Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 22

Onderwerp: Hout identificatie

 1. #1

  Hout identificatie

  Bestaat er een instituut in Nederland waar je hout kunt laten determineren? Ik heb een stapel van iets exotisch, maar ik kom er niet achter wat het is. Heb al een boekje bij de biep gehaald met determinatie tabellen en heb staan turen door een loep, maar ik kan gewoon al die speciale cellen niet goed terugvinden, laat staan dat ik tot een bevredigend resultaat in die tabel kom.

 2. #2
  Athanor
  Guest

  Re: Hout identificatie

  Volgens mij is lid worden van de vereniging NEHOSOC de meest toegankelijke weg naar kennis en advies over houtsoorten en determinatie daarvan. Zij bieden studiedagen en voor zover ik weet ook cursussen voor determinatie aan. Zie op hun site in de agenda voor de mogelijkheden. Klik voor info: http://www.nehosoc.nl/index.php

  Succes en groet van Fons

 3. #3

  Re: Hout identificatie

  Dat vind ik heel interessant, boeiend zelfs, maar ik heb niet echt tijd voor nog een hobby. Ik zal eens een mailtje naar die vereniging sturen, misschien weten zij iemand die me kan helpen?

 4. #4
  Athanor
  Guest

  Re: Hout identificatie

  Ja , zo vergaat het mij ook, ik heb de vereniging al langere tijd op de korrel, maar momenteel niet het idee voldoende tijd te hebben er aan mee te doen. Voorlopig doe ik het maar met mijn eigen houtverzameling en een aantal boeken, waaronder die van Bruce Hoadley welke heel informatief zijn. Zie onderstaande links.
  http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss?ur...oadley&x=0&y=0
  http://store.taunton.com/onlinestore...ey-07A713.html

  Fons

 5. #5

  Re: Hout identificatie

  Heb even op de website van Nehosoc gekeken en dat is toch wel nieuwsgierig allemaal. Denk er over om maar lid te worden, dat houtvirus raak ik toch niet meer kwijt.

  Ik weet dat 1 van de bestuurleden bij ons aller Hemski op kantoor werkt (in Delft). Hij zal je ook vast
  willen helpen.

  Kun je niet een foto op het forum zetten Seek, met wat beschrijving er bij en waar het hout vandaan komt? We hebben ook de nodige specialisten in onze gelederen natuurlijk.

  jaap

 6. #6

  Re: Hout identificatie

  Ik heb wel eens eerder geprobeerd om op een forum antwoord te krijgen over welke houtsoort dit is, maar het is denk ik erg moeilijk om dat vanaf een foto te zien. hier zijn twee foto's. Ik heb dit hout in een stapel gemengd hout gekregen van een gepensioneerde meubelmaker. Die wist trouwens ook niet wat het was. Van het meeste andere hout heb ik wel een aardig idee wat het is, maar hier heb ik vrij veel van, echter geen idee wat het is.

  Volgens mij zijn de vaten vrij open, en zijn de vaten die je hier gevuld ziet, gewoon door dat ik hem niet zo scherp heb kunnen schaven. Het moeilijkste vind ik om in het dosse vlak de stralen terug te vinden, en dan te bepalen hoe hoog ze zijn. Ik weet gewoon niet zo goed waar ik naar moet zoeken.

 7. #7

  Re: Hout identificatie

  Klik eens op onderstaande link. Een site met foto's van 736 houtsoorten waarvan 683 soorten ook een foto bevatten van de kopshoutsnede.

  http://pagesperso-orange.fr/cerre/poster/index.htm

  Die "dingetjes" in de vaten zijn wel degelijk vatinhoud. Maak met een scherp breekmes eens een mooie snede en je zal zien dat de vliesjes nog steeds te zien zijn.

  Wat is ongeveer het gewicht per m³? (of eventueel het gewicht en de afmetingen van de plank)

 8. #8

  Re: Hout identificatie

  Op het eerste zicht lijkt het mij sipo... Vergelijk maar eens op de site die ik net vermelde. Hebben de nerven op het dossevlak soms zwarte vatinhoud?

 9. #9

  Re: Hout identificatie

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door jokke
  Op het eerste zicht lijkt het mij sipo... Vergelijk maar eens op de site die ik net vermelde. Hebben de nerven op het dossevlak soms zwarte vatinhoud?
  Hé, interesante vraag.
  Ik twijfel tussen sipo en sapeli.
  Allebei spreidporig, allebei kruisdradig. Alleen sipo heeft mer rode gom in de poriën. Dat meen ik op de kopshoutfoto te zien. Verder zou de afstand tussen de kruisdraadbanden op het kwartierse vlak bij sapeli regelmatiger zijn dan bij sipo. Verder zou sapeli cederachtig geuren en sipo niet. Gewicht van de houtsoorten nagenoeg gelijk, sipo fractie lichter.
  Het zou mooi zijn als ik een kopsvlakfoto zou kunnen zien die gepolijt is met korrel 400 of hoger. Zie bijgevoegde foto (kopshout van de iep).

  Attached files

 10. #10

  Re: Hout identificatie

  De houtsoort op de foto is bijna 100% zeker Bilinga, (Nauclea diderrichii) het hout valt in de duurzaamheidsklasse I, een mooie houtsoort maar ze heeft wel de neiging om te werken bij het drogen.
  Bilinga is afkomstig uit West Afrika, vroeger verwerkten we deze houtsoort veel voor het maken van buitenschrijnwerk, eens het hout gedroogd is er weinig gevaar voor scheluw trekken.
  Sipo mahonie en Sapelli zijn roder van uitzicht, zie maar naar de foto's van het stuurhuis dat ik gebouwd heb , dat is gebouwd uit Sipo mahonie.

  Mvg,

  André

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top