Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 9 van de 9
 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555

  Weer een klein tussendoortje

  Op veel begraafplaatsen in de buurt vind je grafstenen in de vorm van een stukje boomstam. Dit is vaak een steen voor een vroeg overleden kind. De afgeknotte boomstam symboliseert het voortijdig afgebroken leven. Ook in het Wilde Westen tijdens de frontier periode was het houtbewerken eenvoudiger dan het steenbewerken. Vandaar dat men ook een stuk boomstam of tak nam om een (tijdelijk) grafmonument te maken. De combinatie boomstam en begraafplaats zat redelijk vastgebakken in de belevingswereld van de modale Amerikaan zodat de boomstam ook werd gebruikt als ornament om er bloemen en planten in te doen. Daartoe moest de boomstam wel uitgehold worden. En Amerika zal Amerika niet zijn zodat het merendeel van die ornamenten werd gevuld met plastic of zijden namaak bloemen.
  Tijdens een recent bezoek aan het graf van de ouders van m'n vrouw (als liturgische leek schijnt dat op 2 november te moeten, Allerzielen) kwam het gesprek op de zogenaamde cemetery logs (begraafplaats boomstammen) en zei ik dat ik nog genoeg van de omgehakte boom had om een kleine produktie te starten. En zo begon het.
  Eerst een passend stuk uitgezocht an dat ingekort zodat de storend takkenstompen verdwenen.
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   P1011603q.jpg
Bekeken:  615
Grootte:  80,2 KB
ID:    10700

  Toen bleek dat de natuur z'n werk had gedaan, er zaten twee scheuren die van eind tot eind liepen.
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   P1011604q.jpg
Bekeken:  617
Grootte:  91,6 KB
ID:    10701

  Om de zaak de stabiliseren besloot ik in de einden per kant twee deuvelstokken er in te lijmen. Dus 3/8" gaten met een lange speedboor gemaakt en met veel peuteren om de lijm te verdelen de deuvels er in gelijmd.
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   PB141608q.jpg
Bekeken:  616
Grootte:  96,9 KB
ID:    10702

  Na aan beide einden een schuine zaagsnede geplaatst te hebben begon ik met uithollen. Dat was een flinke klus en met het dieper worden van de holte werd het evenredig lastiger.
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   PB131607q.jpg
Bekeken:  618
Grootte:  95,8 KB
ID:    10704

  Uiteindelijk besloot ik met Forstnerboren verder te gaan en dat was aanzienlijk simpeler. Ik hoefde uiteindelijk alleen maar de resterende dammetjes tussen de gaten weg te hakken. En met een grotere boor ging het nog sneller. In record tijd maakte ik een tweede voor een vriendin van m'n vrouw en hoeft er alleen nog voor de inhoud gezorgd te worden. Maar dat mogen de dames zelf doen, dat valt buiten m'n functieomschrijving.
  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   PB181609q.jpg
Bekeken:  618
Grootte:  94,8 KB
ID:    10705

  De aangeklede boomstronken zullen hoogstwaarschijnlijk met Kerstmis geplaatst worden. Dat is ook een traditie. Hierdoor is ook een afgeleide ervan ontstaan. Een buche de Noel is een Franse taart in de vorm van een boomstam, liggend of staand en die zijn op beperkte schaal ook in Amerika verkrijgbaar. Ze zijn uiteraard rond Kerstmis in de mode maar ik lust ze het hele jaar door.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerststronk

 2. #2
  Leuk! En die buche de Noël zien er ook goed uit. Een leuk idee voor na het kerstdiner.

  Is het de bedoeling dat de stammetjes lang meegaan of wordt er om de paar jaar een nieuwe gemaakt?

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Ik hoop dat ze er na Nieuwjar nog staan. In het algemeen ruimt de beheerder van begraafplaatsen dit soort van zaken snel op. Maar het gaat om de gedachte. Het is moerbeiboomhout en die is omgezaagd omdat er rotting optrad. Dus als het een paar maanden meegaat is dat voor mij lang genoeg. Ik heb nog genoeg voorraad en met een uurtje heb ik weer een nieuwe.

 4. #4
  Je bent ook écht van alle markten thuis !

  Wel een interessant draadje trouwens. Ik ben 'slechts' 44 maar leer nog steeds elke dag weer iets erbij...
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 5. #5
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2011
  Locatie
  West-Friesland
  Berichten
  1.567
  Ja, dat vind ik ook en volg altijd met veel plezier de topics van (onze) WR1944 vanuit de USA.
  Waar gehakt wordt, vallen spaanders, .

 6. #6
  Ja, dat vind ik ook en volg altijd met veel plezier de topics van (onze) WR1944 vanuit de USA
  Hear hear...
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Jullie laten me blozen. ;-)
  Maar ik ben blij dat m'n vaak simpele bijdragen met plezier gelezen worden. Ik probeer iets te laten zien van Amerikaanse toestanden met behoud van m'n metrische instelling. Daarnaast vind ik het leuk om m'n soms vreemde werkwijze te tonen (een metaalachtergrond poets je niet zomaar weg) maar het belangrijkste is dat ik hoop dat ik iemand net dat zetje kan geven om een project te beginnen dat een brug te ver leek. M'n moeder zei altijd dat wat ik in m'n kop had nergens anders zat. En zolang het met techniek te maken heeft ben ik er in geinteresseerd. Bij iets nieuws snuffel ik wat rond (daarom schrijf ik Internet altijd met een hoofdletter), laat m'n fantasie z'n werk doen en ga aan de slag. En dan begint er weer een nieuw leertraject.

 8. #8
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Een nog kleiner tussendoortje. Omdat het zo klein is heb ik er ook geen apart artikel aan gewijd.
  Ik ben aldoor op zoek naar mogelijkheden om van m'n restjes hout af te komen. En zo nu en dan zie ik weer een mogelijkheid.
  Een vriendin van m'n vrouw speelt graag rummikub. De steentjes (hier noemen ze het tiles) komen op een soort van houder van plastic. De steentjes worden in twee lagen gearrangeerd. Die houder is van een allerbelabberste kwaliteit en uitvoering zodat de steentjes regelmatig op de tafel vallen. Dus zag ik weer een klusje.

  Klik op Afbeelding voor grotere versie

Naam:   P1011764q.jpg
Bekeken:  243
Grootte:  89,0 KB
ID:    16143
  Men neemt een restje 1/2" multiplex, lijmt er twee stroken 1/4" ply van ongelijke hoogte tegen aan, zaagt twee steunen van 3/4" ply onder 30 graden en lijmt die tegen de achterkant. Nog even de boven- en onderkant over de zaagtafel en de steun is klaar. En dit 4 keer uitvoeren. Voor de grap heb ik geprobeerd het aantal handelingen te minimaliseren alsof ik een grote productie ging draaien.

  En de vriendin en haar gezin was er weer blij mee.

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Jan 2012
  Locatie
  Goeree-Overflakkee
  Berichten
  2.505
  Dat is een goed idee! De standaard plankjes zijn erg wiebelig en ook te klein.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top