Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 14
 1. #1
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555

  Effe wat tussendoor klusjes.

  Dat zal je altijd zien. Ben je lekker op stoom om het bovendeel van de dossierkast af te ronden, komt er weer wat tussendoor. Als iemand op een gegeven moment begint te vertellen dat je zo handig bent met hout zit er meestal een klusje in de pijplijn. Dus in een oogwenk stonden er 4 eetkamerstoelen in huis van een vriendin van m'n vrouw. Die stoelen zijn wat ongebruikelijk want ze zien er uit als kantoorstoelen. Ze staan op 4 zwenkwieltjes en alleen de zitting met rugleuning kan wat bewegen dankzij een scharnier en een instelbare veer. En dat achterover leunen bleek nu juist de zwakte van de stoelen te zijn. Nu is men hier in het algemeen vrij stevig aan het gewicht om niet te zeggen overgewicht dus dat achterover leunen had alle spaanplaten zittingen gekraakt. Die plaat was 3/4" dik en ik had nog wel een restje geschikt multiplex staan, genoeg voor twee zittingen. Omdat ik midden in de kastenklus zat zou ik er eerst één doen om te zien of het tot een redelijk resultaat zou leiden.
  Dus een stoel, de meest verrampeneerde van het kwartet, bij de lurven gepakt en ontmanteld. Op de spaanplaat na was de rest van goede kwaliteit dus een reparatie was wel verantwoord.
  PA141565q.jpg
  De gekraakte plaat. Er zaten inslagmoeren in van een wat afwijkend type.

  Nadat de inslagmoeren waren verwijderd heb ik een tekening gemaakt. Daarmee heb ik een stuk multiplex bemaat, uitgezaagd, de ronde vormen aangebracht, gaten geboord en de inslagmoeren aangebracht.
  PA141566q.jpg

  Ondertussen had ik de bekleding voorzichtig op de hand gewassen in de hoop dat het kleurverschil met de rugleuning niet te groot zou zijn. De schuimrubber zitting werd geplaatst en de bekleding strak erover aangebracht. Met de electro-tacker de stof vast gezet en alles gemonteerd om het even uit te proberen.
  PA141567q.jpg

  Als laatste nog een stuk zwart karton als afwerking tegen de onderkant geniet, het ijzerwerk weer vastgezet en er stond weer een functionerende stoel.
  PA141568q.jpg

  Ik zat net in de verse stoel uit te rusten toen m'n vrouw het volgende klusje al aankondigde. Het zou wel handig zijn om een trapleuning te hebben in de tweede kelder. Daar had ze wel gelijk in en volgens code (het Amerikaanse bouwbesluit) was dit ook verplicht. Dus de regels er op nageslagen om te zien wat de installatie-eisen zijn. Er waren bepaalde minimum en maximum afmetingen van de doorsnede maar de trapleuningen van de bouwmarkten voldoen daar natuurlijk aan. De ruimte tussen de muur of andere obstakels diende minimaal 38 mm te zijn. De hoogte boven de neus van de treden moest tussen de 34" en 38" zijn dus 36" (ca. 915 mm) was een mooie maat. Omdat er pijpen langs de wand liepen moest de leuning wat verder dan 38 mm van de muur komen. Daar heb ik blokjes van 50 dik voor gemaakt van restjes Douglas van m'n werkbank. Omdat de fundatiemuur dikker was dan de scheidingsmuur (60 mm verspringing) moest ook de leuning verspringen. Volgens code moet er een overgangsstuk tussen waarbij geen scherpe overgangen voelbaar mogen zijn. Dus op naar het plaats delict om alles uit te zetten.
  PA171569q.jpg

  PA171570q.jpg
  Hier is de verspringing en het pijpwerk goed te zien.

  Eerst maar zien dat ik een overgang ontwerp. Ik had al stukken leuning gekocht en de muursteunen. Ik besloot een 30 graden S-bocht te maken, dat leek me wel een soepele overgang. Op m'n provisorische tekenbordje alles 1:1 uitgezet. Met een straal van 220 mm zag het er redelijk uit.
  PA171571q.jpg

  Ik had restjes van precies de goede dikte en die lijmde ik met z'n drieen tegen elkaar.

