Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 12

Onderwerp: Zelli boekenkast

 1. #1

  Zelli boekenkast

  http://www.designboom.com/contest/files/zelli_01.jpg

  Ik ben deze boekenkast aan het na maken, nu ben ik klaar met het zagen en het verlijmen van de kast.
  De kast bestaat uit 8 delen, zie video http://m.youtube.com/watch?feature=plpp&v=m7hTa_gmqiM
  als je goed kijkt aan beiden uiteinden zie je een ijzeren strip die elk deel met elkaar verbind.
  Hoe heet dit en waar kan ik dit gevonden krijgen?
  alvast bedankt voor jullie reactie

 2. #2
  Oef geen flauw idee. Het lijkt een beetje op bed beslag. Zoals dit iets: http://www.nieuwlaat.nl/bed-beslag-w...mm-p-5849.html

  Het lijkt wel verzonken te zitten in de planken van de kast. Je zou het ook kunnen doen met bijvoorbeeld onzichtbare demonteerbare verbindingen van Lamello (Invis MX)

 3. #3
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.554
  Dat is een erg inventieve manier om een wandrek/kast te maken. Gedemonteerd erg compact te vervoeren en redelijk simpel te monteren. De vorm vind ik wel geslaagd maar het gaat wel ten koste van optimale gebruik van de beschikbare ruimte.
  De koppeling tussen de delen lijkt me een sleutelgat-verbinding waar een ronde kop in valt. Inderdaad het zelfde systeem als bedhaken.

 4. #4
  Als het van die bedhaken zijn zou je die dan niet op 1 of andere manier moeten vergrendelen om te voorkomen dat ze uit elkaar glijden en de kast uit elkaar valt ?!
  Met een hamer past alles...

 5. #5
  Ik heb dat vroeger vaak gedaan met lenskopbeslag. Twee a drie stuks aan de ene kant, twee a drie goed geplaatste schroeven aan de andere. Kwestie van nauwkeurig werken, maar het gaat goed en het kost een fractie van andere verbindingsijzerwaren. De wetenschap hoe ver je de schroeven moet laten uitsteken is een kwestie van ervaring. Even uitproberen op twee stukken afval, als je het gevonden hebt twee a drie hoogtemalletjes maken uit moertjes die je afvijlt op de juiste hoogte, vervolgens 1/3 van de moer wegzagen/vijlen. Je schuift dat op je schroef en kan ze er weer makkelijk afhalen. Maak de verbindingen in ieder geval niet te vast, het moet makkelijk in elkaar glijden. En als je met spaanplaat of mdf werkt: neem lange schroeven en lijm ze. Voorboren, goedkope secondenlijm van de action er in en schroeven (dan wel in één keer goed , erg spannend!)

  Download de volgende PDF:

  http://www.hettich.com/images/media_hg/tet08_g08_nl.pdf

  en kijk op pagina 61, daar zie je een voorbeeld van wat ik bedoel. Bij de betere ijzerwarenzaak verkrijgbaar voor een paar duppies per stuk. Zou me overigens niet verbazen als Hettich ook de door jou bedoelde verbindingstrips maakt, maar dan moet je zelf de catalogus maar even doorkijken.

  Groet, Rob.

 6. #6
  Dank jullie wel voor de reacties, ik denk dat het dan toch de bed haken gaan worden

 7. #7
  oud hout
  Ingeschreven
  Mar 2008
  Locatie
  Allentown, PA, USA (Metrisch Ambassadeur)
  Berichten
  3.554
  Ik heb de foto aan het begin van de eerste bijdrage nog eens ijverig bestudeerd maar ik heb het vermoeden dat er iets niet klopt. Als het laatste element geplaatst wordt moet je aan die kant de zijkant van dat element geheel door zien lopen. Aan de andere kant is die zijkant overal onderbroken. Zo te zien zijn alle elementen om en om per twee kruisingen onderbroken. Het lijkt op een constructie van Escher. De video is helaas te onduidelijk om die details te kunnen zien.
  Als werkstuk lijkt het me een aardige uitdaging. Je moet alle elementen vrij precies maken, de gleuven moeten exact zitten en de hoeken moeten ook vrij nauwkeurig zijn. Over die bedhaken of wat het gaat worden zou ik me niet erg druk maken. Ik denk dat ze meer voor het positioneren van de eindvlakken zijn dan voor de sterkte. Je zal wel goed aandacht moeten besteden aan de hoekverbindingen van elk element. En ik tel 56 hoeken. ;-)
  Laatst gewijzigd door WR1944; 08-10-13 om 18:05.

 8. #8
  Dan zal je die bedhaken toch aan moeten passen vrees ik. Die zijn gemaakt om twee delen onder een hoek van 90 graden vast te zetten, je zal de hoek dus aan moeten passen.

  Succes.....

  Groet, Rob.
  Laatst gewijzigd door Heckemann; 08-10-13 om 20:44. Reden: 45 graden moest natuurlijk 90 zijn....

 9. #9
  Hier zit geen ene graad afwijking aan. Gewoon loodrecht opelkaar http://www.nieuwlaat.nl/bed-beslag-w...mm-p-5849.html

 10. #10
  De kast is al helemaal klaar. Staat nu ook in elkaar met een sjorbandje. Moet nu alleen de los-vast verbinding hebben.
  zoals ik het zie met die bed haken maakt het niet uit welke hoek of welke grade je gezaagd hebt. Ze komen recht tegen elkaar te zitten

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top