Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Advies multiplex project gevraagd

  Beste forumleden,

  Mijn naam is Robert en ik ben nieuw hier.
  Ik loop al een tijdje met een idee voor een project, maar voordat ik me hier echt aan ga wagen wagen heb ik nog wat info nodig.
  Omdat ik deze info nergens heb kunnen vinden heb ik mijn hoop op dit forum (jullie) gevestigd.

  Het idee is als volgt:
  Ik wil een (kleine) kastdeur maken van multiplex.
  Ik wil deze kastdeur zo hebben dat je bij het vooraanzicht over het gehele oppervlak lamellen/ multiplex lagen ziet.
  Om dit effect te krijgen laat ik een multiplex plaat in stroken zagen en deze stroken zal ik op elkaar moeten bevestigen. Zover was ik al.

  Impressie: http://www.krizlifestyle.nl/multiplex-laagjes-kast

  De twee vragen die ik hier over heb aan jullie zijn de volgende:
  1. Hoe kan ik het aan/op elkaar bevestigen van de stroken het beste aanpakken? (Lijmen, schroeven, lamello?( lamellenfrees heb ik)).

  2. Welk type multiplex raden jullie aan? Ik heb namelijk begrepen dat hier nogal wat verschil in zit.

  Ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen.
  Mijn dank is groot!

  Gr. Robert
  Laatst gewijzigd door Robertt; 19-11-13 om 21:14. Reden: Vergeten iets toe te voegen

 2. #2
  Hi Robert, dat is een leuk kastje. Ik zou voor een goede kwaliteit fins berken multiplex gaan en gewoon verlijmen met witte houtlijm. Je kunt elk deel wel lijmen en met een paar schroefjes op zijn plaats houden (wel verzinken) en dan het volgende deeltje er op. Als je het netjes op lijn legt en voor boort verschuift het nauwelijks. Alleen lijmtangen kan ook natuurlijk; ik zou wel een balkje op beide einden zetten bij het inklemmen om het mooi vlak te houden.
  Ben benieuwd naar het resultaat.

  jaap

 3. #3
  Dag Robert,

  Leuk idee. Zoals jaap al aangeeft zit er nogal verschil in multiplex. Het spul van de bouwmarkt heeft vaak gaten/ruimtes tussen de fineerlagen. Goede kwaliteit berken triplex heeft dit niet. Overigens is berkentriplex wel aan te raden, is lekker licht. Als je lijmtangen hebt die lang genoeg zijn om je deur te klemmen zou ik gewoon met witte houtlijm aan de slag gaan. Probeer niet de hele deur in 1 keer te lijmen, maar doe het in stappen. Anders gaan de stroken snel verschuiven.

  En zoals jaap ook al zei, bij het verlijmen wel even balkjes plaatsen om het verschuiven tegen te gaan. Zoals ze hier doen: http://www.finewoodworking.com/item/...great-glue-ups

  Groet Simon

 4. #4
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  Hallo Robert,
  Op die site zie je dat hij de wanden toch minimaal 60mm dik maakt, want hier gebruik je de multiplex op zijn zwakste punt. Als je dunner en/of hoger gaat dat krijg je iets heel zwak en waarschijnlijk ook extreem gevoelig aan temperatuur en vocht schommelingen.
  Ik zou voor een deur een mtx paneel gebruiken als basis en dan daar een laag dwarse stroken op lijmen, maar zelfs dan kan je denk ik moeilijker dunner gaan dan 30mm totale dikte.

 5. #5
  Bedankt voor de snelle reacties Jaap Simon en bench works!

  Ik zat zelf ook al te denken aan een combinatie van verlijmen, klemmen en schroeven.

  De methode voor het klemmen welke jij doorstuurde Simon kende ik nog niet, maar lijkt me wel noodzakelijk voor een goed resultaat. Dat wordt even wat extra lijmklemmen aanschaffen.

  Voor wat betreft de dikte kwam ik het volgende project tegen.

  http://www.dehoutmeid.nl/project/kas...x-en-plexwood/

  Dit lijkt me dunner dan 3 cm, dus ga er stiekem wel van uit dat geen problemen op zal leveren als ik rond de 22mm blijf... Of is dit erg naïef?

  Voor een egaal eindresultaat lijkt het me verstandig om de stroken met een overbreedte te laten zagen om deze nadat alles verlijmd is vlak te kunnen schuren. Hoeveel mm zou hiervoor voldoende zijn?
  Laatst gewijzigd door Robertt; 19-11-13 om 23:00.

