Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 5 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 42
 1. #1

  Aanschaf kettingzaag.

  Beste forumleden,

  Ik ga binnenkort een kettingzaag aanschaffen. Tot nu toe heb ik me kunnen behelpen met de kettingzaag van een vriend. Ik ben van plan meer te gaan draaien en ook groter draaiwerk te gaan maken. (70cm+) nu ben ik opzoek naar een geschikte kettingzaag en bijbehorende veiligheidskleding.
  Nu wil ik specifiek de houtdraaiers vragen wat voor kettingzaag zij gebruiken en of ze hier tevreden mee zijn.
  Ik denk er over een 2dehands stihl zaag te kopen, maar weet niet zo goed waar ik zou moeten letten bij een 2dehands kettingzaag.

  Alvast bedankt!
  Rik

 2. #2
  Ha Rik

  Slim plan om het hier te vragen, ik ben zelf ook al een tijdje aan het zoeken. STOM dat ik hier niet aan gedacht heb.

  hg Hugo

 3. #3
  kijk ook eens op treehugs.nl
  daar kunnen ze je zeker advies geven op wat je moet letten bij het kopen van een tweedehands

 4. #4
  Hoi Rik,

  Langsgaan bij http://www.poelbosbouw.nl/ in apeldoorn. Je komt gegarandeerd met een goeie tweedehands stihl zaag thuis.
  vriendelijke groeten,

  Ronald Kanne


  www.ronaldkanne.nl
  www.dehoutdraaierij.nl

  facebook.com/ronaldkanne

 5. #5
  Moi Rik,

  Ik zou in ieder geval goed nadenken over wat je er echt mee gaat doen. Ik schrijf dat cursief omdat je niet wilt weten hoeveel jongens zo'n 70 cc machine kopen met een 50cm blad om er vooral 30 cm boompjes mee te zagen en wat brandhout af te korten terwijl ze één keer per jaar een dikke boom ommaken. Na een dagje zagen voel je je onderarmen echt wel, ook als het een 50cc machine is. Bij een tweedehands moet je opletten hoe die gebruikt is; de liefde (of gebrek eraan) van de vorige eigenaar is goed te zien aan de algemene staat van onderhoud en hoe de lak er nog op zit en of de kunststof delen nog heel zijn. Ik zag laatst een plantsoenmedewerker z'n bosmaaier in het zicht van de keet gewoon op de grond laten vallen vanaf heuphoogte..... Wat dat betreft kan een professionele machine (bijv. MS 260/261 harder gebruikt zijn en dus een slechtere tweedehands zijn dan een even oude MS 270/271. Bezuinig alsjeblieft niet op veiligheidsuitrusting (laarzen/schoenen, broek en helm met vizier en gehoorbescherming) en schaf meteen een vijl met kaliber en klemmetje (zodat je in het bos kunt klemmen en vijlen) aan, want een stompe ketting is gevaarlijk en vreet energie. Uiteindelijk is het ook een kwestie van vertrouwen en het gevoel dat je hebt bij een verkoper. Nog één laatste tip: als je hem niet heel vaak gebruikt laat hem afstellen op Aspen ipv benzine mengsmering, dat blijft langer goed, je verkwist minder en het ruikt minder vies dan gewone mengsmering.

  Groeten en succes met de aanschaf en veel plezier met de knetterbiele (zoals we het noemen in Groningen),

  Hans

 6. #6
  Ik heb mezelf de zwaarste elektrische kettingzaag van Stihl cadeau gedaan, 45 cm blad, dus geschikt voor bomen tot 90 cm.

  Ik gebruik hem niet genoeg om een benzine model te nemen - ik heb altijd begrepen dat een benzine zaag er niet goed tegen kan
  om hem één keer in de maand te gebruiken. Ik zaag zelf ook geen bomen om, als mensen daar om vragen zeg ik altijd dat ik daarvoor
  niet verzekerd ben, dan is het snel over. Bomen zagen is een vak, wat je er niet even naast doet.

  Voordeel van een elektrische zaag is bovendien dat hij binnen te gebruiken is.

  Met een 45 cm blad heb ik totnutoe alles kunnen doen wat ik wilde. Die éne keer dat ik een eik van 110 cm lengte in de lengte door
  wilden zagen, heb ik een flink stuk ingezaagd en er een paar wiggen in geslagen, dat gaat erg goed.

 7. #7
  Hmm, tja
  stof tot nadenken. Wat je écht met gereedschap gaat doen weet je pas als je het hebt. Ik heb nu een paar stukken eik liggen met maximaal 60 cm doorsnee. Deze moeten op maat gezaagd worden. waarschijnlijk kan ik met een klein formaat zaag de komende tijd wel vooruit. Maar wat ik er in de toekomst mee wil gaan doen???

  Juriaan had het over z'n afmetingen :P
  Wat raden jullie aan qua bladlengte en qua vermogen?

  Mijn andere vraag is veiligheidsuitrusting: uiteraard een broek, handschoenen en helm en geluidskleppen. Zijn schoenen en een jack ook aan te raden?
  Alvast bedankt voor de reacties

  Gr,
  Rik

 8. #8
  Moi Rik,

  60cm kun je makkelijk aan met een 30cm blad en wat betreft de verhouding vermogen/lengte: ik zaag nu met een MS 261 en een 40cm blad. Ik heb er ook wel een 45cm blad op gehad en met een vlijmscherpe .325 ketting wil dat prima (je kunt bovendien nog wat experimenteren met smallere kettingen en een andere steek). Dan kun je stammen van 90 cm aan. Let wel op de snijhoek als je gaat schulpen; dan moet die slechts 10 graden zijn, anders vreten de lange krullen vermmogen. Ik ben ervan uitgegaan dat je een motorkettingzaag zocht, maar een elektrische zaag is ook een optie als je alleen thuis zaagt. Wat betreft de veiligheidsuitrusting zijn schoenen en laarzen met snijbescherming verplicht. Een jack is alleen noodzakelijk als je in de boom zaagt (boomchirurgie etc) en uit je vraag leid ik af dat je dat niet doet. Handschoenen met snijbescherming zijn voor normaal gebruik (dus weer niet in de boom met een tophandle) niet noodzakelijk.

  Groeten,

  hans

 9. #9
  Hallo Rik
  Na een beetje zoeken op Marktplaats deze Dolmar 106 hobby op de kop getikt. Het is een oudje met een klein probleempje. Er zat een storing in het aantrek mechanisme, een kapot veertje en een kapot tandwiel. Van oudere man geweest die er netjes mee was omgegaan ( zegt hij )
  IMG_8246.jpg
  IMG_8247.jpg
  IMG_8245.jpg
  Omdat dit mijn eerste ketting zaag is vond ik 45 euro een prima deal. Hij heeft nog niet gelopen maar daar heb ik wel vertrouwen in
  hg Hugo

 10. #10
  eerlijk gezegd had ik hem nooit gekocht
  zitten veel minder beveiligingen(waarschijnlijk zelfs geen) op dan nieuwere zagen
  er zit bijvoorbeeld al geen kettingrem op die eigenlijk wel noodzakelijk is

  had zelf gisteren bijna een stihl MS-660 gekocht
  helaas net te laat

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top