Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 2 12 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 11
 1. #1

  Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Ik weet het nog niet zeker, het gaat me aan het hart, maar ik speel met de gedachte om mijn Leigh Dovetail Jig van de hand te doen. Weten jullie of er interesse is in Nederland voor zo'n Amerikaanse machine en hoe ik de verkoop het beste zou kunnen aanpakken? Marktplaats? Of zijn er gespecialiseerde websites voor?

  bedankt,
  Cees Maas

 2. #2

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Ik twijfel tussen de aankoop van een Leigh model D4R of de Festool VS600.
  In Nederland wordt de Leigh volgens mij niet verkocht, zelfs in Duitsland zijn ze moeilijk verkrijgbaar.
  Voorzien van Inch of metrische schaalverdeling en welke toebehoren zitten erbij?

 3. #3

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Het is model D4, door mij gekocht in 2003 bij de firma Hacker in Rosenheim (Duitsland). Ik weet nog dat het heel moeilijk was om een verkoopadres te vinden. Maar ik wilde perse dat model omdat ik vooraf veel reviews had gelezen op internet en in het tijdschrift Fine Woodworking. Ik wilde het beste.
  Het is een machtig mooie machine, eigenlijk, en ik heb hem weinig gebruikt, aangeschaft in een tijd dat ik boxen wilde maken en met de hand nog geen goede zwaluwstraat kon zagen.
  Ja, de schaal is metrisch. Er zit een losse template bij voor 'vingerverbindingen', een set frezen en het originele gereedschap.
  Ik heb destijds ook een Woodrat geprobeerd, maar die was veel te wiebelig en niet precies genoeg, vond ik. De Leigh is een reus en zo stabiel als maar kan. En de gebruiksaanwijzingen (Engels) zijn de beste die ik op dit vlak ooit heb gezien.

 4. #4

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Cees, kun je er een foto bij doen. Wat dat systeem van Festool betreft. Ik heb hem gehad en was er niet erg van onder indruk. Het systeem is heel beperkt wat betreft de afmetingen van de zwaluwstaarten. Heb hem uiteindelijk nauwelijks meer gebruikt en verkocht op maktplaats. Heb nu een woodrat, maar tot op heden daar nog geen zwalustaarten mee gemaakt. Wil dat toch eerst goed onder de knie krijgen met de hand. In de finewoodworking staat een artikel van Gary Ragowski (of zoiets) over de 5 minute dovetail. Komt erop neer dat je voordat je aan de slag gaat eerst een zwalustaartje maakt. Dus elke ochtend voor het tandenpoetsen eerst een zwaluwstaartje zagen mannen. Er zit niets anders op?!

 5. #5

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Ik weet niet of dat mag in dit forum, een foto plaatsen, bijvoorbeeld. Maar ik zal het vanmiddag eens proberen. Ja, grappig dat je dat zegt over die 'five minutes dovetail', met die methode ben ik jaren geleden begonnen om zwaluwstaarten met de hand te zagen. En hoe gaat dat verder? Je hebt er plezier in, je zuiverheid en je techniek, kortom je vakmanschap neemt zienderogen toe en gebruik je dus de jigs niet meer zo snel.
  Voor ik de Leigh kocht, heb ik er een grondige studie van gemaakt over wat de allerbeste jig was. wat voor mij ook belangrijk was, waren het maken van verschillende afmetingen van de zwaluwstaarten. Nou, de Leigh biedt volop variatie. Half-blinde- en open staarten, vingerverbindingen, je kunt hem zeer veelzijdig instellen.
  En bij die Duitse firma kun je allerlei accessoires nu nog bijbestellen.
  Die Woodrat heb ik dus al snel verkocht, bij een maat heb ik de Festo staartenfrees recentelijk nog gebruikt, is ook niets voor mij. Maar de Canadese Leigh is heel bijzonder. Niet voor niets 'The top of the world'. En werkt ook heel anders. Mijn andere gereedschap is Festo (electrisch) en Lie Nielsen (handschaven), ik werk met japanse zagen en japanse steekbeitels, dus dan weet je wel wat voor soort knutselaar ik ben.
  Ik wil de Leigh verkopen echter, vanwege ziekte. Ik kan mijn hobby niet meer uitoefenen. Ik woon in Zeeland. Vanmiddag zal ik proberen hier wat foto's te plaatsen.

