Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15
 1. #1

  eiken spinthout/kernhout

  Dag allemaal,

  Ik heb enkele stammen eiken liggen, dikte ongeveer 20 tot 30 cm, en wil deze gaan verwerken tot stoelen. Nu is het mijn vraag of het uitmaakt als ik het spinthout ook gebruik. De stoelen zullen goed afgewerkt worden en uitsluitend binnenshuis komen te staan. Levert dat problemen op?

 2. #2

  Re: eiken spinthout/kernhout

  Ja dat is om problemen vragen, spinthout van Eik is wit van kleur, je gaat altijd een duidelijke aftekening zien tussen spint en kernhout.
  Het spinthout is ook heel gevoelig voor aantasting door insekten.
  Duurzaamheid en mechanische sterkte van spinthout is noppes.

  Conclusie: zoveel mogelijk vermijden om spinthout te gebruiken.


  Mvg,

  André

 3. #3

  Re: eiken spinthout/kernhout

  Hartstikke mee eens André!
  Na mijn jaarlijkse inspectie van mijn houtopslag van takken en stammetjes ben
  uit een aantal ervan stukken spint aan het kappen om de "knagertjes" te verwijderen.
  Boktorlarven vreten door alles heen.

 4. #4

  Re: eiken spinthout/kernhout

  Ok, dat is dus duidelijk. Voor houtdraaien is het toch wel geschikt?

  Wat ik e dan wel afvraag is hoe dik bomen dan wel niet moeten zijn om fatsoenlijk hout te leveren. Ik heb namelijk een stam walnoten van 40 cm dik, maar daarin zit maar 10 cm kernhout. Met een paar eiken stammetjes hetzelfde. En hoe zit dat met takken van zo'n 10 cm dik? Is dat puur spint?

  Bij sommige houtsoorten zie je ook bijna geen verschil, zoals bij peer.

 5. #5

  Re: eiken spinthout/kernhout

  Voor houtdraaien is de aan- of afwezigheid van spint niet zo belangrijk, hier telt het enkel het esthetische.

  Het is inderdaad jammer dat we van een stam niet de volledige diameter kunnen gebruiken, daarom ook dat dosse gezaagd hout heel wat goedkoper is dan gevierschaalt hout.
  Bij oudere bomen is de spintlaag al heel wat smaller dan bij de jonge exemplaren, maar je blijft inderdaad met heel wat brandhout zitten eens je dosse planken begint uit te smetten.
  Er zijn houtsoorten waarbij spint en kernhout niet van elkaar te onderscheiden zijn, niet toevallig zijn dat dan ook die soorten waarbij je het spint wel mee mag verwerken.
  Maar ook hier moeten we rekening houden met de mogelijkheid dat de niet zichtbare spintring anders kan reageren dan het kernhout van de boom in kwestie.

  Enkele voorbeelden zijn o.a: Berk, Populier,....

  Mvg,

  André

 6. #6

  Re: eiken spinthout/kernhout

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Woodworker
  Dag allemaal,

  ... gaan verwerken tot stoelen. .........gebruik. De stoelen zullen goed afgewerkt worden en uitsluitend binnenshuis komen te staan.
  Ha Woodworker,

  ik ben eigen meer geïnteresseerd in wat voor stoelen je gaat maken.
  Wil je daar wat (maat)schetsen van laten zien of heb je er patent op ?
  Maak je vaker stoelen?

 7. #7

  Re: eiken spinthout/kernhout

  Dag Tjeerd,

  Ik was eigenlijk van plan om een soort van Windsor stoel te maken, en dan op de traditionele manier.In dat geval wordt het hout voor de spijlen, sporten en poten niet gezaagd, maar direct uit een verse stam gekloofd. Daardoor loopt de nerf altijd recht, en dat is wel belangrijk bij deze relatief licht geconstrueerde stoelen. Nu had ik het geluk om enkele eiken stammen te vinden, maar daar zit dus te weinig kernhout in om te kunnen gebruiken. Erg spijtig.
  op youtube zijn vele filmpjes te vinden onder de zoekwoorden: traditional (windsor) chair making.

  Ik heb wat betreft stoelen alleen ervaring met het maken van Adirondack stoelen, daar heb ik er al een stuk of 10 van gemaakt. zie: http://www.woodworking.nl/viewtopic....&t=166&start=0

  Trouwens: geld voor kastanje en essen ook dat je spint en kernhout kunt gebruiken?

  Attached files

 8. #8

  Re: eiken spinthout/kernhout

  bij mij op het werk komt er ook regelmatig eiken stammen aan waaruit we dan zelf goede stukken kunnen zagen.
  we rekenen hierbij meestal met 50% verlies

 9. #9

  Re: eiken spinthout/kernhout

  Ambitieus plan Woodworker.
  Je vraag over spint. Ik gebruik nooit spint in meubels, het is technische toch wat minder dan kernhout. Een technisch goede kwaliteit van het hout is zeker bij gebruik in stoelen belangrijk.
  Houd ons op de hoogte!!! Heb je tekeningen met maten of ga je de op de foto getoonde stoel namaken? Dan komt er in elk geval draai- en stoomwerk aan te pas.
  Eigenlijk ga je twee uitdagingen in een keer aan. Het werken met nat hout en het maken van
  een "echte" stoel.
  Laat maar horen.
  ps Ik ben in de Google-boekenbibliotheek op zoek gegaan naar "furniture" en "measured drawings". Dat geeft verrassende resultaten. Soms vind je alleen maar een boektitel, of een fragment met een maatschets en heel soms, als er geen auteursrechten meer op rusten, mag je het hele boek "down loaden".
  Succes.

 10. #10

  Re: eiken spinthout/kernhout

  Dag Tjeerd,

  Ik heb geen tekeningen of zoiets dergelijks. Als ik de stoel ga maken, maak ik alleen even een schets zodat ik de verhoudingen correct heb. Verder pas ik het ontwerp altijd aan naar de capaciteiten van mijn machines en gereedschappen. Ik heb geen lintzaag, dus als er in het origineel wel een lintzaag gebruikt wordt, pas ik mijn eigen ontwerp daarop aan.

  Ik zal jullie op de hoogte houden. Het zit nog of ik de stoel daadwerkelijk ga maken, omdat die eiken stammetjes dus niet bruikbaar zijn. Ik heb nog wel een flink stuk kastanje liggen. Misschien dat ik het daarmee probeer. Ik heb tot nu toe nog maar weinig over kastanjehout kunnen vinden op het internet. Het wordt ook heel weinig verkocht als timmerhout, meestal alleen als hekwerken en palen. Het schijnt wel heel duurzaam en hard te zijn. Maar als het ook echt sterk is??

  Weet iemand daar wat meer over?

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top