Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  profielhout ramen in BelgiŽ

  Beste allen,

  Ik ben nieuw op dit forum en ook relatief nieuw met houtbewerking. Voor een oude stalling wil ik zelf ramen maken. Liefst van al zou ik hiervoor profielhout aankopen. Echter ik kan dit nergens vinden in BelgiŽ. Heeft er iemand weet waar dit kan aangekocht worden in BelgiŽ ?

  Bedankt op voorhand !

  J

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Drongen, Belgie
  Berichten
  363
  Joris,

  Ik ben ook van BelgiŽ en weet niet onmiddellijk waar dit te vinden is, maar als ik soms zie welke prachtige (meranti of andere) tweedehands ramen ze op bijvoorbeeld op 2dehands.be aabieden, dan zou ik daar eerst eens gaan kijken. Misschien zit de maat die je nodig hebt er wel tussen. Voor iemand die relatief nieuw is in houtbewerking lijkt me het maken van ramen een niet zo gemakkelijke klus.

  Groeten

  Frank

 3. #3
  Niet het antwoord op je vraag, maar als je niet al te ver van de grens woont, en je niet slaagt in het vinden van een leverancier in BelgiŽ, kun je het bij Pontmeyer halen: raamhout en kozijnhout.

 4. #4
  Bij mijn weten ga je dat in BelgiŽ niet, of nauwelijks vinden. Het enige dat in de buurt komt zijn gelamineerd en geschaafde kepers geschikt voor ramenhout.
  De gebruikelijke raamprofilering is in BelgiŽ totaal anders dan in Nederland.
  Nu zijn profileringen relatief makkelijk aan te brengen, al wat je nodig hebt is een cirkelzaagmachine met een goede zijgeleider. De verbindingen bij ramen zijn een stuk veeleisender om maken, wil je het goed doen tenminste.

  Het is heel lastig, of quasi onmogelijk om bij reeds geprofileerd hout de vereiste verbindingen te maken. Meestal gaat men dan de onderdelen maar in verstek zagen om zo een raam trachten te maken. Maar tenzij men strikte productienormen volgt zal deze "verbinding" altijd inferieur zijn aan de klassieke pen en slisverbinding.

  De werkvolgorde bij het maken van ramen is de volgende:

  - hout uitsmetten en schaven
  - hout paren en afschrijven
  - verbindingen aanbrengen
  - profileringen frezen
  - de onderdelen verlijmen
  - alles opschuren
  - beslag monteren en afwerken  Mvg,

  Andrť

 5. #5
  Bedankt voor de info, Frank. Echter de afmetingen zijn zo verschillend dat vrees dat ik op deze manier geen ramen zal kunnen bemachtigen.
  Het is zo dat het niet de eerste keer is dat ik ramen maken. Ik maak de profileringen zelf. Daar dit een oude schuur/stal is wou ik iets 'sneller' te werk gaan. Ik wou nagaan of er in dit profielhout iets zit wat mij kan bekoren. Kans zal groot zijn dat ik toch kies voor deftige kepers die ik zelf onder handen neem.

 6. #6
  Van oude nog goede ramen heb ik wel eens kleinere ramen gemaakt, ook voor een schuur of zo. Ook wel eens gehoord dat ze gewoon stukken tussen de regels en stijlen wegzaagden en de stukken weer verbonden met epoxy.

  Hier in Nederland kun je bij Raab Karcher geprofileerd raamhout kopen, zitten ook wel vestigingen van dichtbij de Belgische grens. De keus in raamhout is wel beperkt.

 7. #7
  Senior Member
  Ingeschreven
  Nov 2010
  Locatie
  Heist o/d Berg
  Berichten
  278
  Misschien kan je eens gaan kijken bij firmas die PVC- en aluminiumramen plaatsen. Meestal moeten ze de oude ramen meenemen, en daar zijn dikwijls nog heel goede exemplaren bij , die je kan aanpassen naar het juiste formaat.
  gr,
  Danny

 8. #8

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top