ornament


 6. #6
  Dit was zeer gebruikelijk in die tijd en vind je ook terug bij 18e eeuwse Engelse schaven met een handvat. De handvaten zijn ook veel kleiner. De bedoeling (waarschijnlijk) was dat de timmerman het handvat niet echt met zijn vingers omsloot, maar voortduwde met de holling tussen duim en wijsvinger. De vingers hangen daarbij aan de rechterkant van de schaaf naar beneden. Het voordeel is dat je met de hand dichter bij het hout zit, lager aangrijpingspunt en dat het op de lange duur minder kramp en slijtage in je hand zou geven. Nadeel is dat je bij het terughalen van de schaaf niet zo'n positieve greep op de schaaf hebt.

 7. #7
  Dank je, Seek,

  voor de uitleg. Het klinkt zeer aannemelijk,

  groeten,
  Ornament
  http://www.beeldhouwen.net

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top