Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 13
 1. #1

  Taxus gaffel splitsing

  Kreeg ik van een bevriend Leeuwarder een brok taxus: misschien kun jij er iets mee, want deze is niet geschikt voor kistjes etc. Met enig zaagwerk in de draaibank gezet en deze vaas eruit gehaald. Draait wat lastig met al die open stukken.
  Zie zelf maar. Hoogte 20 cm - diameter 17 en 7 cm. Afwerking Danish oil. Alle krimpscheurtjes verzegeld met secondenlijm.
  Even een paar foto's.
  vr.gr. Jan Pranger.

  PB090016.jpg

  PB100020.jpg

  PB090017.jpg

  PB100019.jpg
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 2. #2
  Athanor
  Guest
  Wauw!!! Prachtig wat je er van gemaakt hebt! Ik ben bezig de ander delen te zagen, maar gestopt omdat ik me meen te herinneren dat Taxusstof schadelijk kan zijn. Houd jij er rekening mee bij het draaien? Het stukje stam dat je vergeten bent mee te nemen is Catalpa. Zal ik dat nog even achter de hand houden?

  Leuk om te zien hoor!

  Fons

 3. #3
  erg mooi geworden!
  taxusstof is inderdaad giftig,een goed stofmasker gebruiken dus(en eventueel afzuiging erbij)

  Dat catalpa is trouwens ook erg leuk hout,lijkt een beetje op taxus

  Zeg jan is dat een zelfgemaakte bril of hoort ie bij de draaibank?
  ziet er namelijk erg solide en handig uit!

 4. #4
  Prachtige vaas van prachtig hout! Ik dacht dat alleen de bladeren en bessen gevaarlijk waren, maar hier een leuk filmpje over de venijnboom.

  jaap

 5. #5
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1
  Gaaf Jan...mooie houtsoort dat taxus....vanmorgen heb ik wat stukken gekregen van Meron...ik had me voorgenomen daar over een tijdje wat mee te doen....Echter kom ik net uit de werkplaats...toch stiekem maar bezig geweest
  met vriendelijke groet,
  rick
  http://thewoodworkersattic.blogspot.com/

 6. #6
  Mooie vaas Jan. Ondanks dat hij uit een gaffel stuk komt, toch weer een strakke Pranger.
  Handig dat je de bril ook kan gebruiken met gedraaide kop. Als ik Taxus draai heb ik alle stofbescherming in gebruik en nodig,
  anders zit daarna de hele avond te niesen. Heb ik gelukkig alleen bij Taxus. Maar ja, het is zulk mooi hout dat je dat er voor over
  hebt.
  Vr.gr. Nico
  www.ambachtelijkhoutdraaien.com

 7. #7
  Jan hele mooie vaas. Gelukkig heb ik van het stof geen last. Ik gebruik meestal een p2 masker. Waar ik niet tegen kan is het zagen van cederhout.twee zaagsnedes en dan kwartier pauze.

 8. #8
  Beste mensen bedankt voor de reacties.
  Het is inderdaad een recht-toe-recht-aan model. Niet organisch of harmonisch. Wel had ik hem naar onder toe spitser willen laten toelopen, maar dat gaat dan weer ten koste van de stabiliteit en is het plaatsen op een voet noodzakelijk. Vandaar de keuze voor deze vorm.
  Fons: ja die catalpa komt vast wel een keer naar Lemmer, wanneer jij deze vaas ophaalt als dank voor het mooie hout (o.a.olijf) dat ik van je kreeg.
  René 13: deze bril heb ik gekocht bij www.jockel-mechanik.de. We hadden via de mail contact en ontmoeten elkaar bij de tweedaagse houtdraaimanifestatie in Seeg bij München (mei 2013). Hij is begonnen als onze "woodworker Wilco Flier" met verbeteringen van houtdraaigereedschap. Zo ontwierp bij een bijzondere uitholbeitel, klemmen om te voorkomen, dat de chuck van de draaibank loskomt en electronica voor te restaureren machines. Het grote voordeel van deze bril is dat je hem ook kunt gebruiken bij scheef gezette kop. Je kunt nu veel gemakkelijker uithollen zonder je over de draaibank te moeten buigen: meer ergonomisch dus.
  Taxus hout en houtstof (m.u.v. het vruchtvlees - met dank aan Jaap) is giftig. Maar ook het groen en dan met name de puntjes daarvan. Irriteert de ogen, de huid, de luchtwegen. Maar ja ik drink een goed glas wijn en heb nergens last van..............tot nu toe.
  vr.gr. Jan Pranger.
  http://www.arstorno.nl [b:3c68c353]"hout-vormen"[/b:3c68c353]

 9. #9
  super vaas. Zelf vind ik de recht-toe-recht-aan-model zo als jij het zelf noemt juist heel mooi en goed dat je hem niet spitser hebt gemaakt naar onder toe. Ik denk dat het de vormgeving niet ten voordele was gekomen, maar das natuurlijk een persoonlijke smaak.

 10. #10
  Mooie afwisseling tussen het strakke, gedraaide en de grilligheid van het materiaal.

  @Rick. Is het een ideetje om een fotoreportage bij te houden van je draaiwerkzaamheden met dat taxus blok? Ik benieuwd wat je ervan gaat maken...

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top