Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 15

Onderwerp: lades maken ?

 1. #1

  lades maken ?

  goede avond iedereen,

  Ik vraag mij al een tijdje af hoe je best in een MDF kast (maatkasten) het makkelijkst lades kan maken met geleiders.
  Hierbij zou ik de lades zelf ook uit MDF willen maken maar hoe zit dat nu met het volgende:


  -de verdeling van de lades voorbeeld de binnenmaat van de kast is 600mm breed en 1000mm hoog en wil daar 4 lades in maken hoe bepaal je die afstand van de geleiders en de afmetingen van de lades hoeveel moeten de lades dan smaller gemaakt worden?

  - bestaan hiervoor makkelijke systemen en liefs betaalbaar?  alvast bedankt

  mvg sp3ts3r

 2. #2
  De maat van je lade zal afhankelijk zijn van het type ladegeleider dat je gebruikt

 3. #3
  Kijk eens op de site van blum, daar kan je de maatvoering vinden.
  Ter informatie: ikea gebruikt ook blum, maar wel in een "besparende" versie. Breedte maatvoering is (dacht ik) wel hetzelfde
  sometimes you just need a bigger hammer

 4. #4
  Geweldig, zit net op hetzelfde punt.

  Hoewel ik al heel wat ge MDFt hebm heb ik nog nooit een lade moeten maken, en dat komt er nu aan.

  Ik zoek ook een systeempje wat redellijk foolproof is en zichzelf zo een beetje uitlijnt.

  Dus benieuwd wat hier uit komt.

 5. #5
  Als je binnenmaat 600 mm breed is en de ladegeleiders zijn bv 4 mm breed per stuk wordt het dus 600 - 4 - 4 (2 ladegeleiders per lade) = 592 (is breedte van je lade).
  Qua hoogte betreft ligt het aan jezelf, je kunt de lades maken zoals jij dat wilt.

  Een tijdje geleden heb ik twee kledingkasten gemaakt van mdf, met elk 3 laden onder elkaar.
  Ik heb opgezocht welke ladegeleiders ik wilde, daar een tekening met maatvoering bij gezocht.
  Dan bereken je hoe breed de lade moet worden en dan maak je de la.
  Ik heb tussen de lades zelf 4 mm speling gehouden zodat ze makkelijk open en dicht gaan en niet tegen elkaar aan zitten.

  Hou er ook rekening mee dat je de lade iets minder diep maakt dan de kast zelf, anders slaat de lade tegen de achterkant van je kast.
  Van havermout tot sloophout

 6. #6
  Trek eens een keukenkast open waar lades in zitten. daar kan je zoveel van leren qua constructie (o.a. het LR 32 systeem).

 7. #7
  Te hanteren formule bij gewone geleiders is ,binnenmaat van de kast min 2x12.5mm,dan heb je de buitenmaat van de lade.Voor bijzondere geleiders kan je best de catalogus raadplegen van het merk van de geleiders.

 8. #8
  Met de maten die Richard aangeeft kom je zeker niet terecht.

 9. #9
  Waarom allemaal maten roepen als ts nog geen type ladegeleider heeft? Beetje verwarrend allemaal. Koop eerst geleiders die je leuk vind en volgens jou een mooie prijs hebben. Vergeet vooral de kleur niet.... Daarna kunnen we je makkelijker en duidelijker op weg helpen. In principe werken alle geleides, bedenk wel goedkoop is vaak troep en loopt niet lekker. Ik kan blum movento aanraden die kan je op redelijk wat manieren nastellen, lopen soepel en beschikken over blumotion. Kost ca drie tientjes per lade.

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Ik weet niet hoever je kast al gevorderd is maar je moet wel rekening houden met het feit dat de ladegeleiders zowel aan de kast vastgezet moeten worden als aan de laden. Daarbij heb je geleiders die aan de onderkant gemonteerd worden maar ook die aan de zijkant van de lade geschroefd kunnen worden. Dan heb je ook nog geleiders met en zonder volle uittrek. En geleiders met een zelfsluitend mechanisme die de lade helpt sluiten bij het laatste stukje. Dus eerst de geleiders bepalen.
  Sommige geleiders kunnen wat zijdelingse afwijking hebben van enkele millimeters terwijl andere uitvoeringen heel nauw luisteren bij het inbouwen.
  Ben je er nog?
  Als je deze geleiders gebruikt zit er tussen de lade en de opening in de kast rondom ruimte. Dus om het netjes af te sluiten moet je met een ladefront werken dat of los tegen de lade wordt geplaatst of dat deel uitmaakt van de lade zelf. Dat front kan net mooi passend in de opening worden gemaakt of aan de voorkant uitsteken en als het ware als een soort van opdekdeur werkt.
  Kortom, er zijn talloze aspecten die je moet bekijken en uitwerken voordat je de laden daadwerkelijk kan gaan maken. Maar er is genoeg expertise aanwezig op het forum om je te helpen als je vastloopt.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top