  PA171572q.jpg

  Na het vlakken werd zaak afgetekend. Rechtsboven is een plakje trapleuning te zien. Met strookjes karton met daar de drie stralen van geknipt kon ik eenvoudig de stralen op het hout aanbrengen.
  PA181574q.jpg

  Met m'n verse Festool decoupeerzaag werden de gebogen contouren gezaagd.
  PA181575q.jpg

  Met de beitel werd het leuningprofiel aangebracht. Ik had een kartonnen malletje gemaakt om het profiel te controleren. Na wat schuurwerk viel het me niet tegen.
  Maar dat kan je in het tweede deel zien.
  Laatst gewijzigd door WR1944; 19-10-13 om 20:14.

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  PA181576q.jpg
  Het overgangsstuk is gereed.

  Nu werden beide stukken leuning op lengte gemaakt en elk van twee potgaten voorzien. Ondersteboven werden de delen met lijm ingesmeerd, in de juiste positie geklemd en aan elkaar geschroefd. Omdat ik onder een hoek van 30 graden in het overgangsstuk schroefde was de verbinding toch goed sterk.
  PA191577q.jpg

  De vier houten blokken werden tegen de muur geschroefd en de steunen aan de uiteinden werden geplaatst.
  PA171573q.jpg

  De leuning werd op de steunen gelegd en in de juiste positie vastgezet. De twee overige steunen werden nu aangebracht en eveneens vastgezet. Na een laatste schuurbeurt was de leuning klaar voor gebruik.
  PA191578q.jpg

  PA191579q.jpg

 3. #3
  Dat zier er allemaal weer goed uit.
  En zo zie je dat je je ook met de huishoudelijke klusjes goed kan vermaken.

  Groeten, Raymond

 4. #4
  man, man jij legt die buurvrouw in de watten

  heel knap gedaan die leuning trouwens

 5. #5
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door bartg Bekijk Berichten
  man, man jij legt die buurvrouw in de watten
  Even voor de goede orde; het is geen buurvrouw maar een goede vriendin van m'n vrouw die ze al meer dan 40 jaar kent. Die komt elke zondagmorgen gezellig met ons ontbijten dus ze wordt min of meer als een familielid beschouwd.

 6. #6
  heel knap gedaan die leuning trouwens
  Absoluut ! Maar ook de reparatie van de stoelen mag er wezen ! Well done, mister !
  Groeten, Ekko

  "In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. In de praktijk wel..."

 7. #7
  Mooi strak werk wr1944. Je zou zo een leuk klussenprogramma voor de lokale tv kunnen verzorgen. Ik had gedacht een dominootje te zien voor de verbinding, maar de verdekte schroeven zijn ook een handige oplossing.

  jaap

 8. #8
  Knap gedaan, nog drie stoelen te gaan?

 9. #9
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door baas Bekijk Berichten
  Mooi strak werk wr1944. Je zou zo een leuk klussenprogramma voor de lokale tv kunnen verzorgen. Ik had gedacht een dominootje te zien voor de verbinding, maar de verdekte schroeven zijn ook een handige oplossing.

  jaap
  Ik ben bang dat er teveel beepjes in de uitzending komen. ;-) Maar de eerlijkheid gebied me te vertellen dat de ongepaste uitlatingen hoofdzakelijk in m'n hoofd ontstaan en zelden in de openbaarheid komen.

  De drie delen van de leuning heb ik in een soort van corset gedwongen met het klemmen. Twee schroeven ietwat schuin door de nerven en wat lijm leek me voldoende. Ik heb niet voor domino's gekozen omdat het me moeilijker leek om correct te positioneren.

 10. #10
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door K-Wood Bekijk Berichten
  Knap gedaan, nog drie stoelen te gaan?
  Inderdaad nog drie stoelen te gaan. Ik wacht op liefhebbers anders gaan de gebroken stoelen met de kraakwagen mee. Eén stoel kan ik zelf gebruiken maar als iemand behoefte heeft aan vier exemplaren maak ik het kwartet af en kan die persoon ze direct meenemen..

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top