Welkom bij www.woodworking.nl.
Resultaten 1 tot 8 van de 8
 1. #1

  Question Stoom buigen of zagen?

  Beste allen,

  Ik ben van plan om een zogenaamde Peacock chair te maken. Dit is een soort middeleeuwse vouwstoel.

  De poten van deze stoel zijn golvend en hebben enkele krommingen. In de beschrijving staat dat je deze moet zagen maar vraag me af of het steviger is en authentieker om deze van rechte planken te buigen met stoom.

  Alvast bedankt voor jullie tijd.

 2. #2
  Senior Member
  Ingeschreven
  Jul 2013
  Locatie
  Oisterwijk
  Berichten
  211
  Toevallig heb ik 2 jaar geleden foto's gemaakt in een klooster in de buurt van Sevilla waar we overnacht hebben, daar stonden deze stoelen ook, authentiek 18e eeuw.
  Toen had ik ook het idee deze een keer te maken. Zal dit weekend eens zoeken

 3. #3
  Stomen is leuk maar moeilijk, zeker als je zo veel delen nodig hebt die min of meer gelijk moeten zijn. En dan nog in de dikte die ik op de foto zie.... Ik zou gaan zagen!

  Onze huishoutboer (Rick, Masavehout) zal je vast wel aan mooie stukken hout kunnen helpen. Leuk project!

  Succes!

  Groet, Rob.

 4. #4
  Zoveel ribben indezelfde vorm stomen is een heel lastig kunstje. Ik zou een mal maken van mdf van de ribben en dan gewoon de boel met een kopieer frees maken. Je verbruikt dan wel veel meer hout maar het gaat een stuk makkelijker. andere methode is de stoel maken van gelamineerde stroken die je op een sjabloon opbouwt met lijm. Maar dan krijg je wel een heel ander uiterlijk dan massief.

 5. #5
  Het leek mij dat hout buigen waardoor de nerfstructuur in tact blijft en de gehele lengte van de poot loopt ervoor zou zorgen dat deze ook steviger en meer veerkracht heeft dan wanneer ik deze uit een plaat zou zagen. Klopt dit of maakt dit weinig verschil omdat het hout door het buiden (en nat worden) ook verzwakt wordt?

  @Zuma: Een mal van mdf lijkt me een goede oplossing en wilde idd massief hout gebruiken.

  Als het hout in de vorm kan blijven om uit te harden (enkele dagen) moet ik dan toch nog rekening houden met terug veren en zo ja hoeveel?
  Ook ben ik nog niet zeker welk hout ik hiervoor moet gebruiken. Zou graag hout gebruiken dat in de periode (middeleeuwen) gebruikt zou worden in Nederland voor een dergelijk project.

 6. #6
  Volgens mij is dat terugveren per houtsoort verschillend. Als je gaat stomen zal je met trail en error rond een mal moeten buigen. M.a.w. je zal wel een paar pogingen nodig hebben (cq nieuwe mallen maken) voordat je de juiste mal hebt waarbij de terugvering goed uitkomt.

  Oud Hollands hout is volgens gewoon inlandse boomsoorten.
  Laatst gewijzigd door zuma; 02-11-13 om 18:15.

 7. #7
  Gestoomd hout is even sterk als ander hout, het stomen op zich geeft geen verzwakking. Niet alle houtsoorten laten zich even vlot plooien, maar bij Eik en Beuk is er geen probleem.
  Het hout dat voor de stoelpoten moet geplooid worden moet plooien over de breedste zijde, dat is zeker geen voordeel, integendeel zelfs, het is bijna onmogelijk. Al helemaal om alle stukken juist dezelfde buiging mee te geven, dat gaat nooit lukken, zelfs niet als je steeds dezelfde mal gebruikt, waarom? hout is geen homogeen materiaal.

  Gestoomde stukken veren altijd wat terug, hoeveel? daar is een formule voor, maar de uitkomst is maar een richtwaarde, de effectieve waarde moet proefondervindelijk vastgesteld worden. Niet elk stuk hout (zelfs van dezelfde stam) plooit even makkelijk, er zijn soms grote onderlinge verschillen, en er is ook altijd wat uitval door breuk.

  Ik zou er niet aan beginnen, gewoon uitzagen en kalibreren op de freesmachine is DE manier van werken hier. Dat is sterk zat, gewoon omdat de krachten verdeeld worden over VEEL poten


  Mvg,

  André

 8. #8
  Denk dat zagen dan de beste oplossing is. En de kracht wordt idd verveeld over iets van 18 poten.

  Wat zou het beste hout voor dit project zijn? Zoals ik al melde wil ik het authentiek maken (dus inheems of beschikbaar hout voor een nederlanse hout bewerker in de middeleeuwen), stevig, maar ook niet te duur.

  Nogmaals bedankt voor alle feedback.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top