Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 17
 1. #1

  deur bestellen maar kozijn niet recht

  Wij willen op korte termijn voor in ons hele huis nieuwe binnendeuren bestellen. De huidige deuren zijn erg lelijk, passen niet in de stijl van het huis en zijn behoorlijk mishandeld door de vorige eigenaar van het huis. Waarschijnlijk worden het massieve stompe deuren van Bruynzeel.

  Onlangs heb ik alle kozijnen gemeten en nu wil het geval dat van de 5 kozijnen er 4 breedte verschillen tonen. In het ergste geval is het kozijn boven 8mm breder dan onder. De kozijnen eruit slopen en nieuwe er in zetten is geen optie. Deuren bestellen op basis van onderkant, dus het smalle gedeelte, lijkt me ook geen goed idee omdat we dan enorme spleten aan de bovenkant krijgen.

  Dus ik zat zelf te denken om een deur te laten maken op basis van het breedste stuk en dan naar de onderkant toe er een stuk af te schaven/schuren/zagen(?).

  Is dit een werkbaar idee? waar moet ik volgens jullie op letten?
  Of beter nog is er misschien wel een beter idee?

  Ik hoor het graag van jullie,

  Cheers,
  Alexander
  Laatst gewijzigd door Alexhuber; 18-10-13 om 19:17.

 2. #2
  Dat lijkt me wel goed te doen met een schaaf. Ik heb in mijn huis ook veel deuren bijgeschaafd. Gewoon aftekenen, netjes schaven en kijken of het past.

 3. #3
  Hallo Alexander ;

  Stompe deuren moet je erin "schaven"
  Dat is tevens de reden dat de opdekdeur op de markt is gekomen, dat scheelt voor de aannemer arbeidsloon.
  De ouderwetse timmerman zet de bestelde deur in het kozijn en tekent hem dan in grote lijnen af.
  Daarna schaaft hij met een electrische schaaf op maat in de sponning, waarbij met passen en meten de meeste tijd word versleten.
  Hierbij schaaft hij de zijkant ook iets arm, dwz vanaf de zichtzijde gezien richting sponning een graad of 5 schuin.
  Dit om bij het draaien van de deur niet tegen het kozijn aan te stoten en dus draai ruimte te creeeren.

  Er zal absoluut informatie op internet over te vinden zijn, rondom een naad van zo rond de 2 mm is ongeveer de maatstaf.

 4. #4
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door meron Bekijk Berichten
  Dat lijkt me wel goed te doen met een schaaf. Ik heb in mijn huis ook veel deuren bijgeschaafd. Gewoon aftekenen, netjes schaven en kijken of het past.
  Als je deuren bijkunt schaven dan kan je veel geld verdienen hoor

 5. #5
  Hoe lastig is het schaven? en is een elektrische schaaf aan te raden of kan het ook met een handschaaf? Ik heb geen elektrische schaaf en eerlijk gezegd ook geen degelijke handschaaf. Er zal dus hoe dan ook iets aangeschaft moeten worden

 6. #6
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.555
  Je kan ook een cirkelzaag met een geleider gebruiken. Dat hoeft geen (duur) Festool systeem te zijn (werkt wel lekker) maar een lange rechte lat of plank en wat lijmtangen voldoet ook. De meeste cirkelzagen kan je een paar graden uit het lood zetten om de zijkant iets schuin te zagen. Met een handschaaf kan je de zijkant netjes glad maken.

 7. #7
  Dat is ook een optie die ik ga overwegen. Ik heb hier een redelijk goede (makita) circelzaag liggen en voel me daar wat zekerder over dan het geheel te gaan schaven.

 8. #8
  Senior Member
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Locatie
  West Vlaanderen
  Berichten
  358
  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Frankzomerdjk Bekijk Berichten
  Als je deuren bijkunt schaven dan kan je veel geld verdienen hoor
  We zaagden de plank 2 keer bij en die was nog te kort

 9. #9
  Ik zaag de deuren ook meestal met de invalzaag, bij oude kozijnen moet je er wel op letten dat de stijlen rond kunnen zijn. Een 4 cm dikke deur maak je 2 mm arm, dat is 2 a 3 graden de zaag schuin zetten. Als ik schaaf haal ik met de electrische schaaf het meeste weg maar doe het laatste stukje met de handschaaf.

  Ik maak de deur eerst altijd zo groot dat hij in het kozijn past, vervolgens plaats ik hem in het kozijn, tegen een stijl aan waar hij mooi tegen aan moet "sluiten",
  en dan zet ik met behulp van een 5 mm dik latje/vulplaatje tegen de andere stijl een streep op de deur. De deur wordt dus 5 mm kleiner dan de sponningmaat. Scharnieren teken ik bij bestaande kozijnen ook altijd af door de deur op de plek waar hij komen moet in het kozijn te zetten, maak je ook geen meetfouten.

 10. #10
  Bedankt voor de input tot dus ver. Moet wel zeggen dat ik het spannend vind. De deuren die wij op het oog hebben lopen tegen de € 300,- per stuk aan en om daar dan nog in te gaan zagen.....

  Één deur zal een ruit bevatten, nog speciale zaken waar ik dan op moet letten?

  Cheers, Alexander

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top