Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 5 van de 5

Onderwerp: zwartgerande schaal

 1. #1

  zwartgerande schaal

  Deze essen schaal maar eens anders behandeld: rand gezwart - binnen zijde waaiervorm in gedraaid met messing borstel op de boormachine - buitenzijde met profiel wiel gedecoreerd.
  Uiteindelijk in de Danish Oil gezet. Door het opruwen wordt de essenschaal donkerder.
  Afm:32 bij 8,5 cm.
  vr.gr. Jan Pranger.
  www.arstorno.nl
  PB170009.jpg

  PB170010.jpg

  PB170012.jpg

  PB170013.jpg
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 2. #2
  Jan ik vind de schaal op de eerste foto heel mooi. Dezelfde schaal op de laatste foto vind ik minder. Maar nette vorm en gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde smaak. Hoe heb je de rand gezwart met beits of werkt ijzerazijn ook op essen?

 3. #3
  Lijkt op het eerste gezicht weer een prachtige schaal Jan, maar kan Wim ook wel volgen. Maar wat is de perfecte afwerking, moet het altijd 3 cijfers achter de komma glad en zuiver zijn, of zorgt het aanbrengen van een voelbaar (en zichtbaar) lijnenspel (texture is een mooi engels woord hiervoor) dat het werkstuk de middelmaat ontspringt?? Heb er alle vertrouwen in dat Jan niet zomaar iets laat zien, maar "live" zou het wel gemakkelijker maken. Je ziet wel vaker dat hout, en de vorm die de houtbewerker er aan geeft, de kijker uitnodigt om ook zijn/haar handen te gebruiken; mensen mogen het graag even aanraken, voor mij een signaal dat de maker geslaagd is!

  jaap

 4. #4
  Mooie schaal en vooral een mooie kleur. Als je niet verteld had dat het essen is had ik gelijk kersen geroepen! Maar je weet het echt zeker, toch?
  Laatst gewijzigd door Jurriaan; 17-11-13 om 07:43.

 5. #5
  Ik heb een brok gekregen van een Duitse houtdraaier (Nistle) tijdens de "draaidag" bij Jan Hovens in Venlo. Hij vertelde dat het essen was en ik herkende dit ook als zodanig. Het draaide ook als essen: fijne lange slierten - ietwat taai. Opgeruwd hout kleurt over het algemeen donkerder dan hout met een glad oppervlak. Wellicht dat danish oil met een scheutje paraffine dit proces versterkt. De tweede foto geeft uiteraard een vertekend beeld omdat ie van bovenaf genomen is.
  De zwarte rand is gebeitst. Dit verloopt gemakkelijk in de randen. Daarom moet je de beitst vroeg opbrengen voordat de binnen en buitenkant helemaal klaar zijn. Dan draai je er nog een stukje vanaf en maakt zo de randen weer zuiver.
  Wanneer je kijkt op www.houtenschalen.nl dan zie je nog mooiere van de meester zelf.
  vr.gr. Jan Pranger.
  www.arstorno.nl
  Laatst gewijzigd door jan pranger; 17-11-13 om 09:03.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top