 6. #6

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Hallo Cees,

  Zoals je misschien wel begrijpt, heb je een "lastig" onderwerp gepost. Het Houtbewerkersforum is natuurlijk bedoeld om kennis uit te wisselen en je werkstukken te kunnen tonen. En om elkaar te prikkelen en te stimuleren in onze hobby en professie. Ik heb hier wel even over na moeten denken en ben altijd bereid mijn mening bij te stellen, maar ik zie er persoonlijk geen kwaad in om op deze manier bijzondere gereedschappen of eigengemaakte werkstukken aan te bieden. Af en toe valt ook (onontkoombaar) de naam van een gereedschap -of materialen leverancier en die van een zekere houtbewerkerssnoepwinkel uit Arnhem. Dat hoort m.i. ook bij de kennisverbreding van de houtbewerkers en zolang het forum niet als reklameplatform voor de zoveelste accuboormachine gebruikt wordt heb ik er geen problemen mee, integendeel zelfs.
  Ik hoor overigens graag de meningen van de andere forumleden over de "grenzen van het toelaatbare" en de wensen op dat gebied. Onder de kop "verbeteringen van ons forum" heb ik ook de vraag gesteld of er behoefte is aan een aparte rubriek vraag&aanbod.
  Ik hoor het graag!!

  Beste Cees, veel succes bij het bespreken van je gereedschap en van harte beterschap. Het is erg jammer om te horen dat een forumlid vanwege een ziekte niet meer zijn hobby of beroep kan uitoefenen.

  met vriendelijke groet,

  uw sitebeheerder.

 7. #7

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Hallo 'baas Jaap',

  Dank je voor je begrip. Ik bezoek het forum al tamelijk lang en wilde het niet misbruiken om spullen te verkopen, wat ik overigens bijna nooit doe. het forum is om te leren en ik heb er al heel wat van opgestoken. Ik zal nu proberen op verzoek twee foootjes erbij te zetten, mochten mensen interesse hebben, dan kunnen ze mij mailen op ceesmaas@zeelandnet.nl

  bedankt,
  groet
  Cees Maas

  Attached files

 8. #8

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  @baas

  Ik vind de manier waarop je omschrijft "reclame" toe te laten zeer acceptabel en volgens mij wordt er ook op deze manier mee om gegaan
  en wat is er mis mee om iemand die bijvoorbeeld een Lie Nielsen schaaf wil kopen even
  de goede richting op te sturen , die liggen per slot van rekening ook niet bij de ***** of de ****** in het schap?!?


  grts, Houtmannnetje

 9. #9

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Het lijkt mij wel duidelijk, er is behoefte en daar kan een rubriek vraag&aanbod prima voor dienen.
  Voor standaardspullen kun je naar de doethetzelfmaarzaak, maar zoiets specifieks hoort wat mij betreft op ons forum thuis.
  Trouwens wel om van te watertanden,.. die Leigh, maar eerst blijven oefenen met de handjapanner. Dacht trouwens dat die 'houtrat'handig was, maar denk daar na het lezen van de berichten in dit topic toch wel anders over!?
  Kor

 10. #10

  Re: Kun je een Leigh-zwaluwstaart freesbank ergens verkopen?

  Ik sluit me bij de vorige spreker aan. Volgens mij is er behoefte aan een degelijke vraag&aanbod-rubriek voor tweedehands topgereedschap in dit gespecialiseerde forum.
  Omdat, als je serieus met een studie houtbewerking begint, je toch een probleem kan hebben om betaalbaar eersteklas-gereedschap te vinden.
  Jawel, er zijn uitstekende gespecialiseerde zaken in Vlaanderen en Nederland (hoewel niet veel, want de markt lijkt me niet zo groot), zaken waar je ook een erg goed advies kunt krijgen en prima service, maar daar betaal je wel een prijs voor.
  'Gebruikt gereedschap' is, als het goed is gebruikt en onderhouden, nog steeds klasse-gereedschap, waar je serieuze (beginnende) meubelmakers en botenbouwers een groot plezier mee kunt doen.
  Pas als je de echte topmerken gaat zoeken, ervaar je hoe moeilijk en duur dat is.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top