 6. #6
  Dit lijkt me dunner dan 3 cm, dus ga er stiekem wel van uit dat geen problemen op zal leveren als ik rond de 22mm blijf... Of is dit erg naïef?
  Ik kan goed begrijpen waarom je een kastdeur in deze uitvoering zou willen maken. Ik persoonlijk vind het een erg mooie oplossing en zeker weer eens wat anders...

  Maar... ik ben met Tim (BenchWorks) eens dat - zeker bij grotere oppervlakken - je wel een risico op breuk neemt. De deur zal waarschijnlijk niet breken op een door jou gemaakte lijmverbinding, maar 'ergens' in het midden van de af-fabriek geperste plaat. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de deuren c.q. de ladefronten van dehoutmeid.nl er aan de binnenzijde uitzien. Ik kan me voorstellen dat aan de binnenzijde toch wel een paneel zit en dat slechts het kader (bijv. 20 mm) bestaat uit uitsluitend en alleen verlijmde mpx-delen. Snap je wat ik bedoel ??

  Succes en laat ons weten (en zien...) wat er van je project is geworden...
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 7. #7
  Die kasten van hout meid zijn 100% zeker gefineerde platen. Anders kan het gewoon niet. Risico op breuk is enorm groot anders. Kortom gewoon eeen vaste 22m plaat oid nemen en daarop strookjes van 8mm dik kops multiplex op fineren. Hoe dikker het multiplex hoe minder strookjes kopsfineer je hoeft te maken. Waarom het fineer nog zo dik? Het is makkelijker zagen, minder risico op breuk bij verlijmen en je hebt nog wat marge om de boel te vlakken of naderhand nog een keer opnieuw te behandelen. Bij 3mm fineer vind ik eigenlijk te dun voor een duurzame kast of meubel.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2011
  Locatie
  Boirs, België
  Berichten
  1.759
  In dat tweede voorbeeld lijkt het inderdaad op 100% volle multiplex, niet de gewone (ook al erg dure fineer MTX) die je koopt waar aan de buitenkant 0,5mm fineer zit, en de binnenkant is van populier bijvoorbeeld. Als je populieren zo verlijmd dan kan je die letterlijk in twee breken door ertegen te blazen.

  Je moet dus van die MTX vinden die ook vanbinnen van hetzelfde hardhout is als buiten, en zelfs dan kan ik mij moeilijk inbeelden dat dat mooi vlak gaat blijven.
  Bij dat tweede voorbeeld is het al zeker dat er bij de lades een paneel achter zit, bij de deuren dus mogelijk ook?

 9. #9
  Ik zou het zover niet gaan zoeken, of er zelf aan beginnen. Bestel gewoon een plaat bij "Plexwood" Kies wel voor de dubbelzijdige oplijming die zijn stabiel, de enkelvoudige duidelijk niet.

  Zelf heb ik de platen al meermaals verwerkt bij (tijdelijke) opstellingen in Musea.


  Mvg,

  André
  Laatst gewijzigd door tuoh; 20-11-13 om 20:41.

 10. #10
  Nogmaals dank voor de reacties!

  Conclusies die ik tot nu toe trek:
  1. Verlijmen van de stroken kan, maar zeker bij grotere oppervlakten bestaat kans op breuk.

  2. Fineren van een plaat multiplex met de gezaagde stroken (ca 7mm) is de tweede en waarschijnlijk de meest veilige optie.

  Dit is voor het eerst dat ik een project van deze moeilijkheidsgraad aan ga pakken. Hierdoor blijven er vragen bij me opkomen.
  Dus als jullie het niet erg vinden vuur ik er nog een paar op jullie af :-)


  1. Kans op breken
  Is de kans op breken (uitgaande van stroken van 18 mm dik en 30 mm breed) ook nog aanwezig als ik naast het lijmen schroeven bevestig die zegge 2,5 laag diep boren?

  2. Fineren
  Help! Het advies over het fineren klinkt me logisch in de oren. Maar hoe pak ik dit aan? Alleen lijmen en klemmen?

  3. MPX
  In de reacties wordt gesproken over MPX. Is dit slang voor multiplex?

  Vandaag nog even gekeken in de bouwmarkt voor berken multiplex en andere typen multiplex. Het berken ziet er echter niet zo strak uit als op de foto's die ik stuurde.
  Het goedkopere multiplex zag er daarentegen donkerder, maar veel strakker uit.
  Ik zou het liefst strak berken multiplex hebben. Omdat ik zelf jammer genoeg geen zaagtafel heb ben ik min of meer gebonden aan deze zaak.
  Of wete. Jullie nog adresjes in de buurt van Zoetermeer?

  Gr. Robert

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top